Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:14 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum a fost încătuşat „prinţul ţigărilor" de la Constanţa Afaceristul Done, pus în spatele gratiilor prin GPS şi înregistrări ambientale

ro

01 Aug, 2011 00:00 2634 Marime text
done_-_magazin_dovi_1.jpg„Deşi a beneficiat de măsura provizorie mai puţin restrictivă, de libertate sub control judiciar, inculpatul Done Viorel a continuat să desfăşoare activităţi ilicite de comercializare, în incinta spaţiilor SC Dovi Import Export SRL Constanţa (...)".

De câteva zile bune, afaceristul constănţean Viorel Done se află în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv, după ce instanţa de judecată a decis să admită propunerea de arestare formulată de procurori pe numele său. Mai mult decât atât, odată cu arestarea lui Done, judecătorii de la malul mării, printr-o decizie unică la nivel naţional, au aprobat cererea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa de luare a măsurii preventive a interzicerii de a desfăşura anumite activităţi, respectiv depozitarea şi comercializarea de ţigarete, pe o durată de 60 de zile, faţă de SC Dovi Import Export SRL. În ediţia de azi, cotidianul ZIUA de Constanţa prezintă paşii urmaţi de anchetatori în încercarea de a-l pune în spatele gratiilor pe Done. Potrivit documentelor oficiale, Viorel Done a fost urmărit prin intermediul GPS-ului, SMS-urilor şi înregistrărilor în medii ambientale.

Prezentat instanţei de judecată, de două ori într-o lună, cu propunere de arestare preventivă, Viorel Done se află, în prezent, în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa. Astfel, în şedinţa din data de 7 iulie 2011, reprezentantul Ministerului Public a arătat că Viorel Done, „în mod repetat, în perioada 10 februarie 2010 - 5 iulie 2011, a achiziţionat în scop de revânzare, a deţinut, transportat sau comercializat cantităţi de ţigări care contraveneau dispoziţiilor legale pentru deţinere pe teritoriul României, fără plata accizelor şi această activitate infracţională a condus la prejudicierea bugetului de stat cu o sumă considerabilă". „Inculpatul Viorel Done a fost arestat preventiv în perioada 14 decembrie 2010 - 26 ianuarie 2011 (....). Deşi a beneficiat de măsura provizorie mai puţin restrictivă, de libertate sub control judiciar, inculpatul Done Viorel a continuat să desfăşoare activităţi ilicite de comercializare, în incinta spaţiilor SC Dovi Import Export SRL Constanţa, a ţigaretelor netimbrate sau purtând marcaje ale autorităţilor din Republica Moldova în scopul obţinerii de foloase materiale injuste, prin sustragerea de la plata accizelor către bugetului de stat", conform deciziei prin care s-a decis respins propunerea de arestare preventivă a lui Done, din data de 7 iulie 2011.

Acelaşi document arată că „întreaga activitate infracţională a inculpatului a fost realizată de către inculpat prin SC Dovi Import Export SRL, care a profitat de notorietatea comercială de care se bucură societatea în municipiul Constanţa cu privire la comercializarea unor astfel de produse şi a utilizat această societate comercială pentru atingerea scopului propus". Datele oficiale mai arată că, la data de 4 iulie 2011, cu prilejul percheziţiei domiciliare efectuate în baza autorizaţiei emise de Tribunalul Constanţa, la locaţia din strada Ion Bănescu, la imobilul situat între numerele 13 şi 15 precum şi în autovehiculul cu numărul de înmatriculare CT 05 DVY, organele judiciare au găsit un număr total de 2238 pachete de ţigări de diferite mărci, netimbrate sau purtând marcaje emise de autorităţile din Republica Moldova. Mai mult decât atât, „au fost identificate persoane care se prezentaseră la depozitul SC Dovi Import Export SRL Constanţa, amplasat pe strada Ion Bănescu, pentru a achiziţiona ţigările puse în vânzare, fără respectarea dispoziţiilor legale de către inculpatul Done Viorel".

A bătut fierul cât a fost cald

La doar o zi diferenţă, pe data de 5 iulie 2011, organele de poliţie judiciară spun că l-au identificat pe Done la depozitul SC Dovi Import Export SRL Constanţa, la ora 09.30, în timp ce comercializa ţigarete netimbrate sau timbrate cu marcaje emise de autorităţile din Republica Moldova. „Ca urmare a verificărilor efectuate, în depozitul amintit anterior, s-au depistat 110 pachete ţigări marca Capital, fără timbru, 10 pachete ţigări marca Pall Mall, cu timbru de Republica Moldova, 10 pachete marca Winston, cu timbru de Republica Moldova, 2 pachete marca Pall Mall Blue cu timbru de Republica Moldova precum şi suma de 2.055 de lei", după cum se arată şi în şedinţa din data de 7 iulie. În ciuda celor consemnate de anchetatori, Tribunalul Constanţa a respins ca nefondată cererea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, de revocarea liberării provizorii sub control judiciar şi arestare preventivă a lui Viorel Done. Aceeaşi hotărâre a fost luată de judecători şi în ceea ce a privit suspendarea activităţii SC Dovi Import Export SRL, pentru o perioadă de 60 de zile. Nu de acelaşi verdict a avut parte Done în şedinţa din data de 22 iulie 2011, când Tribunalul Constanţa a decis ca individul să fie arestat pentru o perioadă de 30 de zile. Mai mult decât atât, în aceeaşi zi, judecătorii au aprobat cererea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa de luare a măsurii preventive a interzicerii de a desfăşura anumite activităţi, respectiv depozitarea şi comercializarea de ţigarete, pe o durată de 60 de zile, faţă de SC Dovi Import Export SRL. În motivarea instanţei s-a mai arătat că Done şi Cristian Liciu (un alt cunoscut al poliţiştilor constănţeni) au fost interceptaţi şi înregistraţi în mediul ambiental. De asemenea, cei doi au fost localizaţi şi urmăriţi prin GPS ori prin alte mijloace electronice de supraveghere, timp ce 30 de zile.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii