Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:11 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea145 Prof. Ibadula Bianca-Virginia, directorul Colegiului Național ,,Mihai Eminescu” din Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

ro

18 Nov, 2023 16:21 1307 Marime text


Cu ocazia aniversării a 145 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă, prof. Ibadula Bianca-Virginia, Director al Colegiului Național ,,Mihai Eminescu”, a transmis următorul mesaj de Ziua Dobrogei:

La mulți ani, Dobrogea! La mulți ani, dobrogeni!

Ideea de toleranţă este înscrisă în ADN-ul sufletului românesc, dar parcă nicăieri pe întinsul ţării noastre ea nu apare ilustrată mai frumos decât în Dobrogea - acest adevărat mozaic de etnii - unde trăiesc în armonie români, aromâni, turci, tătari, armeni, evrei, lipoveni etc. Schimburile interculturale sunt permanente şi consolidează bunele relaţii între oameni de-a lungul timpului, iar între românii creştini şi turcii musulmani timpul şi înţelepciunea ambelor seminţii au creat o legătură trainică.   


Mihai Eminescu, elogiază spiritul tolerant, adânca omenie, vădită întotdeauna de poporul nostru în modul de a convieţui cu cei de o altă naţionalitate, în articolul [,,Se vorbeşte că în consiliul…”], publicat în  noiembrie 1876, în paginile „Curierului de Iaşi”: „Niciun neam de pe faţa pământului nu are mai mult drept să ceară respectarea sa decât tocmai românul, pentru că nimene nu este mai tolerant decât dânsul. Din vremi străvechi fiecare a avut voie să se închine la orice D-zeu au vroit şi să vorbească ce limba i-au plăcut.   
(Mihai Eminescu, Opere, IX, Publicistica 1870-1877)


Director al Colegiului Național „Mihai Eminescu”, prof. Ibadula Bianca-Virginia


Sursa foto: ZIUA de Constanța


Citește și:  

Dobrogea 145, expoziție despre cetățile antice și Palatul Reginei Maria din Mamaia, în Parlament. Semnal pentru autorități despre nevoia de protejare a patrimoniului

#sărbătoreșteDobrogea
 


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari