Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:08 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - „Din suferințele administrative ale dobrogenilor”, de Constantin D.Pariano „O jeale era la toţi, dar nimeni nu îndrăznea să sufle”

ro

17 Aug, 2020 00:00 2738 Marime text

 
În anul 1929, Constantin D.Pariano, fost prefect al județului Constanța și fervent publicist și patriot, își antologa, în volumul „Din suferințele administrative ale dobrogenilor”, articolele publicate în presa locală în primele două decenii ale secolului XX.
Unul dintre texte, publicat în revista „Farul” din ianuarie 1904, este intitulat „Cazul veterinarului Mincu” și evocă inventata epidemie de răpciugă din Dobrogea și tragica întâmplare a doctorului care, supus abuzurilor din partea autorităților corupte, sfârșește prin a-și pune capăt zilelor.
 

„Am spus, cum la adăpostul regimului excepţional, o lume întreagă a fost ruinată ; am spus cum print'însuI, toată populaţiunea este constrînsă la tăcere; spusei, cum unora li s-a luat până şi putinţa de a-şi câştiga hrana; voi cita acum şi un caz de care trebue să se înfioreze ţara întreagă, căci el dovedeşte până unde merge cruzimea interesată a acelor puşi să o servească.
Se capitalizează din înscrierile anuale în budget, ca fond pentru combaterea epizootiilor, o sumă de vre-un milion şi ceva de lei. Direcţiunea specială a serviciului veterinar, văzând că toţi rup dintr'însul şi că se va sfârşi înainte ca şi dânşii să se fi împărtăşit în de-ajuns, plămădeşte o serie de rapoarte, cum că în Dobrogea şi caii şi oamenii sunt atinşi de răpciugă ! Şi aşa, obţin puteri discreţionare şi fonduri nelimitate, pentru combaterea acestei boli.
Un potop de medici şi de agenţi veterinari, căzu îndată ca lăcustele pe toată Dobrogea. Toate târgurile fură închise. Doi ani de zile locuitorii îşi lăsau munca câmpului, ca să-şi târască caii din comună în comună, pentru inspecţie. Mii de cai fură omorâţi. Alte mai multe mii fură sechestraţi. O jeale era la toţi, dar nimeni nu îndrăznea să sufle, cre­zând că într'adevăr numai interesul de a stârpi boala se fac atâtea sforţări.
Încetul cu încetul însă, aflăm tot prin veterinari, că şi Statul şi noi suntem mistificaţi, şi atunci, mă plâng de aceasta în Congresul agrar, ţinut la Bucureşti. Nu ştiu ce se va fi petrecut, dar ştiu că, întors dela Bucureşti, vechiul medic veterinar al judeţului, fusese permutat, iar în locul lui venise nefericitul răposat Mincu, căzut victimă a datoriei sale.

 

DESCARCĂ INTEGRAL CARTEA IN FORMAT PDF 

 

Acesta întâlnindu-mă într' o zi prin Constanţa, după ce mi se prezintă, căci nu-l cunoşteam până atunci, mă felicită mai întâi pentru alarma ce dădusem în Congres asupra modului cum se combate răpciuga în Dobrogea şi apoi îmi arătă toate abuzurile şi samovolniciile ce constatase dânsul cu ocazia inspecţiei ce făcuse până atunci în câte-va comune din judeţ, ba îmi arătă chiar şi copiile de pe rapoartele trimise de dânsul Direcţiunei Generale a Serviciului Sanitar şi Ministerului de Interne personal, de constatările făcute de dânsul.
Ele spuneau că «Răpciuga cu modul cum s'a combătut doi ani de zile, s'a lăţit şi mai mult prin amestecul repetat al cailor bolnavi cu cei sănătoşi, din câte două şi trei comune la un loc; că dresarea actelor de despăgubire pentru caii ucişi, s' a făcut în cea mai mare parte după singurul capriciu al veterinarului, ne asistat tot-d'auna de către ceilalţi membri ai comisiunei ordonată de lege, aşa că satenilor Ii s' a dat despăgubiri de câte 5, 20 şi 30 de lei pentru caii ce valorau de la 150 la 500 lei; că degeaba a cheltuit Statul 700.000 mii de lei în această operaţie şi că tot degeaba au fost supuşi locuitorii la atâtea vexaţiuni şi pagube».
În urma acestor descoperiri, care ar fi fost datoria Direcţiunei Generale?
Să numească o anchetă, care, constatând faptele ce se imputau personalului veterinar, să pedepsească pe culpabili ori să tragă Ia răspundere pe calomniator. Aşi! Nimic din toate acestea nu s'a făcut! În loc să se ţie seamă de funcţionarul integru, din contră: în ziua în care Direcţiunea a luat cunoştinţă de conţinutul acestor rapoarte, nu numai că telegrafic a înlocuit pe numitul veterinar, dar încă a mai obţinut şi expulzarea lui imediată din Dobrogea, care s'a făcut cu ordinul Prefecturei de Constanţa.
Dar lucrurile nu s' au oprit aci. Direcţiunea Generală, spre a-I îmblânzi, îi dă serviciul judeţului Vâlcea. Indată însă ce a aflat că dânsul se pregăteşte să dea publicităţii cele ce s' au petrecut în Dobrogea, l' a destituit.
Atunci doctorul Mincu, veterinar distins autor al mai multor uvrage de medicină veterinară, văzându-se asvârlit cu familia pe drumuri, după 25 de ani de serviciu conştiincios, înecat de nedreptate şi disperat de viitor, s'a sinucis.
Iată efectele regimului excepţional!”

 
#citeşte mai departe în „Din suferințele administrative ale dobrogenilor”
#„Din suferințele administrative ale dobrogenilor”
#Autor Constantin D. Pariano 
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.        

DREPTURI DE AUTOR  

a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.  b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.   
 
Sursa foto: ilustrație din volumul „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească”
 
Citește și:

#DobrogeaDigitală - revista Analele Dobrogei: „Toți dărâmă și nimeni nu zidește” 

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: Examene de angajare, la Prefectura județului Constanța – oare erau „pe bune”? 

#DobrogeaDigitală - „Din suferințele administrative ale dobrogenilor”, de Constantin D.Pariano: „S’au dat comunele pe mâna unor primari, cari cred că le au în arendă”

 


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari