Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:22 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fostii delfini minori-deminori din Flota Crimeei sunt folositi in terapii psihiatrice

ro

07 Jul, 2002 00:00 1959 Marime text

Rusia isi reorienteaza programele militare cu mamifere marine

Romania abia isi poate popula Delfinariul de agrement din Constanta

Despre delfinii-soldati s-au publicat mai multe articole. Putini cunosc faptul ca Marina Militara Romana a avut, pana inainte de 1989, un departament, in cadrul Centrului de Scafandri, care s-a ocupat de antrenat delfini in scop militar. Programul de dresaj implementat de specialistii scafandri delfinilor inrolati in Marina Militara a inceput in anul 1969. Proiectul a cuprins mai multe faze de cercetare si s-a incheiat, din lipsa fondurilor, in anul 1990. Fosta URSS si Bulgaria aveau in bazele navale din Marea Neagra bazine special amenajate pentru de antrenamentul "delfinilor soldati". In anul 1969, viceamiralul Grigore Martes, comandantul marinei pe atunci, a aprobat un program de capturare si dresaj in scop militar a delfinilor.Directorul programului a fost regretatul colonel doctor George Tichescu. Primul Delfinariu militar a fost amenajat la baza navala din Mangalia si era compus din trei bazine. Cele dintai capturi s-au facut prin harponare. Procedeul era dificil si riscant pentru delfini. Scafandrii vanau cu arbaleta delfinii, care adesea erau raniti mortal. Pierderile erau insemnate, iar delfinii capturati urmau un tratament de recuperare, adesea lung si dificil. Solutia a fost metoda "Cousteau". Parintele scafandrului autonom inventase si o modalitate simpla de capturare a delfinilor. Aceasta metoda de prindere a delfinilor cu un tip special de plase a facut ca numarul delfinilor din Delfinariul militar sa creasca si a condus la eliminarea decesului delfinilor in momentul capturarii. Dintre delfinii capturati erau selectionati cei mai inteligenti si cooperanti. In anul 1978, Delfinariul militar a fost mutat in cadrul celui civil din Constanta. Aici au continuat antrenamentele cu delfini in scopuri militare. "Soldatii" subacvatici erau pregatiti in actiuni de minare-deminare si lucrul cu scafandrii militari. In anii `80, programul de antrenament devenise zilnic si rezultatele nu s-au lasat asteptate. Din pacate, din lipsa de fonduri, in 1990, programul a fost abandonat si delfinii-soldati au fost cedati Delfinariului din Constanta. In acesti 21 de ani, cat a durat programul, au fost testati delfini din toate cele trei specii care traiesc in Marea Neagra: Delphis - sau delfinul comun, Phocena - sau Porcul de mare si Turpsios Truncatus. S-a incercat si inmultirea lor in captivitate. Femelele delfin care au ramas gestante au fost tinute sub observatie si tratate cu atentie, insa nici unul din puii de delfin nu a supravietuit dupa nastere. S-a incercat crearea unei pepiniere proprii. Cu toate eforturile depuse, s-a demonstrat ceea ce alti dresori de delfini cunosteau deja, si anume ca delfinii nu se inmultesc in captivitate. Experienta anilor trecuti a aratat ca aceasta specie inteligenta de mamifer marin are orgoliul de a nu se inmulti in captivitate.

SOS delfinii!

De altfel, pe timpul capturarii pescadoarelor turcesti ce braconau in apele romanesti un aport voluntar l-au avut si delfinii. Mai exact, delfinii au inotat in fata vedetelor Garzii de Coasta care adunau kilometrii de plase amplasate de braconierii turci. La recuperarea acestor navoade s-a constatat ca erau prinsi si cativa delfini. Asa au realizat marinarii romani agitatia delfinilor liberi care incercau, probabil, sa-si ajute camarazii care, pana la urma, si-au gasit sfarsitul.

Rusii si-au reorientat programele cu delfinii-soldati

Multi dintre constanteni isi reamintesc despre vizita unui delfin alb la platformele de foraj marin din zona contigua a litoralului romanesc. In vara anului 1994, delfinul a surprins personalul platformei "Gloria" prin aparitia sa inedita. Surpriza a fost totala si pentru o echipa de scafandri care lucrau la conductele platformei. Totul parea nefiresc, pentru ca apele preferate ale delfinului alb sunt cele din marile nordului si, pentru a ajunge la Marea Neagra, delfinul alb trebuia sa strabata o cale lunga. Delfinul s-a jucat aproape o zi intreaga cu scafandrii firmei "Thetis", care executau o lucrare la instalatiile de foraj. O alta surpriza au avut si scafandrii de lupta care nu au putut sa-si continue un exercitiu de distrugere pentru ca delfinul alb se invartea in jurul unei mine de exercitiu. Delfinul alb a demonstrat ca era deprins cu lucrul in echipa cu scafandrii si ca era familiarizat cu activitatile subacvatice de lupta. Ulterior, delfinul alb a parasit zona litoralului romanesc. La putin timp de la aceasta scurta vizita a delfinului alb la platforme, presa militara britanica a publicat un material care deslusea enigma delfinului alb din Marea Neagra. In urma unei furtuni au fost distruse barajele de plasa ale bazinelor destinate antrenamentului delfinilor, aflate intr-o baza ruseasca de la Sevastopol, unde se aflau mai multi delfini antrenati in scopuri militare. Asa au scapat mai multi delfini ce apartineau Flotei Crimeei, printre care si doi delfini albi. Cei doi delfini se numeau Evga si Mingia Alba. Forte specializate ale marinei turcesti au capturat cei doi delfini dezertori la gurile Bosforului. Din pacate, Evga a decedat din cauza unei rani provocate de impactul cu elicea unui vapor.Mingia Alba a fost transportata la unul din laboratoarele din Marea Britanie, unde a fost supusa unor teste. S-a stabilit ca fusese antrenata in scopuri militare si avea dantura tratata si adaptata pentru prinderea unui dispozitiv port-mina pe craniu. Acest mecanism ii permitea transportul unei incarcaturi spre un obiectiv. In urma demersurilor diplomatice facute de Rusia, delfinul alb Mingia Alba a fost returnat stapanilor sai. In urma cu cateva zile, Reuters informa ca programul militar de dresaj al delfinilor a fost inlocuit cu un altul. Delfinii antrenati in scopuri militare sunt, in prezent, folositi in scopuri medicale. O fetita din Rusia, Misha Stepanov, care sufera de o afectiune cerebrala, urmeaza o terapie care cuprinde jocul cu delfinii din bazele de la Sevastopol, de unde scapasera si delfinii albi Evga si Mingia Alba. Conform corespondentului Reuters, fostul laborator militar a devenit o baza de tratament unde sunt tratate tot felul de afectiuni cerebrale, chiar si autismul.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii