Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:26 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

13 ani de la cutremurul din România din anul 2004. Ce s-a întâmplat, atunci, la Constanța

ro

27 Oct, 2017 04:23 8979 Marime text
Astăzi se împlinesc 13 ani de la cutremurul din 2004 din zona Vrancea cu magnitudinea de 6 grade pe scara Richter.

S-a produs pe 27 octombrie 2004, la ora locală 23:34, epicentrul fiind localizat în apropierea celui din martie 1977, în partea de nord-est a Munților Vrancei, potrivit wikipedia.

Adâncimea focarului a fost calculată ca fiind de 98–105 km. Cutremurul a fost resimțit în zona epicentrală cu intensitatea de VI–VII grade pe scara Mercalli, iar la București cu intensitatea de VI grade pe scara Mercalli.

Cutremurul nu a fost urmat de replici notabile, dar a indus activități seismice de tip crustal în zona Râmnicu Sărat.

 

A fost cel mai important cutremur produs în Vrancea după 1990, dar nu a provocat pagube materiale importante, și nici victime omenești în România, deși a fost resimțit pe o arie destul de largă, cuprinzând cea mai mare parte a teritoriului țării, estul Bulgariei, mare parte din Republica Moldova, chiar și în Turcia la Istanbul.

 
Cutremurul a fost resimțit fără a fi înregistrate pagube materiale însemnate. Avarii mici au fost raportate în mai multe județe.


 

În Constanța, la secția de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean, într-un salon, s-a desprins din tavan o bucată mare de tencuială și s-a prăbușit peste un pat. Salonul era gol, astfel că nimeni nu a fost rănit.

În localitățile Valu lui Traian și Basarabi au fost semnalate întreruperi temporare de alimentare cu energie electrică. De asemenea, o perioadă bună de timp, telefonia mobilă a fost întreruptă.


În rest, populația a semnalat producerea de mici fisuri în ziduri, în special ale imobilelor vechi.

Sursa foto: USGS commons.wikimedia.org

Mai citește și

Cutremur de avertisment la Constanta
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii