Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:11 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vietnam A început procesul fostului ministru al sănătăţii în legătură cu o vastă afacere de corupţie cu teste de coronavirus

ro

03 Jan, 2024 14:49 732 Marime text
  • La Hanoi a început miercuri procesul fostului ministru vietnamez al sănătăţii Nguyen Thanh Long şi al altor 37 de persoane în legătură cu presupusul rol pe care l-au jucat aceştia într-o vastă afacere de corupţie cu teste de coronavirus, relatează AFP.
     
La Hanoi a început miercuri procesul fostului ministru vietnamez al sănătăţii Nguyen Thanh Long şi al altor 37 de persoane în legătură cu presupusul rol pe care l-au jucat aceştia într-o vastă afacere de corupţie cu teste de coronavirus, relatează AFP, citat de Agerpres.

Suspecţii sunt bănuiţi că au dat undă verde, în schimbul unor sume de bani, unor contracte de mai multe milioane de dolari pentru furnizarea către spitale şi populaţie de echipamente de testare la preţuri umflate considerabil, în scandalul cunoscut ca Viet A, după numele companiei care a fabricat kiturile.

Imagini difuzate miercuri dimineaţa de media oficiale i-au arătat pe acuzaţi escortaţi de poliţişti în uniformă la tribunalul din Hanoi. Între acuzaţi, alături de fostul ministru al sănătăţii, bănuit că a primit mită în valoare de 2,25 milioane de dolari, se află şi fostul primar al capitalei vietnameze Chu Ngoc Anh, acuzat de „încălcarea regulilor de gestionare a bunurilor statului”.

Cel puţin 100 de funcţionari şi oameni de afaceri au fost arestaţi în Vietnam în legătură cu acest scandal.

Justiţia estimează că această escrocherie i-a adus companiei semipublice Viet A circa 172 milioane de dolari, dintre care 34 de milioane ar fi fost distribuiţi direct unor funcţionari.

Directorul companiei, Phan Quoc Viet, a fost condamnat săptămâna trecută de un tribunal militar din Hanoi la 25 de ani de închisoare pentru abuz de putere şi încălcarea regulamentului licitaţiilor.

Vietnamul s-a remarcat iniţial pentru realizările în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, dar ulterior au ieşit la lumină numeroase cazuri de corupţie legate de aplicarea măsurilor sanitare.

Anul trecut, trei responsabili au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă şi alte câteva zeci au fost condamnaţi la pedepse lungi cu închisoarea pentru luare de mită şi corupţie în legătură cu repatrieri pe calea aerului.

Anterior, în 2022, Pham Binh Minh şi Vu Duc Dam au fost destituiţi din posturile de vicepremieri, primul fiind ministrul de externe responsabil cu zborurile de repatriere a vietnamezilor în pandemie şi al doilea fiind însărcinat cu gestionarea pandemiei în ţară.

Această epurare, lansată de secretarul general al Partidului comunist Nguyen Phu Trong, a antrenat şi căderea preşedintelui Nguyen Xuan Phuc, care şi-a asumat „responsabilitatea politică”, a încheiat sursa citată.


Citește și.
Reţea de trafic de migranţi de origine vietnameză, destructurată cu suportul EUROPOL (GALERIE FOTO) 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii