Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:25 21 05 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Drumul vinului dobrogean. Crama Ostrov

ro

21 May, 2025 17:00 305 Marime text
  • De-a lungul istoriei sale de sute de ani, Dobrogea a fost renumită pentru podgoriile sale, scăldate în lumina soarelui și mângâiate de briza mării. Solurile argiloase au permis ca strugurii să fie dulci, iar această dulceață să dea tăria și mireasma vinurilor dobrogene.

Vă propun astăzi să vorbim despre Crama Ostrov, aflată în localitatea cu același nume. Despre localitatea Ostrov putem spune că este o străveche localitate dobrogeană care se află în apropierea legendarei cetăți Păcuiul lui Soare.Cetatea a fost construită între anii 972-976 de către militarii împăratului bizantin Ioan Tzimiskes și locuită până în secolele XIII-XV.  Numele companiei care are în proprietate această cramă este S.C. OSTROVIT S.A., înființată în anul 1958. Podgoria are 2000 de hectare, producând anual 3.600.000 litri, îmbuteliate în 3.000.000 sticle. Proprietarii cramei sunt în prezentHoria Culcescu și Oana Camelia Belu.
Domeniile Ostrov au în componentă două staţii de vinificaţie cu o capacitate de 130.000 hl. Crama Ostrov cu o capacitate de 45.000 hl este situată în comuna Ostrov, având rolul de vinificare, depozitare şi îmbutelierea vinului. Cea de-a doua staţie este Crama Lipniţa (85.000 hl) situată la ieşirea din comuna Lipniţa, la 27 de km față de Crama Ostrov, având rolul de vinificare şi depozitarea vinului.
Crama produce următoarelesortimente de vinuri:  Domeniile Ostrov Reserve, Cetatea Durostorum, Canaraua Fetii, Domeniile Ostrov, Cosa di Vino, Premiat, Labyrinthum, Steaua, Vinaria Ostrov.



Soiurile de struguri cele mai cultivate sunt:
- cele albe: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Gris, Fetească Albă, Fetească Regală, Riesling Italian, Muscat Ottonel, Crâmpoşie ;
- cele negre: Cabernet Sauvignon, Merlot, Fetească Neagră, Pinot Noir, Syrach, Rebo.
 Producătorul de vinuri Domeniile Ostrov este patronat de către omul de afaceri Horia Culcescu din anul 2001. Din anul 2005 și până în prezent, la Domeniile Ostrov s-a investit pentru reconversia plantațiilor prin programe anuale succesive, sisteme de irigații, dotarea cu echipamente și utilaje moderne. De asemenea, cele două stații de vinificație Ostrov, respectiv Lipnița au fost aduse la standarde tehnologice moderne.
În prezent, Domeniile Ostrov  beneficiază de o suprafață agricolă de aproximativ 2000 de hectare, cu un areal viticol de 1200 de hectare, 400 de hectare livadă (cais, piersic, măr, prun, cireș, vișin, nuc), 150 de hectare de teren arabil ce urmează a fi plantate si 200 ha de sere. Domeniile Ostrov includ cele două mari centre: Ostrov, cu un total de cinci ferme și o suprafață de circa 600 ha și Lipnița, cu un total de nouă ferme și o suprafață de circa 1000 ha.

Actualii proprietari au reușit cu succes să aducă plantația viticolă și tehnologia de vinificare la standarde europene, pentru a obține un vin de calitate superioară. Vinurile obținute în această podgorie au particularități de noblețe și originalitate, care le conferă o personalitate puternică și un ton aparte.

O cramă veche se păstrează cu eforturi, îmbinând tradiția cu inovația și cu satisfacția lucrului bine făcut. Aceste lucruri le regăsim și la Ostrov, unde oamenii sunt primitori, muncitori și recunoscători lui Dumnezeu.


Despre Claudia Ilie
Licențiată în Geografie - Universitatea „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca;
Doctor în geografie și cursuri postuniversitare - Universitatea din Oradea, Universitatea din București;
Profesor titular în cadrul LiceuluiTeoretic „Nicolae Bălcescu“ Medgidia;
Metodist, responsabil de Cerc pedagogic și membruînConsiliulConsultativ (I.S.J. Constanța);
Autoare a mai multor lucrări și studiidespreMedgidia, despre Dobrogea și despre climatologie;
Autoare a unor studii și cărți de metodicăși de management;
Participare la simpozioanejudețene, naționaleșiinternaționale;
Implicarea înscrierea unor proiecte ERASMUS + și mobilitate în state ale UE.
 

Citește și:
#citeșteDobrogea Drumul vinului dobrogean. Crama Viișoara

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari