Constanța acum 100 de ani Luna mai 1925 în presa vremii (I)
14 Jul, 2025 17:00
14 Jul, 2025 17:00
14 Jul, 2025 17:00
ZIUA de Constanta
387
Marime text


- În ediția de astăzi avem în vedere săptămâna 5-10 mai 1925, de marți până vineri (ziarul „Dacia“ nu publică ediția de luni) și vom prezenta: Editorial, Politică, administrație și „probleme“, „Nenorocirile“ locale (i.e. accidente de muncă, furturi, arestări, atacuri etc)
În ediția de astăzi avem în vedere săptămâna 5-10 mai 1925, de marți până vineri (ziarul „Dacia“ nu publică ediția de luni) și vom prezenta: Editorial, Politică, administrație și „probleme“, „Nenorocirile“ locale (i.e. accidente de muncă, furturi, arestări, atacuri etc).
Editorial
Cele șase numere ale ziarului dobrogean „Dacia“, aferente săptămânii amintite, cuprind, în mod firesc, editorialele, scrise de mai mulți autori. Acestea abordează teme relevante situației locale/naționale sau internaționale, după cum urmează:
„Ovidiu” – Primul editorial, aferent numărului din 5 mai 1925, este semnat de C. Mureșanu. Materialul este scris în contextul în care se împlineau 20 de veacuri de la nașterea marelui poet latin Ovidiu Publius Naso, „cel dintâi crainic al culturei latine în țara noastră”. Autorul surprinde în paragrafe viața lui Ovidiu, de la izgonirea din Roma și până la sosirea în anticul Tomis. În orașul strămoșesc, Ovidiu a ajuns să fie ce era și la Roma: un poet al poporului. „Constanța trebuie să fie mândră că a fost odată locul de adăpost al celui mai sincer poet latin.”
„Pâinea zilnică” – N. Paltin a semnat acest editorial și abordează o temă de interes național: guvernarea liberalilor. În contextul în care s-au făcut patru ani de când Partidul Liberal a preluat frâiele țării, autorul constată că nu a lăsat nimic în urmă decât „ponoase și necazuri”. Predomină probleme legate de puterea de cumpărare a leului, a slabei salarizări a funcționarilor publici, a prețului mare la chirii, și nu în ultimul rând, a prețurilor scumpe la produsele de bază, cum ar fi pâinea, de exemplu. „Dacă partidul liberal nu a putut face față nevoilor zilei de azi, datoria lui e să se dea la o parte pentru a lăsa locul altora care poate vor avea mai multă destoinicie și noroc.”
„Ofensiva împotriva țărăniștilor” – În acest material se ridică problema agresiunii liberalilor față de contracandidații de la Partidul Țărănist. Un exemplu despre care s-a scris în edițiile anterioare este Pan Halipa, bătut cu pumnii de un jandarm. Altul este Constantin Stere. Autorul este sigur că astfel de acțiuni reprezintă ofensiva liberalilor împotriva adversarilor politici. „(...) un singur lucru este însă cert și trebuie reținut, de toți cetățenii țării. Acela, că deoparte, stau țărăniștii, o tabăra democrată dar fără sprijin de nicăirea decât acela de la conștiințele lor cinstite, iar de alta, liberalii ce dispun de finanță, armată, siguranță, poliție, organe administrative și de orice individ, ce sub imperiul alcoolului ori a promisiunilor, e gata să mânuiască ciomagul ori cuțitul.”
„Bolșevismul și Bulgaria” – N. Paltin scria despre un atentat comis la catedrala din Sofia, ce reprezintă o confirmare a faptului că adepții comunismului sunt un real pericol. În fața bolșevicilor ar trebui ca Bulgaria să fie sprijinită pentru a respinge o instaurare a regimului acolo, era de părere Paltin.
„Hindenburg și Mitteleuropa!” – N. Paltin abordează în acest editorial alegerea lui Hindenburg ca președinte al „republicei” germane.
„Zece mai” – În data de 10 mai 1925, când în România se sărbătorea Ziua Independenței Naționale, dar și Ziua Regalității, Octav. Goruneanu se întreabă cum găsește aceată dată importantă țara. Tot el își răpsunde: „Ca unitate națională în condițiuni foarte puțin favorabile, conștiințele provinciilor alipite, învrăjbite cu acelea ale vechiului regat din pricina umilinții la cari au fost supuse.”
Politică, administrație și „probleme”
Activitatea partidului Țărănesc în județul Constanța – În numărul din 6 mai 1925, apărut într-o zi de miercuri, ziarul „Dacia” amintea de o întrunire a partidului Țărănesc ținută duminică, la Peștera. Au participat membri ai organizației centrale a facțiunii politice, anume: V. Lepădatu, T. Niță și A. Hristea.
Incidentul Halippa a provocat o unire a partidelor național și țărănist – Partidele democraate Național și Țărănist s-au unit în opoziție pentru a da jos de la putere guvernul lui Brătianu. „In ședința de ort a camerii, opoziția democratică în fața primejdiei, și-a dat mâna și să sperăm că de data aceasta unirea va fi definitivă, punând capăt astfel unei stări de lucruri, care exasperase până și pe cel mai umil cetățean al acestei țări.”
Acordul opoziției a fost ratificat – O telegramă din București informa că s-a întrunit Sfatul Parlamentar al partidului Țărănesc. D. I. Mihalache, în numele delegației permanente a arătat parlamentarilor considerațiunile pentru cari a încheiat acordul cu partidul național, și le-a explicat în acelaș timp cauzele pentru care delegația a fost nevoită să păstreze toată discreția asupra acestui act politic. Sfatul parlamentar a ratificat acordul înfăptuit de delegația permanentă a partidului.
Unirea opoziției democratice la Constanța. Ce ne spun fruntașii partidului național – Jurnaliștii „Dacia” au realizat o anchetă pentru a afla care este părerea liderilor politici naționali și țărăniști față de unirea celor două partide în opoziție. Acest material a fost împărțit în două părți, continuarea fiind în numărul din 10 mai.
„Nenorocirile“ locale
Servitoare hoață – Nicolae Calafuz a reclamat-o la poliția pe servitoarea lui, pe nume Anica D. Șerban, care i-a furat mai multe lucruri din casă și apoi a fugit. Femeia a fost prinsă și ținută în arest la prefectura Poliției.
Post de jandarmi atacat de bandiți – La Silistra, postul de jandarmi din comuna Musimlar, a fost atacată cu focuri de armă de o bandă numeroasă de tâlhari. Ca răspuns, jandarmii au început și ei să tragă, iar bandiții au fugit în pădure.
O excrocherie – Panait Georgescu, patronul unui atelier de ferărie din Constanța, l-a reclamat pe Gh. Brândea la parchet. Pârâtul era de meserie ferar și de loc din Anadalchioi. El l-ar fi excrocat pe Georgescu cu suma de 17.000 lei, bani pe care i-a luat pentru a-i furniza materiale.
Accident de automobil – Ionel Georgescu, directorul biroului de vămuiri și expedițiuni „Hermes” din Constanța, a fost victima unui accident. În timp ce punea în mișcare motorul automobilului, angrenajul i-a prins o mână fracturându-i-o.
Cu copilul mort în brațe – Maria Rusu din comuna Cavaclar a fost concediată după ce a născut de către patronul unei brutării de pe strada General Manu nr. 32. „Din pricina suferinței și a foamei, copilul a murit, astfel că nefericita mamă s’a prezentat astăzi dimineața la poliție, cu copilul mort în brațe. Poliția a istituit o anchetă.”
Accident de muncă – Gh. Ștefan din comuna Aliman a rămas fără trei degete, în timp ce lucra la o mașină de tăiat scânduri.
Va continua.
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924 și 1925, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924 și 1925, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul 1924, respectiv dina nul 1925, obiectiv pentru care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 și 1925 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.
Proiectul „Constanța acum 100 de ani“), lansat în 2024, continuă în anul 2025, având același scop și folosind aceleași mijloace, însă sub o altă formă, spre a oferi cititorului o lectură cât mai plăcută. Pentru a întări utilitatea istorică și pentru a prezenta evenimentele sub o formă cât mai cuprinzătoare și structurată, în edițiile ce urmează vom prezenta cumulat mai multe numere ale ziarului dobrogean „Dacia“, prezentând, de facto, câte o săptămână de activitate a cotidianul ante-menționat, deci o săptămână din viața urbei constănțene a anului 1925.
Pentru a facilita lectura, considerăm oportună prezentarea cronologică în capitole (sub forma intertitlurilor) a articolelor integrate în ziarul „Dacia“, după cum urmează: într-o ediție vor fi integrate textele referitoare la Editorial, Politică, administrație și „probleme“, „Nenorocirele“ locale (i.e. accidente de muncă, furturi, arestări, atacuri etc), iar în altă ediție: Ironii și subtilității în rânduri satirice, Cultură, educație și evenimentele sociale locale, Buletinul juridic, Știrile Internaționale, Publicitate.
Ziarul Dacia este pus la dispoziția cotidianului ZIUA de Constanța de Arcanum.
Citește și:
ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?
Constanța acum 100 de ani Ziarul constănțean „Dacia“ - început, influențe și sfârșit
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii