Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:48 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#GhidDobrogean1924 Cazarea în Constanța în perioada interbelică - „Pentru hotelurile de lux preţurile variază între 115 pe zi până la 240 lei“

ro

29 Aug, 2022 00:00 1954 Marime text
  • În lucrarea „Constanţa şi Techirghiol, 1924: ghid ilustrat pentru vizitatori” de Th. Ionescu și I. N. Duployen, autorii au integrat, în partea dedicată Constanței și rubrica „Tarife și prețuri maximale“.
 
Cele aproape 200 de pagini ale volumului „Constanţa şi Techirghiol, 1924: ghid ilustrat pentru vizitatori” ne poartă cu un secol în urmă, în atmosfera interbelică a urbei pontice aflate în plin avânt economic.
 
Lucrarea a fost alcătuită de Th. Ionescu și I. N. Duployen și este gândită ca o prețioasă călăuză, atât pentru turiștii sosiți pe litoral, dar și pentru localnicii care se puteau astfel familiariza cu istoria, geografia sau etnografia spațiului dobrogean.

Buni cunoscători ai oraşului de la malul mării, autorii îl pun în lumină sub toate aspectele şi reuşesc să trezească interesul prin modul pitoresc de prezentare și structurare a materialului.
 
Un parfum de epocă se degajă din textele de promovare (prime încercări de publicitate) dedicate firmelor existente în Constanța: hoteluri, restaurante, drogherii, ateliere de manufactură sau reparații, bănci, societăți de asigurări, magazine de coloniale, prăvălii de încredere, medici, avocaţi etc. Toți cei care și-au dorit promovarea afacerii au apărut în acest ghid, cu tiraj impresionant, răspândit de editorii săi pe tot teritoriul României.
 


În ediția de astăzi vom vorbi despre cazarea în Constanța anului 1924. Orașul tomitan oferea de numeroase hoteluri, de la cele mai de lux până la cele de „clasa a a III-a“. Volumul antemenționat ne prezintă în detaliu tarifele pentru fiecare tip de cameră, proiectând astfel o retrospectivă asupra situației spațiilor de cazare de la malul mării. Redăm mai jos rândurile cuprinse în lucrare:

„Hotelurile din oraşul Constanţa se împart în 4 clase, precum urmează :

Hoteluri de lux: Hotel Palace şi Regnier
Hoteluri de cl. l-a: Grand-Hotel, Regina şi Boulevard
Hoteluri de cl. II-a: Elita, High-Life, Metropol, Bristol, Regal, Comercial, Central, Princiar, Minerva, Continental, Griviţa-strada Carol, Paris şi Bucureşti.
Hoteluri de cl. III-a: Transilvania, Aurel, Italia, Traian, Monastir, Griviţa - strada Ştefan cel Mare, Babuşi, Balcani, etc.

Preţurile camerilor respective au fost fixate astfel:

Pentru hotelurile de lux preţurile variază între 115 pe zi pentru o cameră cu un pat şi până la 240 lei pe zi pentru o cameră cu două paturi şi cu bae.

Pentru hotelurile de cl. I-a preţurile variază între 70 lei pe zi pentru o cameră cu un pat aşezată la o poziţie dosnică şi până la 120 lei pe zi pentru o cameră cu două paturi aşezată spre stradă sau spre mare.

Pentru hotelurile cl. II-a preţurile variază între 35 lei pe zi pentru o cameră cu un pat aşezată la o poziţie dosnică şi până la 50 lei pe zi pentru o cameră cu două paturi aşezată spre stradă.

Pentru hotelurile de cl. III-a preţurile variază între 25 lei pe zi pentru o cameră cu un pat aşezată la o poziţiune dosnisă şi până la 50 lei pe zi pentru o cameră cu două paturi aşezată spre stradă.

În preţurile de mai sus respective pentru fiecare clasă, se cuprinde şi serviciul şi impozitul pe lux. Toate celelalte taxe Comunale se vor plăti aparte de către clienţi repartizându-se pe numărul de camere.

Proprietarii sau antreprenorii de hanuri nu vor putea lua drept preţ de găzduire, de cât:
Lei 10 pentru un om.
Lei 10 pentru o căruţă cu un cal
Lei 20 pentru o căruţă cu doi cai.

Fiecare patron sau antreprenor de hotel este obligat a avea tablou de camere ale hotelului în care să fie trecute fiecare camerile cu preţul respectiv al fiecărei din ele în parte. Acest tablou va fi vizat şi semnat de Administraţia Comunală.“
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari