Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:58 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Constanța Călinescu, la aniversare!

ro

09 Feb, 2022 00:00 2698 Marime text

  • Astăzi, marea doamnă a literelor dobrogene, Constanța Călinescu, împlinește 81 de ani
Cultura provinciei dintre Dunăre și Mare a avut norocul unei doamne sosite, în anii ’60, în Dobrogea, de undeva de prin Drobeta-Turnu Severin, atrasă la Constanța de mare, de cărţi, de oameni, de efervescenţa culturală a acelor ani.

Născută pe 9 februarie 1941, la Moldova Nouă, Constanța Călinescu și-a făcut primele studii în urbea natală, plecând apoi la Bucureşti, unde a absolvit un institut de biblioteconomie, apoi Facultatea de Limbă şi Literatură Română din cadrul Universității din Bucureşti. A făcut practică în biblioteca din Constanţa și a decis ca orașul cu același nume ca al său să-i devină casă.

Spirit neobosit, permanent scormonitor, s-a atașat de oamenii și cultura orașului de la malul mării și și-a dedicat întreaga viață „rostuirii”, în tomuri de referință, a mii de pagini de informații importante despre cultura Dobrogei.



O existență petrecută printre cărți și autori s-a concretizat în numeroase volume pe care şi-a pus semnătura ca unic autor, coautor sau coordonator:  „Reprezentanţi ai Dobrogei în ştiinţa şi cultura românească“ (1969), „Reviste dobrogene: Analele Dobrogei, Arhiva Dobrogei“ (coautor Ion Faiter, 1971), „Cântece la Marea Neagră: antologie de folclor cu anexă bibliografică“ (1977), „Dimensiunile unor vocaţii“ (coautor Ion Faiter, 1979), „Popas în dimineţi albastre: pagini despre oraşe, munţi şi edificii din patria noastră“ (coautor Ion Faiter, 1985), „Portrete universitare. In memoriam“ (coautor Gheorghe Dumitraşcu, 2004), „Universitatea Ovidius Constanţa: 45. Studiu monografic“ (coautor Ioan Popişteanu, 2006), „Memoria cuvintelor“ (2007), „Universitatea Ovidius Constanţa: 50. Studiu monografic“ (coautor Ioan Popişteanu, 2011), „Mircea Vodă, comună dobrogeană. Monografie“, „Dicţionar de personalităţi dobrogene“ (coordonator, cinci volume).

La venerabila sa vârstă, lucrează încă și are aceeași acuitate și curiozitate intelectuală dintotdeauna. Rămâne un model pentru noi toți și îi urăm, astăzi, la aniversare, multă sănătate și inspirație!
 
Citește și: #Dobrogea143: Meritul dobrogean pentru Liliana Lazia. Dr. Constanța Călinescu - „Un om cu forță intelectuală, cu conduită ireproșabilă”

 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari