Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:48 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

1941 Filarmonica din Viena, în concert la București, sub svastică! (video)

ro

03 Jan, 2015 00:04 2288 Marime text
 
Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena a devenit, de ceva vreme, un „cult” mediatic și, mai ales, comercial. Evenimentul are însă și o istorie cu evenimente sumbre legate de regimul criminal nazist care începe în 1939, la un an după ce Hitler anunța anexarea Austriei, în piața Piața Eroilor (Heldenplatz) din Viena. 
 
Este susţinut de Filarmonica din Viena, în fiecare Nou An, pe data de 1 ianuarie, în una dintre cele mai frumoase săli de spectacole din lume: Musikverein Viena. Transmis în direct din anul 1959, este cel mai râvnit eveniment: biletele se epuizează cu un an înainte şi mulţi sunt cei care visează să fie acolo, măcar pe holul Operei de Stat.
 
Într-un articol semnat de Norbert Rief în cotidianul austriac, „Die Presse” se observa că acest concertul extraordinar de Anul Nou al Filarmonicii „s-a născut”, aproape neobservat de presa timpului, la orele 11:30, în ziua de 31 decembrie 1939. O zi în care, observa ziaristul, presa era mai interesată de așa-zise crime de război ce ar fi fost comise de britanici și de discursul de Anul Nou al lui Joseph Goebbels, ce anunța ca lozincă pentru 1940 „luptă și muncă”!
 
Pe de altă parte, capitolul nazist al istoriei Filarmonicii vieneze este, spune, de exemplu, profesorul Oliver Rathkolb, „departe de a fi încheiat”. Rathkolb adusese dovezi despre angajamentul nazist al tînărului Herbert von Karajan și antisemitismul său, formulat între altele în denunțarea a ceea ce dirijorul numea „iudificarea Operei Populare”. Lui Rathkolb i s-a alăturat un alt istoric și deputat al partidului ecologist, Harald Walser.
 
Sursa: evz.ro
Foto: Filarmonica din Viena, în concert la București în 1941, sub bagheta lui Hans Weisbach.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii