Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:58 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea145 Lelia Rus-Pîrvan, managerul Muzeului de Artă Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

ro

14 Nov, 2023 17:00 1435 Marime text
 

 
Cu ocazia aniversării a 145 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă, Lelia Rus-Pîrvan, managerul Muzeului de Artă Constanța, a transmis următorul mesaj de Ziua Dobrogei:

Deși primul gând despre Dobrogea este acela că a reprezentat mereu un model de armonie socială și toleranță, un simbol pentru multi-culturalitate, nimic mai adevărat, ea se dovedește a fi chiar mai mult decât atât.

Dobrogea este o zonă a țării care a influențat decisiv creația unui Petrașcu, Tonitza, Ștefan Dimitrescu, Șirato, Steriadi, Ghiață, Dărăscu, Theodorescu- Sion, Bunescu, Ștefan Popescu, Iorgulescu Yor, Vasile Popescu, Cecilia Cuțescu Storck și alții.

”Aproape întreg tineretul nostru plastic și toți maeștrii noștri încercați au cules de aici sclipiri de azur și melodii coloristice cum rar se întâlnesc. Simfoniile acestea colorate, care evocă într-o nemaipomenită diversiune atâtea frumuseți neștiute vor alcătui cândva cel mai prețios și instructiv muzeu al artei românești din vremea noastră; scria Emanoil Bucuța în 1930”.

Muzeul de Artă din Constanța adăpostește multe din lucrările acestor artiști, lucrări de mare importanță pentru patrimoniul cultural național și care ne prezintă farmecul acestor ținuturi. Le doresc tuturor dobrogenilor să își intoarcă privirele spre aceste peisaje unice și spre felul în care artiștii au reușit întotdeauna să transforme un colț de lume într-o capodoperă.

Sursa foto: Lelia Rus-Pîrvan
 
Citește și:  

Dobrogea 145, expoziție despre cetățile antice și Palatul Reginei Maria din Mamaia, în Parlament. Semnal pentru autorități despre nevoia de protejare a patrimoniului


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari