Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:03 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecătorul Antoaneta Ardeleanu va decide azi libertatea lui Mircea Băsescu (rechizitoriu)

ro

02 Nov, 2016 00:00 3005 Marime text
Ieri, Antoaneta Ardeleanu, judecător al Tribunalului Constanţa, a analizat cererea formulată de Nadia Zlate, procuror al DNA Constanţa, de anulare a deciziei Judecătoriei Medgidia prin intermediul căreia Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, a fost eliberat condiţionat.
 
În faţa instanţei, Mircea Băsescu a declarat: „Consider că în trecut am făcut o greşeală şi am făcut închisoare. Judecătorii din Medgidia au decis că un an şi patru luni sunt suficienţi pentru detenţie. În perioada arestului preventiv am îndeplinit toate cerinţele. În perioada arestului la domiciliu s-au făcut rapoarte favorabile prin interogarea vecinilor. Am stat cinci luni la Poarta Albă. Echipa de specialişti, după analizarea activităţii mele în penitenciar, a decis că pot fi pus în libertate. La fel şi judecătorii. DNA îmi cere mie dovezi de îndreptare, dar cei cinci judecători de până acum şi cele trei echipe de specialişti ce au făcut? Domnişoara procuror ţine să sublinieze că trebuie să execut mai mult pentru a-mi atinge scopul educativ. De ce îmi trebuie mie o perioada mai lungă? Am 63 de ani şi de la 19 ani am funcţii de conducere. Am 44 de ani de evoluţie a conştiinţei umane. Deci cum poate o domnişoară procuror să aprecieze că trebuie să fiu îndreptat? Închei spunând că am cerut şi am fost scos la muncă. Am participat la toate activităţile. Am fost la biserică. Am înţeles problemele financiare ale sistemului penitenciar. Solicit respingerea contestaţiei“.
 
Pronunţarea a fost amânată pentru azi.
 
Amintim că Mircea Băsescu a fost condamnat, la jumătatea lunii iunie, la patru ani de detenţie. În cauză, Marian Căpăţână, fost preşedinte al PDL Drăgăneşti-Olt, a luat trei ani de detenţie. Cei doi au fost condamnaţi definitiv de judecătorii Ciprian Coadă şi Damian Mitea, din Curtea de Apel Constanţa.
 
Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână sunt acuzaţi că ar fi luat bani de la familia lui Sandu Anghel, zis şi Bercea Mondial, pentru a-l scoate pe acesta din spatele gratiilor.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, „la începutul anului 2011, după ce faţă de tatăl denunţătorului s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, denunţătorul i-a remis inculpatului Băsescu Mircea suma de 250.000 de euro, prin intermediul inculpatului Căpăţână Marian Adrian, în schimbul promisiunii inculpatului Băsescu Mircea că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de tatăl denunţătorului şi a altor cereri incidente în respectiva cauză“.

„Inculpatul Băsescu Mircea a lăsat să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor şi poate obţine o situaţie favorabilă pentru tatăl denunţătorului: fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate. Ulterior, pentru că tatăl denunţătorului nu a fost pus în libertate, denunţătorul i-a remis şi suma de 350.000 de euro inculpatului Căpăţână Marian Adrian în acelaşi scop. Intervalul de timp în care denunţătorul a remis sumele de bani inculpatului Căpăţână Marian Adrian este cuprins între datele de 20.02.2011 (data luării măsurii arestării preventive faţă de tatăl denunţătorului) şi 22.02.2012 (data pronunţării hotărârii de condamnare la instanţa de fond). Din suma totală de 600.000 de euro remisă de denunţător inculpatului Căpăţână Marian Adrian, Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro. Pentru faptul că a mijlocit remiterea banilor, inculpatul Căpăţână Marian Adrian şi-a însuşit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primiţi de la denunţător“, conform rechizitoriului.
 
„După pronunţarea hotărârii de condamnare din data de 22.02.2012, având în vedere durata pedepselor cu închisoarea aplicate, mult mai mari decât pedepsele promise de inculpatul Băsescu Mircea, denunţătorul şi membrii familiei sale au pretins restituirea banilor daţi inculpaţilor. În acest sens, până la data de 26.02.2012, inculpatul Băsescu Mircea a restituit suma de 280.000 de dolari. Ulterior, au mai fost restituite diferite alte sume de către inculpatul Căpăţână Marian Adrian. Deşi cei doi inculpaţi au restituit o parte din banii primiţi, aceştia l-au asigurat în continuare pe denunţător că vor continua demersurile pentru care au primit banii, respectiv folosirea influenţei în vederea obţinerii unei hotărâri favorabile, inclusiv prin strămutarea dosarului de la Curtea de Apel Craiova“, au mai arătat anchetatorii.
 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată pentru şantaj Marius Constantin, ginerele lui Bercea Mondial

 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii