Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:43 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se cere sange cu Rh negativ

ro

29 Nov, 2002 00:00 1085 Marime text

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanta se confrunta cu o criza de sange de toate tipurile

"Mai avem doar cate 10 pungi din grupa "0" cu Rh negativ si pozitiv. Problema acuta se intalneste si la celelalte grupe de sange care au Rh-ul negativ", a precizat medicul coordonator Carmen Istudor * In cursul zilei de ieri, 44 de donatori s-au prezentat pentru a dona sange, un numar foarte mic insa, care nu poate acoperi nici macar necesarul pentru o singura zi * In primele noua luni ale acestui an, un numar de 30 de persoane au fost depistate, in urma analizelor efectuate la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanta, ca fiind bolnave de sifilis * Majoritatea donatorilor benevoli de sange care nu sunt acceptati sufera de anemie * Unii donatori vin sub stare de ebrietate sau nu se incadreaza in limita de greutate

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanta se confrunta cu o criza acuta de sange din toate grupele si care prezinta Rh negativ. Rezerva de sange din grupa "0" este la limita. In frigiderele Centrului de Transfuzii mai exista doar cate zece pungi din aceasta grupa cu Rh negativ si pozitiv. In plus, constantenii se prezinta la donare constienti de faptul ca sufera de anumite afectiuni care nu le permit acest lucru. Cetatenii in stare de ebrietate, care nu sunt acceptati ca donatori, isca, deseori, tot felul de scandaluri, incercand sa ii determine pe medici sa ii accepte. Medicul coordonator al Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanta, Carmen Istudor, este optimist in ceea ce priveste cresterea numarului donatorilor de sange o data cu aproprierea sarbatorilor de iarna.Carmen Istudor, medicul coordonator din cadrul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanta, a declarat ca aceasta institutie se afla in prezent intr-o criza de sange cu Rh negativ. "Mai avem doar cate 10 pungi din grupa "0" cu Rh negativ si pozitiv. Problema acuta se intalneste si la celelalte grupe de sange care au Rh-ul negativ", a precizat aceasta. Numarul donatorilor a scazut considerabil in ultima perioada, astfel ca, in cursul zilei de miercuri, s-au prezentat in jur de 60 de persoane, dintre care doar 50 au fost admise pentru donare, iar in cursul zilei de ieri 40 de donatori au fost acceptati din totalul celor 44 care s-au prezentat pentru a dona sange. "Majoritatea celor respinsi sufera de anemie. O parte dintre ei vin la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine in stare de ebrietate, raciti sau nu au greutatea medie acceptata", a explicat medicul coordonator Carmen Istudor.

Bolnavii de sifilis au dorit sa doneze sange

In primele noua luni ale acestui an, un numar de 30 de persoane au fost depistate, in urma analizelor efectuate la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanta, ca fiind bolnave de sifilis. "Astfel de cazuri sunt frecvente. Saptamanal, sunt depistate trei sau chiar patru persoane care sunt bolnave de sifilis. Ele sunt trimise la Sectia Dermato-Venerice insa nu avem de unde sa stim daca se si prezinta acolo pentru a fi supuse tratamentului de rigoare", a declarat medicul Carmen Istudor. Aceasta a mai precizat faptul ca se asteapta o afluenta mare de donatori in preajma sarbatorilor de iarna. Cetatenii cei mai saraci ai judetului Constanta doresc sa doneze sange din cauza faptului ca nu au bani pentru a pregati masa de sarbatori, iar Centrul de Transfuzii le ofera o prima consistenta si bonuri valorice de masa.

Populatie anemica si hipertensiva

Cat despre colecta mobila organizata de reprezentantii Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanta in Medgidia, medicul coordonator Carmen Istudor a precizat ca, zilnic, se aduc in jur de 20-25 de pungi de sange. "Colecta mobila de la Medgidia merge foarte bine. Se justifica astfel deplasarea cadrelor noastre medicale pana acolo. Majoritatea celor din Medgidia care nu sunt admisi pentru donare sufera de anemie sau sunt hipertensivi", a explicat medicul coordonator. Pe parcursul lunii noiembrie 2002, Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanta a inregistrat un numar de 1.050 de donatori acceptati, preconizandu-se ca media pe anul acesta sa se ridice la aproximativ 13.000 de donatori. "In fiecare an, numarul total al donatorilor acceptati a fluctuat intre 12.000 si 13.000 de persoane. Anul acesta se va mentine constant", a conchis medicul coordonator din cadrul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanta, doctor Carmen Istudor. In luna decembrie, Centrul isi va continua programul cu donatorii de sange in zilele de 23, 24, 30 si 31. Ceea ce donatorii benevoli de sange trebuie sa stie este faptul ca Centrul de Transfuzii va fi deschis si in cursul zilei de sambata, 14 decembrie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii