Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:19 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Personalități dobrogene marcante în domeniul literar - George Acsinteanu, Maria Eugenia Acterian (Georgescu), Wally Alexandrescu

ro

10 Aug, 2021 00:00 3035 Marime text
  • Volumul IV are 363 de pagini și face parte dintr-o serie de patru astfel de cărți. 

Publicat în anul 2005 de editura Ex Ponto, „Dicționarul de personalități dobrogene“ - Volumul IV este o adevărată comoară. Autorii acestui volum, dr. Corina-Mihaela Apostoleanu, dr. Constanța Călinescu, Ion Faiter, Adriana Gheorghiu, Vanghele Culicea, Mariana Păvăloiu, Anaid Tavitian și Eugenia Timofticiuc au reușit să portretizeze, așa cum precizează și numele cărții, o serie de personalități din regiune, marcante în diferite domenii. Coordonat de Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“, volumul doi prezintă dobrogenii care s-au făcut remarcați în diferite domenii.
 
Într-un interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanța, în 2017, dr. Constanța Călinescu preciza: „Nu pot spune că «Dicţionarul» este un demers exhaustiv. Este întemeiat însă pe o curajoasă reflecţie culturală, pe ideea acordării distincţiilor de neuitare faţă de oameni celebri, unii deschizători de drumuri în ştiinţa românească, ataşaţi de ţinutul pontic, cu rodnică activitate practică şi publicistică“.
 
Următorii scriitori s-au remarcat în literatura românească și nu numai:
 

George Acsinteanu

 
A fost prozator, poet, dramaturg. S-a născut pe 13 iulie 1905, în satul Panduri, comuna Frumușica, județul Ialomița și a decedat pe 13 decembrie 1987. A urmat școala primară în satul natal, școala normală din Călărași, Liceul „Matei Basarab" din București, Facultatea de Litere și Drept, Universitatea București și Cernăuți.
 
„Și-a început cariera ca învățător în satul Condeești. Mai apoi, a devenit redactor al publicației «Dobrogea Jună» din Constanța. A obținut și funcția de bibliotecar la Seminarul de Literatură de pe lângă Facultatea de Litere si Filozofie din București. A mai fost secretar al Institutului de Literatură.
 
Se stabilește în Dobrogea și îndeplinește funcția de consilier juridic la Tulcea și Cernavodă.
 
A întemeiat revista „Pan". A colaborat la „Convorbiri literare", „Dobrogea Jună", „Marea Neagră", „Tomis", „Delta".
 
Debutează în revista „Ritmul vremii". Volume versuri în culegeri. Volume: Piatra neagră. Roman - București, Tipografia „I. Copuzeanu", 1930; Povestiri pentru îngerii pământului - București, Editura „Cartea Românească", 1932; Convoiul flămânzilor. Roman - București, Editura „Cultura Națională", 1935; Copilul norilor - București, Editura - „Cartea Românească", 1935; Prințul Bărăganului. Povestiri - București, Editura „Cugetarea", 1943; Hercula- nele au răsărit din legendă - Timișoara, Editura „Dacia Traiană", 1944; Rex Poeta Cotis. Poem dramatic în sase tablouri și un epilog - Milano, Editura Nagard", 1978.“
 

Maria Eugenia Acterian (Georgescu)

 
A scris sub pseudonimul Jeni Arnotă ca regizor, memorialist. S-a născut pe 22 iunie 1916, în orașul Constanța, în familia lui Aram și Haiganuş Acterian, soră cu Arşavir și Haig Acterian și a decedat pe 29 aprilie 1958.
 
„În 1940 a fost licențiată a Facultății de Filozofie București. În 1947 se înscrie la Institutul de Artă, Facultatea de Regie. A lucrat timp de patru ani ca referent la Casa Autonomă de Finanțare și Amortizare.
 
A fost asistent de regie și apoi regizor la teatrele: Odeon, Municipal, Tineretului. A tradus piese de teatru din limbile engleză și franceză. La Teatrul Municipal, unde a fost asistent de regie, a colaborat cu regizorii Liviu Ciulei și Marietta Sadova.
 
Regie: „Poveste despre adevăr" de Margarita Aligher; „Doi tineri din Verona" de W. Shakespeare; „Crima directorului Riggs" de Ciodorov; „Scufița Roșie" de E. Ciornei; „Undeva într-o țară" de N. Virta.
Volume: Jurnalul unei fete greu de mulțumit - București, Editura „Humanitas", 1991, ediție îngrijită de Doina Uricariu; ed. a 2-a revăzută și adăugită - București, Editura „Ararat", 1998, ediție îngrijită de Fabian Anton; ed. a 3-a revăzută și adăugită - București, Editura „Humanitas", 2007, ediție îngrijită de Fabian Anton; Corespondență - Editura „Ararat", 2005, ediție îngrijită de Fabian Anton.“
 

Wally Alexandrescu

 
S-a născut în 1906, la Tulcea, data decesului fiind necunoscută. Începe studiile în țară și le termină la „Hautes Études Sociales“ (Paris), fiind eleva maestrei Yvonne Serruys-Mille. Din 1933 militează în organizația feministă „Alexandrina Gr. Cantacuzino".
 
„Din 1934 este fondatoarea și secretara generală a Institutului American din România. Fost redactor al Agenției de presă „Rador" și membră activă a organizației internaționale „Federation of Business and Professional Women", New York.
 
A participat la congrese internaționale feministe (Chicago - 1933; Hamburg conferințe la Radio New York și București, despre mişcarea feminină și despre relațiile dintre America si România. A colaborat la Buletinul Institutului American", „Revista scriitorilor din România“. A tradus lucrări de Avery și Emerson și Herman Melville. Volume: Societatea Amicii Statelor Unite „Versuri“, București, Editura Energia Grafică, 1931.“
 
Sursă de documentare: „Dicționarul de personalități dobrogene“ Volumul IV de dr. Corina-Mihaela Apostoleanu, dr. Constanța Călinescu, Ion Faiter, Adriana Gheorghiu, Vanghele Culicea, Mariana Păvăloiu, Anaid Tavitian și Eugenia Timofticiuc.
 

Citește și:

Personalități marcante în domeniul militar – Constantin Neacșu, Andrei Micu, Rucmedin Mefa

Personalități marcante în domeniul militar - Ion Coandă, Traian Cocorăscu, Gheorghe Condoliu

Personalități dobrogene marcante în domeniul juridic

Personalități dobrogene marcante în domeniul politic - Virgil P. Andronescu, Constantin Angelescu, Mihail Coiciu

Personalități dobrogene marcante în domeniul militar - Grigore Andrei, Nicolae Carp, Gheorghe Eminescu

Personalități dobrogene din anul 1927 - „De astfel de elemente are nevoie românismul dobrogean“

Personalități dobrogene din anul 1927 - „Se distinge prin calităţi şi însuşiri excepţionale“

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari