Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:16 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Personalități dobrogene marcante în domeniul militar - Grigore Andrei, Nicolae Carp, Gheorghe Eminescu

ro

29 Jul, 2021 00:00 2473 Marime text

  • Volumul II are 168 de pagini și face parte dintr-o serie de patru astfel de cărți.
Publicat în 2005 de editura Ex Ponto, „Dicționarul de personalități dobrogene“ Volumul II este o adevărată comoară. Autorii acestui volum: dr. Constanța Călinescu, dr. Liliana Lazia, Ioan Popișteanu, Ion Faiter, Adriana Gheorghiu și Vanghele Culicea au reușit să portretizeze, așa cum precizează și numele cărții, o serie de personalități din regiune, marcante în diferite domenii. Coordonat de Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ și Biblioteca Universității „Ovidius“ Constanța, volumul II prezintă dobrogenii care s-au făcut remarcați în politică, administrație publică, armată sau justiție.


 
Într-un interviu acordat cotidianului Ziua de Constanța din 2017, una dintre autoarele cărții, dr. Constanța Călinescu, preciza:
 
„Nu pot spune că „Dicţionarul“ este un demers exhaustiv. Este întemeiat însă pe o curajoasă reflecţie culturală, pe ideea acordării distincţiilor de neuitare faţă de oameni celebri, unii deschizători de drumuri în ştiinţa românească, ataşaţi de ţinutul pontic, cu rodnică activitate practică şi publicistică.“
 
Volumul este împânzit de nume sonore și mai puțin sonore publicului, dar care de-a lungul carierei lor au dovedit că posedă calități deosebite. În acest caz se află și următorii militari:
 

Căpitan Grigore Andrei

 
S-a născut în Tulcea, pe 7 februarie 1911 și a decedat pe 20 august 1944, în Brad, Hunedoara.
 
„Şi-a terminat studiile secundare în oraşul natal, apoi a urmat Şcoala militară de ofițeri activi de infanterie. Absolvind-o în 1930, a fost avansat sublocotenent și repartizat în Batalionul 3 vânători de munte. La 10 mai 1934 i s-a acordat gradul de locotenent, fiind mutat (15.08.1934) instructor la Şcoala pregătitoare de ofițeri.
 
La 1 octombrie 1937 a fost numit comandant de companie în Regimentul 40 infanterie, iar de la 1.04.1938 în Centrul de instrucție al infanteriei. La 8 iunie 1940 a primit gradul de căpitan. Între 15.08.1942 si 30.11.1943 a lucrat în Marele Stat Major, după care a îndeplinit funcția de comandant de companie în Şcoala militară de ofițeri rezervă de infanterie nr. 2 Bacău.
 
În timpul luptelor de eliberare în care s-a angajat întreaga armată română, a participat, în cadrul acestei școli, în calitate de comandant de companie, la zdrobirea trupelor horthyste care atacaseră pe Valea Crişului Alb.
 
La 18 sept. 1944, lângă Arad, sub-unitatea a fost supusă unui tir intens de artilerie şi atacată succesiv de mai multe batalioane inamice. A fost grav rănit de schijele unui proiectil. Încetează din viață la 20.09.1944. Pentru faptele sale de bravură a fost propus la decorare, post-mortem, cu Ordinul „Mihai Viteazul", cl. a III-a, cu spade.“
 

Sergent Nicolae Carp

 
S-a născut pe 7 iulie 1921 în comuna Niculițel, județul Tulcea și a decedat pe 14 februarie 1945 la cota 693, în zona localității Močar, Cehoslovacia.
 
„A participat la războiul antihitlerist în cadrul Regimentului 33 Dorobanți. Cu această unitate a parcurs itinerarul de luptă până pe teritoriul Cehoslovaciei.
 
S-a remarcat prin curaj şi ingeniozitate în îndeplinirea misiunilor de luptă ce i-au fost încredințate. La 30 ianuarie 1945, plutonul de cercetare din care făcea parte, după ce a depăşit liziera de nord a satului cehoslovac Pačov Lom, a fost primit cu foc puternic de inamic.
 
Cu un curaj remarcabil, sergentul Carp Nicolae a condus acțiunea subunității reuşind să pună stăpânire pe câteva înălțimi din teren. La 14 februarie 1945 plutonul sergentului Carp a atacat cota 693. Deşi a reuşit să pună stăpânire pe cotă, a fost rănit mortal de o schijă. A fost decorat post-mortem cu medalia „Virtutea militară", cl. a Il-a.“
 

Ofițer Gheorghe Eminescu
 

Nu se cunosc date exacte privind data nașterii și a decesului.
 
Fiu al căpitanului Matei Eminescu, fratele cel mai mic al poetului Mihai Eminescu.
 
 A absolvit Liceul „Spiru Haret" din Tulcea şi s-a dedicat carierei militare. În perioada 1965-1987, însoțit de eminescologul Augustin Z.N. Pop, Gheorghe Eminescu a poposit în Tulcea şi în localitățile din județ şi a susținut conferințe despre Mihai Eminescu şi familia sa: Amintiri de familie, Realități şi fantezii biografice.
 
Timp de zece ani poartă o bogată corespondență cu publicistul tulcean lon Focşa (aghiotantul său din cel de-al doilea război mondial).
 
A avut și o amplă activitate publicistică pe teme de istorie şi literatură. Volume publicate: Monografic. Bucureşti, Editura Academiei R.S.R., 1972; De la Valmy la Waterllo – O călătorie în epocă. laşi, Editura „Junimea", 1981.“
 
Sursă foto: Arhiva Ziua de Constanța
 
Sursă de documentare: Dicționarul de personalități dobrogene Volumul II de  dr. Constanța Călinescu, dr. Liliana Lazia, Ioan Popișteanu, Ion Faiter, Adriana Gheorghiu și Vanghele Culicea
 
Citește și:
 
Ioan Popișteanu – bibliolog și editor dobrogean (1942-2012)
 
Interviuri de colecție. Virgil Coman în dialog cu Ioan Popișteanu
 
Conf. univ. dr. Constanţa Călinescu - „Pentru mine, Dobrogea, Constanţa, este acasă. Nu doresc să schimb cerul de aici pe niciun alt orizont“

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari