Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:58 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea144 Felix Stroe, senator și președinte PSD Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

ro

14 Nov, 2022 00:00 1963 Marime text



 
Cu ocazia aniversării a 144 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă, Felix Stroe, senator și președinte PSD Constanța, a transmis următorul mesaj de Ziua Dobrogei:

E un lucru bine-cunoscut că potențialul arheologic și - pe cale de consecință - turistic al Dobrogei este imens. Anticul ținut dintre Dunăre și Mare nu și-a dezvăluit încă toate secretele. E datoria noastră să le descoperim și să le cinstim. Cum? În ce ne privește, prin demersuri, nu numai legislative, dar și prin inițiative civice, științifice (prin sprijinirea, inclusiv materială, a lucrărilor), arheologice, culturale și chiar etnografice.
Aflam, în urmă cu doi ani, că 24 de situri arheologice din Dobrogea, cetăți sau castre romane au fost selecționate pentru evaluare, în vederea includerii în dosarul pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial UNESCO. Pe această listă figurează cele mai reprezentative monumente istorice și situri arheologice de pe frontiera dunăreană a Imperiului Roman de pe întreg parcursul Dunării din România. Limesul dunărean. Un lucru extraordinar, ținând cont de faptul că singurul sit din Dobrogea inclus deocamdată pe lista UNESCO este Delta Dunării.
Prin Comisia Națională Limes, care a fost înființată de Ministerul Culturii și este finanțată anual de la bugetul de stat, s-au făcut cercetări ample cu rol de identificare, de delimitare, precizare a limitelor siturilor și evaluarea siturilor. Demers sprijinit și de Parlamentul României. Trebuie să facem totul pentru clarificarea contextului administrativ, de protecție, a măsurilor de gestionare a riscurilor la adresa acestor monumente.
Autoritățile locale și cele județene trebuie să conștientizeze faptul că aceste situri sunt adevărate comori, care pot atrage numeroși turiști în zonă. Tocmai de aceea, ele trebuie să fie preocupate de conservarea și reabilitarea monumentelor istorice, care fac parte din patrimoniul național și ar putea fi incluse și în Patrimoniul Mondial UNESCO.
De ziua Dobrogei, când de obicei îi sărbătorim pe cei care locuiesc și au locuit aceste locuri, români și minorități naționale, să ne aplecăm gândurile dar și eforturile și către istoria materială a acestor ținuturi binecuvântate. Felicit ZIUA de Constanța pentru lansarea volumului „De la grecii din Milet la generația Milennials“, lucrare ce readuce în atenția publică situația patrimoniului arheologic dobrogean. Un demers nobil și necesar.
La mulți ani Dobroge, la mulți ani dobrogeni!
 
Senator Felix Stroe
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța
 
Citeșteși:  #sărbătoreșteDobrogea144
 
 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari