Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:32 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Regele Carol I punea, în urmă cu 130 de ani, piatra de temelie a celui mai mare pod fix peste Dunăre

ro

09 Oct, 2020 00:00 3360 Marime text

„Istoricul orașului Cernavodă”, Ioan I. Mușat

Prima monografie a localității Cernavodă, „Istoricul orașului Cernavodă”aparținând învățătorului Ioan I. Mușat, apare în luna martie a anului 1938, la Tipografia „Viața Literară”, din București, constituind un valoros document pentru istoria acestei așezări, dar mai ales a podului de la a cărui piatră de temelie se împlinesc astăzi, 9 octombrie 2020, 130 de ani.
 

Un singur caz mortal pe șantierul Podului de la Cernavodă

„Podul Regele Carol I este cel mai mare pod fix peste Dunăre. Se compune din podul propriu zis (750 m.), cu viaductul de racordare de 912.75 m. podul peste Borcea (420 m.) cu viaductul de racordare de 500 m, viaductul din Balta (1455, 2, m). Lungimea totală 3037,95 m, şi terasament în lungime totală de 21 Km.

Înălțimea tablierului podului e de 30 m. deasupra etiajului Dunărei. Construcţia sa e de oţel moale Siemens Martin bazic în suprastructură şi zidărie din granit, pilele. (...)
 
Pr. Dimitrie Chirescu (cel care a înființat și prima școală românească la Cernavodă, chiar în propria casă parohială – n.r.) a slujit şi sfinţit apa la 1890, când s'a pus piatra fundamentală a podului «Regele Carol I» de peste Dunăre."

 

PROIECTELE

După terminarea proectelor podului, s'a ţinut o licitaţie pentru darea lucrărilor în întreprindere. Licitaţia s'a ţinut în ziua de 3 Ianuarie 1890. Din 9 case câte fuseseră invitate pentru licitaţie, s'au prezentat numai 7; costul cel mai mic l'a oferit compania Fves-Lille, căreia i s'au încredinţat lucrările.

Mai în urmă s'a ţinut licitaţia pentru podul Borcea, care a fost adjudecat asupra uzinei Schneider et Co, din Franţa şi viaductele, societăţile Cocherill din Belgia.
 
În vara anului 1890, s'au făcut pregătirile pentru începerea podului peste Dunăre, iar la 9 Octombrie s'a pus piatra fundamentală de către Regele Carol I.

 
DOCUMENTUL PUS LA ÎNCEPEREA EXECUTĂRII PODULUI PESTE DUNĂRE

«Noi Carol I,
Prin graţia lui Dumnezeu şi voinţa naţională Rege al României.
Aducem la ştiinţa tuturor cele ce urmează:

Războiul purtat în anii dela 1877, până la 1878 de vitejii Români, întins'a hotarele ţării noastre peste ţărmul drept al Dunării şi făcut'a Regatul României stăpân la Marea Neagră, întrupându-i Dobrogea.

De atunci necontenit Ne-a fost gândirea la această provincie, însă măreţul Danubiu Ne-a oprit şi ne opreşte să dăm litoralului Mărei Negre şi porturilor lui, viata şi desvoltarea trebuincioasă pentru prosperitatea economică a ţării. Numai construcţiunea unui pod peste Dunăre înlăturează aceste piedici.

Corpurile noastre legiuitoare, încălzite de focul nestins al iubirei de ţară, au hotărît în anul 1883 clădirea acestui pod şi Noi am sancţionat în acelaş an patriotica lor hotărîre.

Aci inginerii români clădesc podul. Nu vor trece decât câţiva ani şi săvârşită va fi o grandioasă lucrare, un monument care va transmite urmaşilor Noştri şi generaţiilor viitoare dovadă de puterea de viaţă, patriotismul şi hărnicia României actuale.

Fie ca această măreaţă lucrare să sporească, prosperitatea şi gloria scumpei ţări, fie ca prin ea să se strângă legăturile care unesc Dobrogea de patria mumă, fie ca porturile să ajungă la o splendoare vrednică de solicitudinea ce le poartă ţara.

Preţuind aşa valoarea podului peste Dunăre la Cernavoda, hotărît-am să se aşeze în prezenta Mea, a Principelui Ferdinand, Moştenitorul prezumtiv al Coroanei, a miniştrilor cari se află la cârma ţării, piatra fundamentală în zidăria care formează cel dintâi picior al podului pe ţărmul stâng al Dunărei.

Acest document comemorativ s'a semnat de Noi în două exemplare, care s'au învestit cu sigiliul statului». (...)

 
"După cum am văzut, lucrările podului au durat 5 ani. Ele s'au făcut în condiţiuni admirabile din punct de vedere tehnic şi administrativ.
Lucrările au costat aproape 35.000.000 lei şi nu s'a ivit nici cel mai mic proces între administraţie şi furnizori sau antreprenori. Cu toate că s'au săpat în aer comprimat 42.743 m.c. cu presiune până la 3,1 atmosfere, n'a fost decât un singur caz mortal în chesoane”.

 
#citește mai departe în „Istoricul orașului Cernavoda”
#„Istoricul orașului Cernavoda”
#Ioan I. Mușat

 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.

 
Citește și:

#DobrogeaDigitală – „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)”: Marea sărbătoare a inaugurării Podului de la Cernavodă consemnată în presa de acum 125 de ani

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari