Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:29 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vanatori de comori amendati si lasati fara detectoarele de metal

ro

17 Apr, 2010 02:54 14665 Marime text
cap_4.jpgAdevărate comori descoperite la Constanţa. Ofiţerii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa au descoperit aproape 700 de monede antice şi de colecţie, deţinute ilegal de mai mulţi indivizi.

Potrivit reprezentanţilor IPJ, primele descoperiri au fost făcute pe raza localităţii Ion Corvin, unde s-au găsit trei detectoare de metale, deţinute în mod ilegal de trei bărbaţi. Nu mică a fost mirarea poliţiştilor Serviciului Investigaţii Criminale când, la locuinţele suspecţilor, au fost găsite nu mai puţin de 485 de monede antice şi de colecţie, datând din secolele IV-XII. „În urma cercetărilor efectuate de către poliţişti s-a stabilit faptul că monedele reprezintă rezultatul detecţiilor efectuate de către cei trei suspecţi în siturile arheologice şi în zonele de protecţie a patrimoniului de pe raza judeţului Constanţa", au declarat reprezentanţii IPJ. Oamenii legii i-au sancţionat pe cei trei „vânători de comori" cu suma de 150.000 de lei, pentru deţinerea neautorizată a detectoarelor de metale. Totodată, suspecţii nu numai că s-au ales cu dosare penale, dar le-au şi fost confiscate detectoarele de metale. Câteva zile mai târziu, un tulcean a fost descoperit pe plaja din Eforie Sud, în timp ce efectua detecţii subacvatice ilegale, faptă care, potrivit autorităţilor, este pedepsită de Legea 182/2000 privind protejarea patrimoniului naţional mobil. Nu a durat mult, iar în plasa anchetatorilor a picat şi un constănţean de 40 de ani, care, potrivit poliţiştilor, deţinea în mod ilegal un detector de metale. „Obiectul a fost ridicat în vederea confiscării, iar de la persoana în cauză au fost recuperate aproximativ 250 de monede antice, din secolele IV-XII, reprezentând rezultatul efectuării unor detecţii pe raza judeţelor Constanţa şi Tulcea", au spus reprezentanţii IPJ Constanţa. Constănţeanul s-a ales cu dosar penal. „Monedele ridicate de către poliţişti în urma acţiunilor desfăşurate urmează a fi evaluate şi expertizate de către specialişti din cadrul Ministerului Culturii, cercetările fiind continuate de către poliţiştii Compartimentului patrimoniu din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa", au conchis reprezentanţii inspectoratului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • dragos 30 Jun, 2014 17:06 In oricare alta tara normala detectoarele de metale sunt un lucru obisnuit, un hobby ca oricare altul. In Romania anormala un detector trebuie autorizat de militie. Este incredibil!