Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:05 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea143 Angelo Mitchievici, managerul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“ Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

ro

18 Nov, 2021 00:00 1267 Marime text

 
 
Cu ocazia aniversării a 143 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă, Angelo Mitchievici, managerul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“ Constanța, a transmis următorul mesaj de Ziua Dobrogei:


Când și cu ce ocazie ați cunoscut Dobrogea?

În copilărie, alături de mama mea, în cele câteva dăți în care am ajuns la Eforie Sud și Constanța. Privirea copilăriei s-a încărcat de magia unui loc aparte, respirând, nici acum nu înțeleg prea bine, un farmec al renunțării, o tandrețe a depărtărilor, o blândețe a locurilor uitate, un fel de delăsare visătoare și, bineînțeles, aerul sărat al mării cu mireasma unei diafane putreziri de alge și scoici. 

Ce ați recomanda să vadă cuiva care nu a ajuns în Dobrogea?

Aș recomanda să cutreire Dobrogea de la un capăt la celălalt, de la munții Măcinului, la cetatea Enisala și Argamum, cetate greco-romană tronând maiestuoasă pe capul Doloșman, deasupra Razelmului. Să meargă la Jurilovca și Sarichioi, două frumoase sate lipovenești, cu bisericile lor minunate, să viziteze Delta, în special în luna mai, să meargă la Sulina, un oraș cu un farmec aparte și de acolo să călătorească spre grindul Letea, să vadă Cheile Dobrogei, dar și mânăstirile din Dobrogea, mânăstirea și peșterea Cassian, Derventul, bisericile de cretă de la Murfatlar, dar și moscheea Esmahan Sultan din Mangalia, să cutreiere țărmul sălbatic încă, începând de la Vadu și Corbu spre Portița, să meargă pe malul Dunării la Topalu, să nu rateze Histria, dar nici cetățile mici răspândite peste tot de la Ulmetum la Ibida. Dacă vrea să aibă o imagine de un pitoresc rar, să maergă spre Rasova și să găsească ascunse canaralele, în special Canaraua Fetii sau locuri uitate de lume precum satul Credința cu magnificul său sit fosilifer unde am văzut o pereche de vulturi plutind în singurătatea tăriilor.  

Care considerați că sunt cele mai importante trei valori pe care le au dobrogenii?

  1. Buna conviețuire interetnică, aflată sub semnul unei armonii vechi între atâtea seminții, un adevărat model de bune practici.
  2. Un multiculturalism de factură balcanică, atractiv, complex, nuanțat, expresie a unei simbioze culturale între Orient și Occident.
  3. Un patrimoniu considerabil, deopotrivă material și simbolic, constând din toate urmele civilizației greco-latine, ulterior bizantine și a creștinismului timpuriu.

Ce mesaj le transmiteți dobrogenilor de ZIUA Dobrogei?

Le doresc în primul rând sănătate! Apoi le doresc să-și păstreze tradițiile și să se întoarcă cu atenție și curiozitate la cultura care se zidește în acest moment în Dobrogea și, dacă pot, să cotribuie la ea, fie și cu o privire!

Sursa foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și:
#sărbătoreșteDobrogea143
 

 


 

 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari