Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:21 28 09 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - „Din suferințele administrative ale dobrogenilor”, de Constantin D.Pariano „S’au dat comunele pe mâna unor primari, cari cred că le au în arendă”

ro

30 Jul, 2020 00:00 1496 Marime text
Volumul „Din suferințele administrative ale dobrogenilor”, apărut în anul 1929, poartă semnătura lui Constantin D.Pariano, fost prefect al județului Constanța și publicist entuziast, cu păreri ferme, care și-a antologat în carte articolele răspândite prin ziare locale, în primele două decenii ale secolului XX.
Unul dintre texte, publicat în revista „Farul” din decembrie 1903, este intitulat „Fantoșe” și incriminează cu vehemență abuzurile care se fac în administrație, lipsa de transparență și comportamentul discreționar al unora dintre reprezentanții autorităților locale. 
 
„Noile condiţiuni exprese pe care se întemeiază astăzi numirile de primari urbani şi rurali în Dobrogea, sunt acei cari n' au nici un fel de legături în localitate şi care trebue să se supue, ca fantoşele, mişcării imprimate de şef.
Era şi timpul. Într'adevăr, îndrăsneala fruntaşilor locali, pentru care legea a păstrat aceste locuri, mergea une-ori până să discute chiar şi cheltuelile poruncite! Şi aşa, spre a se evita pe viitor asemenea neplăceri, s' a decis, scurt, înlăturarea lor desăvârşită din aceste demnităţi.
Întrebarea este însă: Ce exemple se dă populaţiunei de paza legilor, când înşişi acei puşi pentru aceasta le calcă? 
Şi cum se pot împăca interesele de tot felul ale locuitorilor, cu acest arbitrar administrativ, care depărtează cetăţenii dela chiar controlul ce li se datorează ? 
Nevoia de trai şi înjosirea acelor mercenari, dacă satisfac egoismul şefilor, ele însă lovesc în drepturile noastre, şi dar, nu putem învoi această nouă metodă întrebuinţată spre a ne desfiinţa. 
Fiindcă progresul în ţara aceasta consistă în facerea de împrumuturi şi în construcţiuni de localuri, sunt cel dintâi a recunoaşte această însuşire d-lui Vârnav. D-sa, în scurt timp, a făcut pentru oraş cea ce nimeni nu putuse face atâta amar de vreme. Prin legăturile sale cu lumea cârmuitoare, a isbutit să convertească împrumutul comunal, lucru ce se refuzase cu îndărătnicie tuturor acelor cari îl ceruseră. Prin specialitatea sa de inginer, a fost în măsură a-și putea da seama de cum trebue să se facă mai bine şi mai eftin iucrările de edilitate. Prin dorinţa ce are ca trecerea sa prin administraţiunea acestui judeţ să nu rămână stearpă, împinge îmsuși tot aparatul la lucru. 
Îi fac onoare toate acestea ; însă ce păcat că nimeni nu este lipsit de metehne! Mai întâi trufia ce o are, depărtează de la sine pe toţi oamenii care se respectă. 

 

DESCARCĂ INTEGRAL CARTEA IN FORMAT PDF 

 
Aceasta nemulţumeşte nu numai pe cetăţeni, dar îl stinghereşte şi pe d-sa de concursul şi de încrederea de care are nevoie ; căci orice s-ar zice, când cheltueşti atâtea sume de bani publici, eşti dator să te pui sub controlul necurmat al cetăţenilor de frunte, pentru că numai atestatea lor poate încredinţa pe locuitori, că mersul lucrurilor se face regulat. Ca să dau fapte, voi spune că toţi cred, în oraş că apa ce s'a adus este îngroşată cu microbi. Negreşit că ea va fi fost analizată; dar de cine, cum şi când, nu. ştie nimeni. Se mai zice, că construcţia Palatului Comunal, nu se face în condiţiunile devizului. Aceasta ar fi o abatere gravă, dar iarăşi nu se ştie adevărul. Iată, dar, răul ce decurge din faptul de a se izola cu desăvârşire de la luminile şi controlul cetâţenilor. 
În judeţ, asemenea, s'a dat comunele pe mâna unor primari, cari cred că le au în arendă. Unul dintr'înşii s'a încumetat atâta pe puterea discreţionară ce s'a lăsat tuturor, încât, după ce a ridicat satul în picioare prin abuzuri, m'a batjocorit şi pe mine din senin şi a mai voit să mă aresteze în satul meu. 
Prefectura tot pe dânsul l'a apărat. Procurorul tot pe mine m'a dat în judecată. Şi tribunalul tot pe hoţul de păgubaş I'a condamnat. 
De 25 de ani ne plângem de abuzurile funcţionarilor comunali şi d. Vârnav, în loc să înfrâneze caprele, loveşte tot oile…
Ştie d. Prefect, că aproape în tot judeţul, cea mai mare parte dintre primari şi notari obligă pe săteni să le lucreze fără plată, dela 20 la 50 de hectare semănături ? Ştie d. Prefect că terenuri din vetrele satelor se închiriază pentru arătură de către Primari cu aprobarea Prefecturei? Ştie d. Prefect că pentru bacşişuri mulţi dintre primari liberează certificate de împrumuturi la Creditul Agricol asupra unor vite cari nu există ? Ştie d. Prefect că primarii obligă pe locuitori a le plăti anual, ca pentru Poştă, peste 1000 lei o trăsură, cu care în realitate se slujeşte tot personalul administrativ ?
Dar n'aşi mai sfârşi, de ar fi să înşir aici toate abuzurile ce se comit. Voi reveni, poate altă dată, cu alte serii, acestea fiind de ajuns acum, spre a dovedi d-lui Vârnav că nu ştie multe din cele ce se  petrec în judeţul său şi pe câtă vreme se va servi de aceste fantoşe aparente, d-sa va rămâne o fantoşă reală.”
 
#„Din suferințele administrative ale dobrogenilor”
#Autor Constantin D. Pariano
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.     
 
DREPTURI DE AUTOR  

a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii. 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.   
Sursa foto: ilustrație din volumul „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească”
 
 
Citește și:
 
Comentarii
Cele mai recente postari