Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:19 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria Dobrogei - Bibliografie Dexip (sec. III) - „Cronică universală”

ro

03 Apr, 2024 17:00 1656 Marime text
 
Grecul Dexip s-a născut și a locuit la Atena în secolul III. În timpul invaziei herulilor germanici din 267, a condus 2.000 de localnici împotriva acestora. Cele trei scrieri importante s-au păstrat parțial: „Cronică universală”, „Sciticele”, care este de fapt o istorie a goților germanici nord-dunăreni în perioada 238-268, și „Istoria diadohilor”. Dexip l-a avut ca model istoriografic pe înaintașul său Tucidide (sec. IV î. H.), dar stilul este „obscur și greoi”, în opinia editorului Gh. Ștefan (1899-1980).
 

Cronica universală

„20 (14) Scriptores Historiae Augustae, XIX, 16, 3. Sub aceștia (adică Balbinus și Maximus) carpii s-au luptat împotriva moesilor. Tot atunci a început războiul cu sciții și tot în aceeași vreme a avut loc și distrugerea Histriei sau, după cum spune Dexip, a cetății histriene.”
Istoricul Gh. Ștefan notează că invazia provinciei romane Moesia Inferior de către goți și carpi a avut loc în anul 238, în timpul domniei împăraților Balbinus și Maximus, și că această confuzie a goților cu sciții de către istoriografia antichității târzii a fost cauzată de faptul că goții germanici s-au așezat pe teritoriile de la nord de Dunăre ocupate odinioară de sciți. De asemenea, sunt citați colegii D. Pippidi (1958) și E. Doruțiu (1964) în legătură cu continuitatea Histriei după această catastrofă.
Carpii fuseseră menționați de geograful grec Ptolemeu  (sec. II) în „Îndreptar geografic” (III, 10).
 
„22 (16) George Syncellos, Bonn. Sciții, numiți goți, au trecut în număr mare fluviul Istru, pe timpul lui Decius, și au pustiit teritoriul stăpânit de romani. Ei au împresurat pe moesii care se refugiaseră la Nicopol [Dunăre/Bulgaria]. După cum povestește Dexip, Decius [împărat roman 249-251 – n. G. Ș.] i-a atacat și a ucis treizeci de mii de oameni, dar a fost învins în luptă și a pierdut și Filipopol [Plovdiv/Bulgaria], care a căzut în mâinile goților. Cu acest prilej au pierit mulți traci. Înfruntându-i pe sciții care se întorceau la casele lor, însuși Decius, acest vrăjmaș al lui Dumnezeu [edict împotriva creștinilor – n. G. Ș.] , a fost ucis într-o noapte la Abrytos [Razgrad/Bulgaria], în locul numit Forum Sempronii, împreună cu fiul său. Iar sciții s-au înapoiat acasă cu foarte mulți prizonieri și prăzi.”

Editorul Gh. Ștefan notează că această mare invazie a goților a avut loc în anii 250-251 și a afectat provinciile Moesia Inferior și Tracia, precum și faptul că înfrângerea romanilor care a dus la pierderea Filipopolui a avut loc la Beroe, citând în legătură cu acest episod studiul „Dobroudja” (1938) al colegului Radu Vulpe.
 


În „Sciticele” este menționat asediul orașului Marcianopolis din Moesia Inferior în timpul invaziei goților din 238. Istoricul Gh. Ștefan notează că în cursul acestei incursiuni „se pare că abia” acum a fost distrusă Histria, citând în acest sens tratatul „Istoria Romîniei” (vol. I, 1960).
 
Bibliografie
Fragmenta Griechsichen Historischen, II A.
GHEORGHE ȘTEFAN (redactor responsabil) /INSTITUL DE ARHEOLOGIE AL ACADEMIEI RPR, Izvoare privind istoria României, vol. I, Ed. Academiei R. P.R., București, 1964 (CXIX. Dexip)
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța - Exponate Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța 


Despre Marius Teja
 
Marius Virgil Teja s-a născut în judeţul Constanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi are un master în Relaţii Internaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar after school, iar din 2020 editează blogul „Națiunea Armână“.

Citește și:
Istoria Dobrogei – Bibliografie Solinus (sec. III) – „Culegere de fapte memorabile”

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari