Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:16 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea144 Conf. univ. dr. Ioan Carol Opriș, coordonatorul ştiinţific al şantierului arheologic Capidava, mesaj de Ziua Dobrogei

ro

15 Nov, 2022 14:07 1064 Marime text


 

Cu ocazia aniversării a 144 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă, Conf. univ. dr. Ioan Carol Opriș, coordonatorul ştiinţific al şantierului arheologic Capidava, a transmis următorul mesaj de Ziua Dobrogei:

 
14 Noiembrie - Ziua Dobrogei rămâne pentru mine, an de an, prilej de mare emoție, bucurie și gânduri pioase față de înaintași. S-a împlinit în urmă cu puțină vreme, mai precis în data de 1 noiembrie, centenarul Școlii Române de la Roma - astăzi Academia din România în Roma, al cărei neobosit fondator și prim director a fost până la dispariția sa prematură marele savant Vasile Pârvan (1882-1927). Profesor, arheolog, director al Muzeului Național de Antichități, membru al Academiei Române și secretar general al supremului for științific al țării, cel care începe săpăturile arheologice la Histria în 1914, Vasile Pârvan a rămas pentru discipoli, iar apoi pentru noi toți, descendenții săi, Magistrul. Către memoria acelui moldav mărunțel, înzestrat de Providență cu un mare și generos suflet, în ciuda unor cumplite încercări personale, cu o energie inexplicabilă și o forță vizionară impresionantă, pleacă gândul meu pios. Pentru că lui îi datorăm în cea mai mare măsură ceea ce are astăzi Dobrogea ca inestimabil patrimoniu arheologic. În cuvintele unuia dintre discipolii dragi, Radu Vulpe, la semicentenarul din 1928, Pârvan a fost „…cel mai destoinic și mai pasionat cercetător, … cel care a redat vieața celui mai frumos trecut al ei și care i-a închinat cea mai frumoasă parte din imensa bogăție a sufletului său”.
La mulți ani Dobrogei, cu nobilul, milenarul său trecut!
 Conf.dr. Ioan Carol Opriș
Facultatea de Istorie, Universitatea din București
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și:  

#Dobrogea144La mulți ani, Dobrogea! Ziua Dobrogei, la Biblioteca Academiei Române


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari