Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:40 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eticheta care vine „la pachet“ cu diagnosticul Covid-19

ro

24 Jul, 2020 23:59 2906 Marime text
  • 25.349 de pacienți au fost declarați vindecați și externați, iar 2.918 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile de la depistare.
  • A fi diagnosticat cu Covid în zilele noastre echivalează cu o ostracizare de care persoana căreia i s-a pus această etichetă nu va scăpa prea curând.
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 42.394 de cazuri confirmate de Covid-19 la noi în țară. 25.349 de pacienți au fost declarați vindecați și externați, iar 2.918 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile de la depistare. În Constanța, de la debutul epidemiei, sunt 745 de cazuri confirmate.
Tot vorbind cu mai mulți cunoscuți pe tema aceasta, am ajuns la concluzia că, în ziua de azi, social vorbind, mai bine să ai orice altă boală în afară de Covid. Strict din punct de vedere social, o îmbolnăvire cu Covid înseamnă, automat, întreruperea tuturor relațiilor, inclusiv (ori mai ales) cu familia.
Fie că te cunosc ori ba, fie că știu ce ai făcut ori ba, oamenii, apropiați ori chiar și mai puțin apropiați nu vor ezita să te învinovățească, gândindu-se că, cel mai probabil din cauza ta, și viața lor le este afectată. Drama ta, perioada horror prin care treci sau ai trecut este pusă pe un loc secundar, primară este „drama“ celorlalți. Faptul că trebuie să se autoizoleze două săptămâni, în cazul în care ați avut contact, fie și trecător.
Aspecte cum ar fi că nu v-ați mai văzut de un secol tot nu contează, omul cu pricina tot te va suspecta de faptul că, într-un fel sau altul, probabil cu puterea gândului, i-ai dat Covid.
Asta este, a fi diagnosticat cu Covid în zilele noastre echivalează cu un stigmat, o ostracizare (chiar la propriu, dacă ne gândim la perioada de autoizolare ori de internare în spital) de care persoana căreia i s-a pus această etichetă nu va scăpa prea curând. În ochii prietenilor, ai vecinilor, ai colegilor de muncă vei fi, probabil multă vreme de acum înainte, „Covidosul“.
În această ordine de idei mă gândesc că, strict social vorbind, probabil este mai bine să ai altceva decât Covid.
În încheiere, un ultim aspect, aparent fără legătură directă cu cele enunțate anterior: personal, nu înțeleg de ce sistemul permite ca persoanele confirmate pozitiv să fie externate la cerere. Astăzi îi trimitem acasă pe acești oameni, iar mâine ne mirăm de valul de îmbolnăviri.

Citește și:

Coronavirus. 32 de noi cazuri confirmate la Constanța, în creștere față de ieri
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii