Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:01 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corneliu Dida "Convingerea mea este ca Mazare ar fi un excelent candidat la presedintia Romaniei"

ro

12 Feb, 2008 20:00 908 Marime text

Acesta este ultimul interviu acordat cotidianului nostru de regretatul doctor Corneliu Dida, fost senator de Constanta * Materialul a aparut in editia din 5 martie anul trecut

Corneliu Dida a fost perceput in ultimii zece ani drept mentorul primarului Radu Mazare. Deputatul PSD a crezut in candidatura lui Mazare la Primarie, insa, apreciaza ca, desi are toate calitatile necesare, "elevul" sau nu este facut pentru o cariera de Bucuresti. Dida spune despre Mazare ca ii place foarte mult sa fie la Primarie, are mari satisfactii, dar se teme ca timpul liber al primarului e mult mai important in balanta vietii sale personale.

- Cum a fost viata dvs inainte sa-l cunoasteti pe Radu Mazare?


Sunt constantean la a treia generatie. Sunt de profesie medic. M-am casatorit in Bucuresti. Cred ca primul moment de turnura din viata mea a fost in '80. Atunci am prins ultimul concurs pe post intr-o clinica universitara, dupa care s-au sistat toate concursurile sine die. Aveam 38 de ani in 1980 si zece ani de absenta a concursurilor m-au scos de pe sina unei cariere medicale. In '81, cand am inteles treaba asta, cand inclusiv doctoratele se aprobau personal de Elena Ceausescu mi-am pus o intrebare: Pe ce sa-mi mai mizez viata de acum incolo? Si mi-am adus aminte de doua pasiuni ale mele: istoria si literatura. In anii 80, am scris doua romane care nu erau publicabile din cauza continutului si orientarilor si, in sfarsit, a venit Revolutia. Aveam 49 de ani, nici cal, nici magar, in '90 era un vacarm deosebit, vocile rationale nu se puteau auzi. Eu aveam deja o convingere ca generatia tanara de atunci e cea care va lua problema si o va rezolva. A doua convingere era ca numai lucrurile care pornesc de la zero vor avea putere si succes. Desi aveam mari asteptari din partea PNL, in 1992 am candidat la Parlament, pe listele Miscarii pentru Romania, condusa de Marian Munteanu. Conjunctura a facut ca prin august '90 sa-i cunosc pe baieti (n.r. Radu Mazare, Nicusor Constantinescu, Sorin Strutinsky), care aveau la acea vreme 22-23 de ani si infiintasera saptamanalul politic Contrast. Cu ei am stabilit o colaborare, am scris la revista lor de 2-3 ori pe luna pana in toamna lui '91 cand revista a disparut. S-a stabilit o relatie stransa. In ianuarie '92, ei au infiintat ziarul Telegraf. Am colaborat si la acest cotidian. Lucrurile au mers bine, eu m-am sudat de ei, iar ei au aflat multe lucruri de la mine. Eu i-am urmarit si le-am remarcat calitatile deosebite: organizare, spirit practic, simtul banului, orientare spre investitii. Mi-amintesc ca Radu si-a luat prima masina buna in '96. Primii 4-5 ani au investit practic tot ce au castigat. In decembrie '94, m-au invitat la Neptun, era ziua onomastica a lui Nicusor, dar invitatia care mi-o adresase mie avea alta tinta. Cumparasera licenta SOTI Neptun si mi-au propus sa fac o emisiune. In felul asta, am inceput cu ei o colaborare mult mai solida, mult mai plina de continut, timp de noua ani de zile. Am realizat emisiunea "Lectia de istorie," care a avut un succes real. Radu intrase in Parlament, pe listele PD in '96, eu nu am avut un amestec deosebit in aceasta optiune.

"Orice fel de antrenor ar fi pe margine, cand candidatul nu are calitati, totul e degeaba. 90% a fost el"

- Ati girat acel prim pas in politica al lui Radu Mazare?


Nu chiar, dar i-am spus ca s-ar putea sa nu-i placa confortul de parlamentar. El era cam afanisit cu Parlamentul, a fost primul parlamentar aflat la putere care a renuntat la mandat.

- Intre timp, Mazare renunta la politica si intervine candidatura la Primarie...


Un al doilea moment important a fost in vara lui '99. Eram la el acasa, la Mamaia Sat si mi-a vorbit de intentia de a candida la Primarie in 2000. Am fost de acord, eram sigur ca daca castiga era o treaba mult mai pe temperamentul lui. E cu totul altceva sa fii primar intr-un oras care, la vremea aceea, avea nevoie de orice. Totul era intr-o suferinta de la sfarsitul anilor '70, daca e sa fim obiectivi.

- Ati incurajat candidatura ca independent pentru ca Radu Mazare a fost curtat si de partide in acea perioada?


Decizia sa candideze independent s-a luat in februarie 2000. Singura discutie, care capatase un anume contur dupa ianuarie 2000, era sa candideze pe listele partidului Alianta pentru Romania (ApR). A fost la Azuga si a discutat cu Teodor Melescanu, dar la intoarcere era cam indoit. Si a ramas sa candideze independent. La 1 martie si-a lansat campania electorala intr-o reuniune in aula Universitatii de Marina Civila. Atunci mi-am dat seama ca are sanse, pentru ca sala era plina pana la refuz. Interesul oamenilor era foarte mare, ideea de partid era compromisa, PSD nu-si revenise inca, ApR incepuse sa scada.

- Chiar si detractorii lui Mazare au recunoscut ca acea campanie electorala din 2000 ar putea fi predata in manualele de politica. Cum ati privit acel fenomen din interior?


Mi-aduc aminte ca la acea adunare am luat cuvantul si am vorbit despre faptul ca este un om tanar, care in zece ani a facut ceva, despre similitudinea dintre functia de administrator pe care el a exercitat-o in firmele lui si aceea de primar. Am avut succes atunci, a vorbit si el. Noi stabilisem un anume lucru: sa fie natural, sa nu intre in pielea altcuiva. Mai degraba sa spuna ce-i vine, decat sa fie artificial. Varsta i-a permis sa se angreneze direct in activitati. Era pe santiere. Seara, la televiziune, se aratau imaginile respective. La un moment dat, am ramas fara bani de vopsea si a venit o firma spaniola si ne-a dat un microbuz plin. Asa a fost vopsit si liceul Calinescu.

- In cele din urma, rezultatul votului s-a constituit intr-o surpriza sau a venit ca un feedback firesc?


Eu ma asteptam, eram sigur, mai ales ca la un moment dat, cineva de la Bucuresti mi-a spus ca Alin Teodorescu de la IMAS considera ca la Constanta este o problema tehnica. Radu Mazare era cotat cu 52%, desi era independent.

- Este adevarat ca insusi Radu Mazare a condus campania pentru s-a speculat foarte mult vizavi de "eminenta cenusie" Corneliu Dida?


Da. Este adevarat. Orice fel de antrenor ar fi pe margine, daca nu are candidatul calitati, totul e degeaba. 90% a fost el. A mai fost o chestie in campanie: am organizat tot felul de actiuni, marsuri, caravane, am vrut sa demonstram ca putem sa organizam orice.

"PSD a fost o oferta greu de refuzat la 35 de ani. Daca ar fi refuzat atunci, ar fi ramas fara contact in lumea politica"

- In timpul campaniei, ati resimtit vreun moment lipsa unui partid care sa sustina cu toate parghiile candidatul?


Nu, pentru ca au fost cel putin 100 de oameni, fiecare cu rolul lui. Staff-ul de campanie a fost condus de Radu si de Mihai (n.r. Mazare). Dupa vreo doua saptamani, Radu mi-a cerut parerea si i-am spus ca nu ma intereseaza campania. Ma uitam la el cum conducea sedintele de pregatire a zilei de campanie, cum mobiliza oamenii.

- Ati stiut inca din primul moment in care l-ati cunoscut, ca Radu Mazare va fi singurul dintre "baieti", cum i-ati denumit dvs, care va face cariera?


Eram sigur ca are fler politic. In '97, era parlamentar si am avut cateva discutii interesante cu el. In interiorul PD, deja ii avertizase asupra dezastrului care urma sa se numeasca CDR. Lui Radu nu-i place scandalul politic.

- Dupa ce Mazare a iesit primar independent, dvs ati intrat in ApR, un partid care pe dansul nu l-a convins...


Eram prieten foarte bun cu toti. Si in iunie-august 2000, m-a rugat Sorin Strutinsky care preluase ApR la Constanta. Eu i-am spus ca e o chestiune oarecum in picaj, destul de riscanta. Mi-a fost greu sa-l refuz pentru ca mi-ar fi reprosat ca pe Radu l-am ajutat. Intelegerea a fost in felul urmator: daca ies senator, raman, daca nu, plec. ApR nu a facut o figura buna si a fuzionat cu PNL. Pe mine nu m-a interesat, desi Sorin a mers in PNL. Asa cum stabilisem nu am mai mers mai departe.

- A venit momentul 2003...


Atunci au fost niste dispute in interiorul PSD pe plan local, cu mai multe schimbari interne si Mitrea, care era vicepresedinte si sef de zona, exasperat de certurile continue, a propus la Bucuresti solutia Radu Mazare. Nastase, desi sceptic, i-a dat mana libera. Radu m-a chemat si pe mine, era o duminica dupa-amiaza. Miercuri urma sa vina Mitrea. Am avut vreo doua reuniuni, sapte-opt persoane, la hotelul Flora. Eu mi-am dat seama ca este o oferta greu de refuzat la 35 de ani. Daca ar fi refuzat atunci, ar fi trebuit sa ramana independent inca un mandat, oarecum ii trecea varsta si se infunda intr-o cariera pur administrativa, fara contact in lumea politica. Totusi, eu mi-am exprimat o rezerva si i-am spus ca ma tem ca se contureaza deja un curent national anti-PSD. Radu nu m-a contrazis, dar miza pe forta pe care o avea deja in teritoriu.

- Am inteles ca Nicusor Constantinescu nu a fost de acord sa faca acest pas si l-au convins cu greu...


Era complicata treaba pentru ca se trecea de la o treaba foarte precisa, era clar ca in 2004 nu avea contracandidat dar, pe de alta parte, in 2002-2003 fusese si ajutat de ministrii PSD: Mitrea si Agathon. Cert este ca s-a luat decizia asta, a preluat conducerea judetului, prima lui declaratie politica concreta a fost ca vrea sa faca la nivelul judetului ceea ce reusise in municipiu.

- In acea zi de miercuri, cand Mitrea era prezent in biroul lui Mazare de la Primarie, a venit si cu dosare?


Nu cred. Stiti de ce nu rimeaza, pentru ca din 2002, ministrii de la Bucuresti cunosteau rezultatele si incepusera sa-l si ajute.

"PNL nu a fost interesat de Mazare, pentru ca nu le convenea sa-l aiba ca sef"

- Dar poate Radu Mazare nu avea nevoie de PSD?


Inca din 2001 el se conturase ca o mireasa frumoasa, bogata si care trebuia sa se marite. Cel mai normal era la inceputul lui 2004. Celelalte partide nu au facut niciun pas spre el. Va marturisesc ca prin iarna lui 2001, m-am intalnit cu Hasotti in tren. I-am pus teoretic problema, dar Hasotti a spus ca nu e interesat pentru ca, daca Radu ar merge la ei, ar vrea sa fie sef. O discutie neserioasa, fara baza, dar ce sa faci intr-un tren de iarna.

- Intr-un material de presa recent, aparut in Financial Times, primarul Constantei, Radu Mazare, este prezentat ca un personaj controversat si un politician populist, dar care se indreapta spre al treilea mandat. Credeti ca va mai candida? Este adevarat ca apropiatii fac totusi presiuni sa candideze?


Eu ma intalnesc cu el o data la o luna, sase saptamani. Nu l-am sunat o data in ultimii doi ani. Nu-l deranjez. Dar l-am urmarit si va candida.

- Credeti ca va avea un contracandidat real in 2008?


Eu personal nu cunosc foarte bine lumea orasului, deoarece contactul meu cu orasul a fost segmentat. Eu nu am trait aici, exceptand sase-sapte luni cat am fost in Consiliul de Administratie de la Spitalul Judetean. Insa, nu cred ca va avea un contracandidat pe masura lui.

- Dvs nu ati facut parte din primul pluton care a intrat alaturi de Radu Mazare in PSD. Ce v-a retinut?


Eu nu am intrat pentru ca nu era nevoie. Eu aveam emisiunea aceea politica si trebuia sa-mi pastrez tonul obiectiv. In schimb, s-a discutat atunci sa candidez in toamna urmatoare. Si tot Radu mi-a spus ca ei au incredere in mine, dar locurile pe liste nu se dau oricum. Trebuia si un ochi al Bucurestiului. Mi-a spus ca ar fi bine sa candidez mai intai la municipiu, sa prind putina vechime politica. Si in ianuarie 2004 s-au facut niste sondaje si eu am iesit pe locul I. Era un argument obiectiv pentru toata lumea. In februarie-martie mi-a spus ca voi fi pe lista la consilieri municipali, voi sta acolo pana la generale si sa ma puna pe primul loc la Senat. PSD a inventat alegerile preliminare, acolo am iesit pe locul II si intre timp de la Bucuresti ni s-a transmis ca locul I la Senat il are Cristian Diaconescu. Radu nu a protestat si m-a anuntat ca voi fi locul II la Camera Deputatilor. A fost ok.

- Cand ati simtit ca PSD va pierde alegerile?


Eu m-am temut din octombrie 2003, inainte ca ei sa intre in PSD. Daca nu venea Radu, PSD lua 15% la Constanta. Noi am avut o campanie locala buna, dar la nivel national, alegerile locale au fost un dus rece pentru PSD.

"Operatiunea de suspendare a presedintelui este o eroare"

- Domnul presedinte Basescu afirma ca PSD este condus in continuare de Ion Iliescu. Cum apreciati prestatia d-nului Geoana, ca lider al principalului partid de opozitie?


Nu cred, desi eu sunt dezamagit inca din toamna lui 2005. Eu am fost pentru schimbul de generatii, l-am dorit pe Geoana. D-nul Iliescu a facut o mare greseala. Cand si-a depus mandatul de presedinte, trebuia sa dea o declaratie ca se retrage din viata politica activa, dar ca ramane la dispozitia lumii politice si in special a PSD. Geoana fusese un ministru de externe bun si l-am votat. Dar, dupa sfarsitul lui 2005, mi-am dat seama ca nu a confirmat pe deplin. E adevarat, insa, ca a mostenit si cel mai greu mandat de presedinte de cand e PSD.

- Ati crezut vreun moment in proiectul de suspendare a presedintelui initiat de PSD?


Aceasta operatiune este pe undeva o eroare. Eu cred ca cel putin jumatate din reprosurile sintetizate in document stau in picioare. Basescu a calcat sistematic Constitutia. Insa, noi traim in Romania. Chiar si intelectualii au aceasta mentalitate de tip centralist, autoritarist, paternalist. Si acum Basescu, cu atitudinea de presedinte jucator, exploateaza acest filon depasit si are succesul pe care-l are. Paradoxul este ca PSD, acest partid hulit, prin actiunea asta se plaseaza obiectiv in numele viitorului european. Dar Basescu are acum peste 50% si entuziasmul tineretului si intelectualilor.

"Basescu trebuia sa faca reforma constitutionala din prima zi de mandat"

- Unde a gresit Basescu...?


El a castigat alegerile cu trei lozinci: lupta anticoruptie, sa traiti bine si vreau sa fiu presedinte-jucator. Primele doua sunt de domeniul guvernului. Cand am auzit lozinca "vreau sa fiu presedinte-jucator", am fost aproape sigur ca Basescu castiga, pentru ca m-am gandit la subconstientul de autoritarism, paternalism al romanului. Si de diferenta flagranta dintre aceasta lozinca si felul in care ceilalti doi presedinti au dezamagit prin moliciune. Si cand am vazut ca a si castigat, ma asteptam ca prin ianuarie-februarie 2005 sa ceara Parlamentului sa faca o comisie de modificare a Constitutiei. Avea in spate legitimitatea votului popular. Avand in vedere ca atunci avea incredere 70% si guvernul-60%, (nu incepusera certurile), in septembrie avea referendumul de modificare a Constitutiei. Ar fi putut sa ceara clar si sa obtina: presedintele poate demite primul-ministru, presedintele poate dizolva Parlamentul. Si asa ar fi avut instrumentele cu care, daca ajungea la concluzia ca nu-i mai place Tariceanu, sa-l demita. Ori el este un presedinte jucator in afara constitutiei pentru ca nu are instrumente. Basescu nu reuseste sa scape de Tariceanu din iulie 2005.

- Nu credeti in utilitatea votului uninominal?


E ca si cum ai da o masina de lux unei familii sarace si-i pui conditia sa n-o vanda. Numai necazuri va avea acea familie. Vom fi in situatia sa nu avem majoritate in Parlament din cauza exprimarii violente a acestor individualitati. Stiti cum va fi cu votul uninominal? Cum spunea Mircea Crisan: "daca toate logodnicele sunt frumoase, de unde atatea neveste urate?"

- Exista ceva ce admirati totusi la Basescu?


Este un om inteligent, are simt politic, are spontaneitate, are charisma. Astea sunt ingrediente absolut obligatorii pentru un om politic de anvergura. Ce-i reprosez eu este ca nu a dovedit intelepciune si profunzime sa fi actionat in sensul unei reforme constitutionale din prima zi de mandat.

"Pentru mine nu a fost o surpriza ca anul trecut, Radu Mazare a reluat ideea de a candida"

- Inca se vorbeste cu destula usurinta de fabricarea unor dosare penale. S-ar putea astepta la asa ceva si Radu Mazare?


A fost primul vizat. Eu cred ca a trecut deja destul de mult timp si nu s-a intamplat nimic. Este tinut in sah, doar-doar il vor convinge sa se retraga din politica. Eu am convingerea mea personala pe care nu i-am spus-o lui Radu: el ar fi putut fi un excelent candidat la presedintia Romaniei. Depinde de el ce cariera politica isi doreste pe viitor. Asa cum il cunosc eu, insa, nu cred ca s-a gandit vreodata macar la asa ceva. Pentru mine totusi, nu a fost o surpriza ca anul trecut a reluat ideea de a candida. E scarbit de politica. El nu e un om care sa traiasca din Primarie. Are firmele lui, se stie.

- Poate nu-si mai doreste sa traiasca in Romania...


Nu cred, e foarte atasat de Constanta. Unul dintre motivele pentru care eu nu-l vad cu cariera de Bucuresti, pentru ca ar putea fi un excelent ministru al turismului, pentru ca se simte prea legat de Constanta. Are un tip special de rafinament. Cred ca ii place foarte mult sa fie la Primarie, are mari satisfactii, dar ma tem ca timpul lui liber, felul cum il valorifica dupa aceea, e mult mai important in balanta vietii lui personale. Asta cred ca exclude o cariera de Bucuresti.

- Procentual, cat la suta din succesul lui Mazare se datoreaza trustului de presa pe care l-a creat?


A fost unul din instrumentele si argumentele de baza in cariera sa politica. Dar sunt multi proprietari de presa care nu au anvergura politica a lui Mazare. Uitati-va la Voiculescu, partidul lui nu poate intra pe picioarele lui in Parlament. Calitatile personale explica 90% din cariera lui.

"Am o varsta cand trebuie sa-ti pui in cui preocuparile publice"

- Ce veti face dupa 2008, cand oficial incheiati mandatul de deputat?


Am 65 de ani, cred ca este o varsta cand trebuie sa-ti pui in cui preocuparile publice, nu cred ca voi mai candida. Ceea ce sper sa fac in continuare este sa scriu. Anul trecut am scos o carte de povestiri, ieri, am primit corectura finala la un roman fantastic.

Scris de: {autor}(DP){/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii