Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:02 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rovana Plumb interpeleaza CE privind ghidurile și bunele practici de prevenire a deseurilor

ro

01 Jun, 2010 14:29 830 Marime text

Bruxelles, 1 iunie 2010

Eurodeputata PSD Rovana Plumb, membră a Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară a Parlamentului European (ENVI), a adresat marți o întrebare scrisă Comisiei Europene prin care solicită executivului comunitar să precizeze când va pune la dispoziția statelor membre ghiduri și informații privind cele mai bune practici în materie de prevenire a generării de deşeuri.

"Prevenirea deşeurilor influenţează modul în care sunt utilizate resursele naturale, iar valorificarea și reciclarea deşeurilor poate reduce necesarul de materii prime: din 16 to /locuitor/ an de materii prime utilizate în UE rezultă 4 to deşeuri", se arată în întrebarea scrisă.

În text se menționează că, potrivit Art.29 (5) din Directiva 2008/98/CE privind deşeurile, „Comisia creează un sistem de schimb de informaţii privind cele mai bune practici în materie de prevenire a generării de deşeuri și elaborează ghiduri pentru asistarea statelor membre la pregătirea programelor".

"Ştiu că, în noiembrie 2009, studiul pentru pregătirea ghidurilor a fost finalizat, acum fiind în proces de revizuire raportul final. Ghidurile vor avea ca obiectiv principal clarificarea conceptelor de prevenire si de alegere a opţiunii celei mai favorabile de prevenire în funcție de tipul de deşeu și condiţiile geografice, venind în sprijinul autorităţilor naţionale, regionale, locale și al cetăţenilor", a afirmat deputata europeană.

În acest context, europarlamentarul român a întrebat Comisia Europeană dacă poate preciza cu exactitate termenul când aceste ghiduri vor fi puse la dispoziţia statelor membre. Executivul UE este întrebat și dacă are în vedere un calendar si o strategie de diseminare a exemplelor de bune practici cuprinse în studiu, "având în vedere că acestea au fost alese mai mult din 'vechile' state membre și numai Ungaria si Polonia -dintre cele 'noi'-, alături de Croaţia, Australia, SUA, Canada și Coreea".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii