Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:36 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria Dobrogei - Bibliografie Nicolaos (sec. I î. H.) - „Compendiu despre moravuri”

ro

01 Sep, 2023 17:00 1866 Marime text
 
Grecul Nicolaos s-a născut la Damasc, în anul 64 î. H. Familia bogată i-a asigurat o educație aleasă. L-a cunoscut pe Herodes (Irod) cel Mare, regele Iudeei, și i-a apărat pe evrei în fața romanilor. Printre operele sale istorice se numără „Istoria lui August”, „Istoria universală” în 144 de cărți, în care a folosit ca izvoare lucrările grecilor Xanthos, Ctesias și Eforos, și „Compendiu despre moravuri”. Din scrierile sale s-au păstrat doar fragmente. (ed. G. Ștefan)
 


Paragraful 104 din „Compendiu despre moravuri” descrie modul de viață nomad și caracterul războinic al sciților galactofagi din nordul Mării Negre: „1.Galactofagii, un neam scitic, nu trăiesc în case – precum cei mai mulți dintre sciți – și hrana lor o alcătuiește numai laptele de iapă, din care își fac brânză, folosindu-l atât ca mâncare, cât și ca băutură. Din această pricină sunt foarte greu de înfrânt în lupte, ca unii care își duc cu ei pretutindeni hrana. 2.Aceștia l-au pus pe fugă și pe Darius. 3. Sunt însă și foarte drepți, având în devălmășie bunurile și soțiile. Astfel fiind, pe cei mai bătrâni dintre ei îi numesc tați, pe cei mai tineri copii, iar pe cei de-o vârstă frați. 4. Dintre aceștia a fost și Anacharsis, socotit unul din cei șapte înțelepți. El a venit în Grecia ca să cerceteze obiceiurile altora.” (FGrHist)
 
Paragraful 125 precizează așezarea geografică a geto-dacilor în Europa: „Îi numesc panoni [Ungaria] și daci pe toți câți locuiesc dincoace de fluviul Rin și deasupra [la nord de] Golfului Ionic și a neamurilor ilirice [litoralul balcanic al Mării Adriatice].” (FGrHist)
 

Sursa foto: ZIUA de Constanța - Exponate Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Bibliografie
Die Fragmente der griechischen Historiker, heraugegeben von Felix Jacoby, Weidman, Berlin, 1923-, IIA, nr. 90.
GHEORGHE ȘTEFAN (redactor responsabil) /INSTITUTUL DE ARHEOLOGIE AL ACADEMIEI RPR, Izvoare privind istoria României, vol. I, Ed. Academiei R. P.R., București, 1964. (LI. Nicolaos din Damasc)
 
Despre Marius Teja
 
Marius Virgil Teja s-a născut în judeţul Constanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureştişi are un master în Relaţii Internaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar after school, iar din 2020 editează blogul „Națiunea Armănă“.
 

Citește și:
Istoria Dobrogei - Bibliografie Horațiu (sec. I î. H.) - „Satire”, „Ode”, „Cântul secular”

 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari