Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:56 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea145 Sorin Cristian Mateescu, senator AUR de Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

ro

21 Nov, 2023 16:23 821 Marime text
Sorin Cristian Mateescu, senator AUR de Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei
Cu ocazia aniversării a 145 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă, Sorin Cristian Mateescu, senator AUR de Constanța, a transmis următorul mesaj de Ziua Dobrogei:
 

14 Noiembrie - Ziua Dobrogei - 145 de ani de la revenirea la patria-mamă!
 
Pe data de 14 noiembrie, începând cu anul 2015, se sărbătoreşte Ziua Dobrogei.
 
După ce, timp de patru secole, a fost sub stăpânire otomană (purtând denumirea de Kustenge), la finele Războiului pentru Independenţă (1877 - 1878), în ziua de 14 noiembrie 1878, Regele Carol I proclama revenirea Dobrogei la România.
 
Ziua Dobrogei marchează reintrarea acestei provincii în componenţa statului român modern. Pe 14 noiembrie 1878 au intrat în vigoare două documente fundamentale, semnate de către domnitorul Carol I: „Proclamaţia către dobrogeni“, respectiv „Înalt Ordin de Zi către Armată“.
 
Să ne reamintim că războiul ruso-româno-turc de la 1877-1878 a marcat cucerirea pe câmpul de luptă a independenţei de stat a României. Pe fondul desfăşurării ostilităţilor militare la Plevna, când al doilea asalt al trupelor ruse a fost înfrânt, marele duce Nicolae a trimis o telegramă prinţului Carol al României, în care a cerut ajutorul trupelor române.
 
România a obţinut cu eforturi diplomatice mari, în cadrul Congresului Internaţional de la Berlin (1/13 iunie-1/13 iulie 1878), recunoaşterea independenţei de stat şi revenirea în cadrul graniţelor naţionale a Dobrogei, cu Delta Dunării şi Insula Şerpilor. La 14 noiembrie 1878, autorităţile române au preluat, oficial, administraţia Dobrogei, adevărat, fără partea sudică denumită și Cadrilater.
 
Ţinând cont de acest aspect, în data de 19 noiembrie 2013 a fost adoptat de Senat proiectul de lege privind instituirea Zilei Dobrogei, iar la 9 septembrie 2015 propunerea legislativă a fost adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. În data de 7 octombrie 2015 a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea 230/2015 privind instituirea Zilei de 14 Noiembrie ca Ziua Dobrogei.
 
În acest an se împlinesc 145 de ani de la unirea Dobrogei cu România.
 
Cu acest prilej consider că toți parlamentarii dobrogeni ar trebui să susțină realizarea unei ceremonii solemne în Plenul Reunit al Parlamentului României pentru celebrarea acestei ocazii și de reamintire a acestui eveniment marcant pentru istoria românilor.
 
Ca și senator de Constanța consider că unirea Dobrogei cu Regatul României reprezenta, după unirea Moldovei cu Ţara Românească din anul 1859, o nouă şi importantă etapă în cadrul procesului de desăvârşire a unităţii naţionale a românilor.
 
De asemenea, pentru pregătirea acestui eveniment fac apel către Consiliul Județean Constanța, Primăria Municipiului Constanța, tuturor unităților administrativ-teritoriale din județul Constanța, să se implice în demararea unei acțiuni comune pentru celebrarea celei mai importante zile din istoria Dobrogei.
 
Vă mulțumesc!
Senator  AUR de Constanța
Sorin Cristian MATEESCU


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari