Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:31 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

China, al treilea exportator de armament din lume. SUA şi Rusia pe primele două locuri

ro

16 Mar, 2015 08:48 1511 Marime text
China a devenit al treilea exportator de armament din lume, după Statele Unite şi Rusia, depăşind Germania, Franţa şi Marea Britanie, în perioada 2010-2014, anunţă Centrul de Cercetare Internaţională pentru Pace de la Stockholm (SIPRI) într-un raport, relatează BBC News online, citat de antena3.ro.

China însumează în prezent aproximativ 5% din exporturile de armament la nivel mondial, trei ţări asiatice - Pakistan, Bangladesh şi Myanmar - fiind destinaţia a peste două treimi din aceste exporturi.

A doua economie mondială a avut totodată 18 ţări africane drept clienţi în ultimii cinci ani, potrivit raportului SIPRI, care precizează că datele reflectă volumul armamentului livrat şi nu valoarea financiară a contractelor.

Exporturile chineze de armament au crescut cu 143% în cei cinci ani de până în 2014, faţă de intervalul precedent de cinci ani.

În aceeaşi perioadă, exporturile de armament ale Germaniei au scăzut cu 43%, iar ale Franţei cu 27%.

Per ansamblu este vorba despre o creştere cu 16% a volumului de armament transferat în lume.

Însă, în pofida saltului înregistrat de China în clasamentul global, există în continuare o distanţă importantă între volumul exporturilor sale şi cel al primilor doi clasaţi, Statele Unite şi Rusia.

Statele Unite reprezintă 31% din exporturi la nivel mondial, iar Rusia 27%. Volumul armamentului exportat a crescut în ambele ţări, în cazul americanilor cu 23%, iar al ruşilor cu 37%, în aceeaşi perioadă.


Sursa: antena3.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii