Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:20 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria Dobrogei - Bibliografie Demostene (384 î. H. - 322 î. H.) - „Discursul împotriva lui Lacritos”

ro

03 Jun, 2023 00:00 4015 Marime text
 
 
Demostene (384 î. H. Atena - 322 î. H. Atena) s-a născut în familia unui proprietar de atelier de arme, care a deținut funcția de strateg (comandant al armatei) în polis-ul atenian. Deoarece tatăl a murit când fiul avea doar opt ani, acesta a avut de înfruntat condiții vitrege pentru a putea învăța și a păstra averea. Opera scrisă a celui mai mare orator grec antic include 60 de discursuri (acuzații juridice), 56 de modele de introducere la discursuri politice și șase scrisori. Deoarece a fost un promotor al rezistenței împotriva expansiunii regilor macedoneni Filip II (359 î. H. - 336 î. H.) și Alexandru cel Mare (336 î. H.-323 î. H.), a trebuit în cele din urmă să se sinucidă pentru a nu cădea prizonier.
 
Într-un fragment din Discursul împotriva lui Lacritos, Demostene se referă la comerțul Greciei antice cu regiunea PontosEuxinos (marea ospitalieră / Marea Neagră), unde orașele-stat grecești înființaseră încă din secolele VII-VI î. H. colonii precum Histria, Tomis, Callatis și Dionysopolis / Balcic: „Judecători, gândiți-vă și voi, fiecare în parte, dacă v-a fost dat să aflați sau să auziți vreodată ca vreun om să fi adus la Atena vin din Pont, spre a-l vinde, și mai ales vin de Cos. Lucrurile stau cu totul altfel: se transportă vin în Pont din ținuturile de lângă noi, din Peparethos, din Cos; vin dinTasos și de Mende și din alte orașe tot felul de vinuri; iar din Pont se aduc aici alte mărfuri.”.
 


Cos, Tasos, Mende șPeparethos (azi Skopelos) sunt insule grecești din Marea Egee, situată în partea orientală a Mării Mediterane.
 
Calitatea superioară a vinurilor grecești se datorează climatului mediteranean favorabil în care este cultivată vița de vie.
 
Vinurile, ca și lichidele în general, erau transportate pe distanțe lungi în amfore mari, grecii fiind renumiți marinari și negustori ai lumii antice.

 
 
Bibliografie cronologică
DEMOSTHENES [Orations], with an English translations…, vol. I-VII, Heinemann, Londra, 1949-1958.
GHEORGHE ȘTEFAN (redactor responsabil) /INSTITUTUL DE ARHEOLOGIE AL ACADEMIEI RPR, Izvoare privind istoria României, vol. I, Ed. Academiei R. P.R., București, 1964.
OPREA HORIA, Viața lui Demostene, „Istorii regăsite”, 1 februarie 2016
 
 
Despre Marius Teja
 
Marius Virgil Teja s-a născut în judeţul Constanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureştişi are un master în Relaţii Internaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar after school,
iar din 2020 editează blogul „Națiunea Armână“.
 
Citeşte şi:
Colaborare ZIUA de Constanţa Călătorieprinistoriadobrogeană cu Marius Teja
 
IstoriaDobrogei - BibliografieEschine (390 î. H. - 322 î. H.) - „Discursîmpotrivalui Ctesiphon” (galeriefoto)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari