Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:46 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanţa Poliţiştii nu s-au înghesuit să-şi apere slujbele

ro

18 May, 2011 12:52 601 Marime text

Mitingul poliţiştilor care a avut loc marţi, 17 mai, în Piaţa Constituţiei, se anunţa a fi o acţiune de amploare a oamenilor legii. Dacă luni se spunea că la protest vor participa circa 5.000 de cadre, în realitate au venit la protest doar câteva sute de poliţişti. Constanţa a fost reprezentată de circa 100 de oameni ai legii care au încercat să-şi exprime astfel dezacordul faţă de iniţiativa de a disponibiliza circa 9.500 de cadre din Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Doar câteva sute de poliţişti au nimerit drumul către Piaţa Constituţiei din Bucureşti, acolo unde s-a desfăşurat mitingul de protest. Restul, până la 5.000 de angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, au uitat de demersul la care promiteau să participe, preferând, probabil, să se asigure că îşi vor păstra locul de muncă. Protestul - care s-a dovedit a fi un mare „fâs" - s-a încheiat atunci când poliţiştii au aflat că deputaţii au amânat luarea unei decizii privind legea ce stipula disponibilizarea a 9.500 de persoane din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI). „Am fost puţini la protest, pentru că nu mai avem curaj. Am suferit profesional şi legal prea mult după mitingul din 26 septembrie 2010", a declarat Marin Gruia, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC). Poliţiştii au protestat faţă de proiectul de lege privind măsurile de încadrare a MAI în bugetul aprobat pentru 2011 care prevedea concedierea a peste 9.500 de poliţişti, jandarmi şi pompieri. Potrivit sindicaliştilor prezenţi la miting, pentru 2011 s-a hotărât şi anularea principalelor drepturi acordate prin lege personalului, care este scos din Sistemul de siguranţă naţională şi ordine publică.

 

Guvernul taie porţia de ordine publică

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa", la care este afiliat şi sindicatul poliţiştilor, se declară categoric împotriva proiectului de lege privind măsurile de încadrare în bugetul aprobat pentru 2011 iniţiat de MAI, atât din cauza consecinţelor sale periculoase pentru ordinea publică, cât şi din punct de vedere etic-social. În disperare de cauză, poliţiştii au cerut reprezentanţilor Executivului să retragă proiectul de lege din dezbaterea Parlamentului. „În caz contrar, Guvernul se face responsabil de toate problemele grave ce vor decurge din afectarea severă a calităţii siguranţei şi ordinii publice prin reducerea numărului poliţiştilor mai ales acum, pe fondul amplificării abaterilor consemnate pe fond de criză economică şi financiară", a declarat Bogdan Iuliu Hossu, preşedintele „Cartel Alfa".

 

Poliţiştii - „copiii" nimănui

Sindicaliştii sunt de părere că proiectul legislativ va reglementa o disponibilizare masivă a personalului din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) fără ca poliţiştilor să li se acorde salarii compensatorii, spre deosebire de alte categorii profesionale, care primesc în continuare aceste salarii, fapt ce generează discriminări între diferitele categorii de lucrători. O altă sancţiune aplicată poliţiştilor este aceea că ei nu vor fi incluşi în programe de reconversie profesională. „Prin reducerea considerabilă a numărului real de poliţişti, disponibilizarea pe care MAI încearcă să o impună prin proiectul de lege va pune în pericol calitatea ordinii publice în România şi este de natură să afecteze procesul de aderare la spaţiul Schengen", a mai spus Marin Gruia.

http://www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii