Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:41 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum se calculeaza numarul turistilor sositi pe litoral

ro

08 Aug, 2009 02:20 2086 Marime text

mamaia_plaja_turisti19.jpg„Unităţile hoteliere sunt cele care sună în fiecare dimineaţă la secţia de poliţie de pe raza lor teritorială şi raportează câţi turişti s-au cazat în ziua precedentă", ne-a explicat Mihaela Ilie, consilier de turism în cadrul Asociaţiei Litoral

La începutul fiecărui week-end, toate posturile de radio şi televiziune fac publice, cu surle şi trâmbiţe, cifre spectaculoase referitoare la numărul de turişti cazaţi pe litoral. În acest sens, am încercat să aflăm cum se calculează numărul de turişti şi de unde ştim cu exactitate câţi se înghesuie la fiecare sfârşit de săptămână pe litoral.

Contactată pentru a ne explica clar cum de la un week-end la altul aflăm că tot mai mulţi turişti sosesc pe litoral, chiar dacă agenţii economici se plâng că le merge prost, preşedinta ANAT, Corina Martin, nu a fost de găsit. Consilierii de turism de la sediul Asociaţiei Litoral au explicat că, la acest moment, preşedinta se află în Statele Unite ale Americii, fără a preciza însă dacă este într-o deplasare de lucru sau în vacanţă. Cei care ne-au lămurit au fost tocmai consilierii care ne-au explicat că ecuaţia prin care se află numărul celor care sosesc pe litoral este aparent simplă. În fond, modalitatea în care se află numărul celor prezenţi pe litoral are la bază nişte raportări pe care toate unităţile hoteliere de pe litoral le fac către secţiile de poliţie de pe raza lor teritorială. „De la poliţie avem toate raportările. Unităţile hoteliere sunt cele care sună în fiecare dimineaţă la secţia de poliţie de pe raza lor teritorială şi raportează câţi turişti s-au cazat în ziua precedentă. Ulterior, informaţiile sunt transmise către Inspectoratul de Poliţie Judeţean, după care ajung la noi. Totul depinde de turistul care completează fişa la recepţia hotelului", a explicat Mihaela Ilie, consilier de turism.

Primul an de raportare

Anul acesta este de fapt primul an când se întocmeşte un astfel de raport zilnic cu numărul celor care vin pe litoral. „Din iunie am început să facem aceste rapoarte zilnice. Am vorbit cu cei de la poliţie şi s-a stabilit că este nevoie de un asemenea sistem", a mai completat consilierul de turism.

Chiar dacă hotelierii se laudă cu cifre de peste 135.000 de turişti, raportarea nu este nicidecum una reală. După cum ne-a explicat purtătorul de cuvânt al IPJ, Radu Croitoru, în cifrele vehiculate nu sunt incluşi cei care vin să se cazeze la particular - pe bani mai puţini decât la hotel - ori cei care vin la rudele din Constanţa. Concret, nimeni nu ştie exact câţi turişti ajung zilnic pe litoral, iar o situaţie a celor care se folosesc de cazarea la negru este imposibil de deţinut.

Pe site-ul Asociaţiei Litoral există o secţiune unde orice curios poate verifica câţi turişti au fost zilnic pe litoral. Până la acest moment, de la începutul sezonului estival, numărul maxim de turişti înregistraţi oficial pe litoral a fost 138.090 (români şi străini), duminica trecută.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii