Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:09 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul apararii nationale Gabriel Oprea s-a intalnit, la Giurgiu, cu omologul sau bulgar

ro

02 Jun, 2010 16:37 1061 Marime text

Nr. 132                                              
1 iunie 2010                              

Aceste informaţii sunt disponibile şi în internet, la adresa www.mapn.ro

          COMUNICAT DE PRESĂ

Ministrul apărării naţionale, domnul Gabriel Oprea, s-a întâlnit marţi, 1 iunie, la Giurgiu, cu ministrul apărării al Republicii Bulgaria, domnul Anyu Angelov, aflat în vizită în România, la invitaţia părţii române.

În cadrul convorbirilor au fost abordate subiecte privind relaţiile militare bilaterale, securitatea în Regiunea Extinsă a Mării Negre, precum şi cooperarea în cadrul iniţiativelor regionale şi în domeniul securităţii apelor teritoriale din Marea Neagră.

Cei doi miniştri au subliniat importanţa dezvoltării cooperării militare în procesul de întărire a pilonilor de stabilitate în sud-estul zonei euro-atlantice şi în promovarea poziţiei geostrategice în cadrul Uniunii Europene şi al NATO.

În timpul discuţiilor referitoare la cooperarea în cadrul iniţiativelor regionale, ministrul Oprea l-a asigurat pe omologul său de la Sofia că România va continua să sprijine activ Bulgaria în promovarea proiectelor din cadrul Procesului Reuniunilor Miniştrilor Apărării din Sud-Estul Europei (SEDM), pe durata deţinerii preşedinţiei de către această ţară.

Ministrul Gabriel Oprea a arătat că problematica securităţii Regiunii Extinse a Mării Negre şi ancorarea regiunii la arhitectura de securitate euro-atlantică, pornind de la principiile participării tuturor statelor la procesul de asigurare a securităţii şi al utilizării iniţiativelor regionale existente, sunt  prioritare pentru România.

„România acordă o atenţie deosebită Regiunii Extinse a Mării Negre şi considerăm că amplasarea sa geografică la graniţa de sud-est a UE şi NATO necesită o abordare specială din partea comunităţii internaţionale”, a precizat ministrul român al apărării, în acest context.

În ceea ce priveşte celelalte iniţiative de cooperare la Marea Neagră, ministrul apărării naţionale a apreciat că BLACKSEAFOR va continua să joace un rol important în creşterea încrederii şi interoperabilităţii forţelor navale ale statelor riverane, iar BLACK SEA HARMONY va constitui instrumentul operaţional de combatere a ameninţărilor asimetrice din Marea Neagră.

Referitor la domeniul securităţii apelor teritoriale din Marea Neagră, ministrul Oprea a subliniat că întărirea securităţii maritime, prin dezvoltarea şi integrarea capacităţilor de supraveghere, se înscrie în preocupările importante de pe agendele NATO şi UE.

„Apreciem că sistemul SCOMAR va răspunde nevoilor privind securitatea spaţiului maritim, atât pentru România, cât şi pentru NATO şi UE, în contextul creşterii importanţei geostrategice a zonei Mării Negre. Cooperarea bilaterală pentru zonele noastre de litoral ar putea constitui un semnal pozitiv şi pentru alte state riverane şi, în acelaşi timp, va arăta determinarea României şi Bulgariei de a participa la proiectul european destinat securităţii maritime”, a precizat ministrul Gabriel Oprea.

În acest context, ministrul român a subliniat necesitatea unui dialog la nivel de specialişti privind iniţierea unui program de cooperare la Dunăre în domeniul securităţii, urmând ca rezultatul final să fie supus atenţiei conducerii celor două ministere ale apărării.

Domnul Gabriel Oprea a apreciat că prezenţa ministrului Anyu Angelov în România reprezintă o excelentă oportunitate de dezvoltare a relaţiilor între cele două armate, în cadrul convorbirilor fiind explorate proiecte de colaborare, cooperare şi pregătire în comun a militarilor la nivelul tuturor categoriilor de forţe (aeriene, navale şi terestre).

În situaţia în care forţele aeriene ale celor două ţări se vor dota cu acelaşi tip de avion multirol, cei doi miniştri au apreciat benefică analizarea posibilităţilor de cooperare în domeniul mentenanţei, instruirii personalului navigant şi realizării serviciului de poliţie aeriană.

Ministrul bulgar al apărării a mulţumit omologului său român pentru deschiderea arătată pe întreaga durată a vizitei şi a apreciat că dialogul militar dintre cele două ţări vecine se desfăşoară la un înalt nivel şi cu perspective certe de dezvoltare.

„Am venit în România să stabilim ce putem face împreună în regiunea noastră, ca state membre NATO şi UE. Este foarte important să ridicăm nivelul cooperării şi să ne eliberăm de sindromul anterior de competiţie pentru statutul de membru NATO şi UE. Este momentul eliminării competiţiei şi este al demarării unei cooperări reale”, a subliniat domnul Anyu Angelov.

Ministrul bulgar a arătat că cele două armate au menirea să asigure un sprijin comun restructurării NATO, conform prevederilor Noului Concept Strategic. Domnul Anyu Angelov a precizat că Republica Bulgaria urmăreşte să definitiveze procesul de transformare a forţelor armate şi să aibă o structură clar definită, până în anul 2015.

Domnul Anyu Angelov a subliniat eforturile Bulgariei, în calitate de ţară deţinătoare a preşedinţiei Procesului Reuniunii Miniştrilor Apărării din Sud-Estul Europei, de a reactiva, la noi standarde, procesul de cooperare regională.

Ministrul a afirmat disponibilitatea totală a statului bulgar de a discuta cu SUA subiectul scutului antirachetă, în perspectiva Summit-ului de la Lisabona, exprimând sprijinul pentru acest proiect, în condiţiile ameninţării pe care o reprezintă rachetele cu rază medie de acţiune pentru securitatea zonei.

„Am toată încrederea că actuala echipă de conducere a Ministerului Apărării Naţionale din România va fi un partener extrem de serios, oferind, prin aceasta, celor două state oportunităţile de a asigura valenţe noi, superioare, sistemului de securitate din Balcani şi din Regiunea Extinsă a Mării Negre”,  a declarat ministrul apărării bulgar la finalul întâlnirii.

Biroul de Presă al M.Ap.N.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii