Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:25 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea145 Prof. dr. Adrian Ilie, director al Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza“ Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

ro

16 Nov, 2023 09:10 1143 Marime text
 Prof. dr. Adrian Ilie, director al Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza“ Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei
 
Cu ocazia aniversării a 145 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă, prof. dr. Adrian Ilie, director al Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza“ Constanța, a transmis următorul mesaj de Ziua Dobrogei:
 
 
Dobrogea - un „mojar al popoarelor“
 
Teritoriul dintre Dunăre și Marea Neagră poate fi considerat un „adevărat mojar al popoarelor“, așa cum spunea istoricul Radu Ștefan Vergatti. Aici se întâlneau interesele Occidentului cu ale Orientului. Pe aici treceau caravanele din Orient și se îndreptau către lumea civilizată apuseană. Aici se aflau bazele de atac ale ienicerilor și ale spahiilor ce își îndreptau atacurile devastatoare către inima Europei. Teritoriul a fost organizat după principiile otomane, fiind o provincie de margine (udj), încadrată potrivit dreptului Islamic în Casa Islamului (dar-al-Islam). În perioada 1418 - 1878, teritoriul dintre Dunăre și Mare a fost exploatat de autoritățile otomane. El a fost preluat prin luptă, „fiind luat de la noi cu sabia“, după cum afirma marele om politic Ion C. Brătianu.  Odată cu pătrunderea elementelor de modernitate în Imperiul Otoman, mai cu seamă datorită reformelor liberale ale sultanului reformator Abdul Medgid, din epoca Tanzimatului,  vor pătrunde în Dobrogea elemente care au modernizat societatea și au contribuit la o creștere a bunăstării populației.

Târgurile, Panairul de la Megidia, bâlciurile Dobrogei transformau localitățile dobrogene în mici târguri, după modelul celui din capitala Imperiului Otoman. Aceste activități comerciale erau aducătoare de venituri și contribuiau la prosperitatea locuitorilor săi, atrăgând și elemente alogene interesate de comerț și de obținerea unor venituri însemnate. În perioada dominației otomane provincia nu s-a putut dezvolta foarte mult, dar va cunoaște o adevărată explozie de dezvoltare după 1878. Către 1900 așezările dobrogene cunoșteau o dezvoltare și  prosperitate remarcabile.

Despre Dobrogea au relatat călătorii străini care au tranzitat provincia și care au surprins realitățile vremii, precum și românii care au luat contact cu realitățile dobrogene, înainte de anul 1878, fiind interesați de acest teritoriu locuit de români, dar și de alte neamuri. În total, Dobrogea era locuită de 21 de neamuri, amestecate în acest spațiu mărginit de Dunăre și Marea Neagră.   
Ioan N. Roman considera că fără Dobrogea „care-i dă singura ieșire la Mare, România ar fi condamnată la o adevărată robie economică și chiar politică, găsindu-se la discreția fie a Bulgariei, fie a statelor din centrul Europei, cu care are legături pe uscat. Pentru Dobrogea, România este singura țară care poate să-i dea viață, însuflețire și prosperitate".

În fiecare an sărbătorim ZIUA DOBROGEI, o zi a celor ce locuiesc și muncesc în orașele, comunele și satele acestei provincii istorice, provincie încărcată de istorie, de cultură și de spiritualitate. La 145 de ani de la unirea acestui teritoriu cu România, suntem siguri că acest lucru a contribuit la dezvoltarea statului român și că fără acest teritoriu statul român nu era întreg. Pornind de la acest prim moment al desăvârșirii unității naționale, conștiința națională a românilor se va cristaliza și va milita pentru integrarea tuturor românilor în cadrul aceluiași stat.

Dobrogea a fost primul teritoriu care a fost integrat statului român și de unde a încolțit ideea de a-și realiza visul de veacuri - unirea tuturor românilor în cadrul aceluiași stat.

14 noiembrie este ziua noastră, a dobrogenilor. Avem o istorie de 145 de ani alături de frații noștri din Vechiul Regat, dar istoria noastră este multiseculară. Orice om trebuie să aibă un crez și anume acela de a aparține unui spațiu, unui teritoriu. În acel spațiu au trăit străbunii nostri, trăim noi și vor trăi urmașii nostri. Lor trebuie să le lăsăm moștenirea acestui spațiu identitar.

La mulți ani, Dobrogea!
La mulți ani, dobrogeni!
La mulți ani, România!

Prof. dr. Adrian ILIE
Director al Colegiului Național Militar Alexandru Ioan Cuza Constanța
Citește și:  

Dobrogea 145, expoziție despre cetățile antice și Palatul Reginei Maria din Mamaia, în Parlament. Semnal pentru autorități despre nevoia de protejare a patrimoniului

#sărbătoreșteDobrogea 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari