Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:29 18 06 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

23 februarie - Ziua Protecţiei Civile

ro

23 Feb, 2012 20:04 745 Marime text
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa are în structurile operative şi o echipă de pirotehnicieni care, ori de câte ori o persoană găseşte muniţie neexplodată intervine pentru preluarea, transportul şi depozitarea acesteia în condiţii de siguranţă şi, ulterior, distrugerea explozivilor în spaţii special amenajate.
 
Echipa pirotehnică a ISU „Dobrogea” este formată din patru specialişti curajoşi, care ştiu că nu le este permisă nici măcar o greşeală. Sunt doi subofiţeri pirotehnicieni:  plt. Laurenţiu Sfinteş, plt. adj. Oancea Valentin , un maistru militar principal  Horaţiu Viorel Constantin, cu funcţie de şef al echipei, şi cel care coordonează toate misiunile de asanare a teritoriului şi neutralizare a muniţiilor şi explozivilor neexplodate lt.col. Marius Sorin Creţu. Misiunea principală a acestor salvatori profesionişti în pirotehnie este asanarea, pe teritoriul judeţului Constanţa, a muniţiilor şi explozivilor rămase neexplodate de pe timpul războaielor, din explozii sau incendii la depozitele de muniţii şi materiale explozive, accidente survenite pe timpul transportului de muniţii sau asanări ale poligoanelor special amenajate pentru trageri sau instrucţie cu muniţie de război, care urmează a fi redate circuitului economic. Pe parcursul anului  2011, echipa pirotehnică a executat 38 de misiuni de asanare a terenurilor de muniţia rămasă neexplodată, două şedinţe de distrugere a muniţiei asanate şi 56 de activităţi de instruire a operatorilor de deşeuri metalice reciclabile, în vederea modului de primire şi manevrare a elementelor de muniţie.
 
Statistic, elementele de muniţie asanate, în 2011, se prezintă astfel:
- 36 de proiectile de calibre diferite;
- 2 de lovituri de aruncător de calibre diferite;
- 14 grenade de mână defensive şi ofensive;
- 513 cartuşe de infanterie şi elemente de muniţie.

„Este meseria în care tot timpul ai de învăţat şi niciodată nu poţi avea pretenţia că ştii totul. Pirotehnia nu se pierde în negura vremurilor. Este meseria celor curajoşi şi foarte bine pregătiţi, teoretic şi practic. O mică greşeală a pirotehnicianului are urmări grave. La o manipulare necorespunzătoare, oricare dintre elementele de muniţie ar  putea să explodeze provocând moartea sau rănirea persoanelor aflate pe o rază de până la 500 – 1.000 metri”, a declarat lt.col. Marius Sorin Creţu.

Ti-a placut articolul?

Comentarii