Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:44 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea145 Prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, manager Biblioteca Județeană „I.N. Roman“ Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

ro

16 Nov, 2023 16:46 884 Marime text
Prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, manager Biblioteca Județeană „I.N. Roman“ Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei  
Cu ocazia aniversării a 145 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă, prof. univ. dr. habil. Mitchievici, manager Biblioteca Județeană I.N.Roman Constanța, a transmis următorul mesaj de Ziua Dobrogei:
 

14 noiembrie 1878 este alături de „Mica unire” din 1859 și „Marea Unire” din 1918, o altă unire, pentru care nu avem cuvântul potrivit, ci înțelegerea imensei sale importanțe. Câștigată în mod meritat, cu o jertfă de sânge considerabilă, într-un război unde armata rusească eșuase, Dobrogea oferea României două daruri extrem de prețioase: deschiderea la mare, care a însemnat și transformarea României într-o putere maritimă, și Gurile Dunării. 

14 noiembrie 1878 poate fi revăzut și prin ceea ce a devenit Dobrogea în doar câteva decenii prin ceea ce aș numi miracolul dobrogean, construirea aproape de la zero a unei infrastructuri de căi ferate, șosele, portuare și urbane, un exemplu de modernizare pe care America o oferea cu alte mijloace și pe un spațiu mult mai mare. Felul în care a fost integrată cultural și politic această parte veche a României cu contribuția esențială a regelui Carol I, dar și a unei elite politice românești educate în spirit european constituie și astăzi un model exemplar. Reușita de atunci face ca Dobrogea să fie astăzi o zonă multiculturală în care domnește o deplină armonie între toate minoritățile care trăiesc aici și care prin tradițiile lor configurează un profil identitar indelebil acestei zone. Indirect, sărbătoarea de astăzi este și una a culturii dobrogene în sens larg, a scriitorilor și artiștilor ei, a cărturarilor și savanților ei, a sportivilor și tuturor celor care au ilustrat excelența în varii domenii.

La mulți ani, Dobrogea!
 
Prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, managerul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari