Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:55 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea145 Senatorul Felix Stroe, președinte PSD Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

ro

15 Nov, 2023 17:00 1309 Marime text
 Senatorul Felix Stroe, președinte PSD Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei
Cu ocazia aniversării a 145 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă, Senatorul Felix Stroe, președinte PSD Constanța, a transmis următorul mesaj de Ziua Dobrogei:

Dobrogean prin adopție, dar iremediabil legat de aceste mirifice meleaguri, prin cariera în Marina Militară și familia întemeiată aici, unde mi s-au născut și au crescut copiii, am fost dintotdeauna interesat de istoria fascinantă a acestor locuri.

Dobrogea a fost un teritoriu locuit din cele mai vechi timpuri. În secolul VI-IV î. Hr., litoralul Mării Negre era colonizat de greci - Callatis, Tomis, Histria, Dionyssopolis (Bulgaria). Ceva vreme, cetățile dobrogene s-au aflat sub stăpânirea perșilor, apoi greacă, în cele din urmă romană. Mircea cel Bătrân a fost domnitorul care, la 1388, a alipit pentru prima dată în istorie Dobrogea la Țara Românească. Dar, din 1420 a intrat în componența Imperiului Otoman. Scurt timp a revenit la patria-mamă, în 1462 (Vlad Țepeș) și 1599-1601 (Mihai Viteazu). În 1878 revine sub administrație românească, în urma Războiului de Independență.

Colonizarea Dobrogei cu actualul mozaic etnic a început din vremea Imperiului Otoman (populații turcice), dar a continuat cu lipoveni, germani, evrei, armeni, greci, romi etc. Războaiele mondiale nu au cruțat Dobrogea. Am câștigat și apoi pierdut Cadrilaterul. A urmat colectivizarea, rezistența anticomunistă din Dobrogea, construirea forțată a Canalului...

E mult, e puțin, pentru istorie? Pentru noi, cei care trăim în Dobrogea, înseamnă moștenire, respect pentru înaintași, credință. Apostolul Andrei și-a întins aici aura protectoare, asupra noastră. Nu vom putea cinsti destul de des și de mult faptele străbunilor. Dobrogea merită sărbătorită și cinstită în fiecare zi. Să o facem cu gândul la urmași, cu dorința de a le lăsa un tărâm prosper, ferit de urgiile naturii și dezvoltat economic. Avem tot pentru a face asta, fiecare din poziția pe care o ocupă în societate. Să nu disprețuim contribuția, cât de măruntă ar părea, a nimănui! Sunteți toți dobrogeni - născuți sau doar crescuți aici.

La mulți ani, Dobrogea! Te iubim!

 
Sursa foto: ZIUA de Constanța

Citește și:  

Dobrogea 145, expoziție despre cetățile antice și Palatul Reginei Maria din Mamaia, în Parlament. Semnal pentru autorități despre nevoia de protejare a patrimoniului


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari