Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:40 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adrian Gheorghita castiga, Nicusor Constantinescu pierde (document)

ro

23 Jun, 2010 03:17 3584 Marime text
cap_9.jpgCurtea de Apel a admis, în urmă cu aproximativ două săptămâni, acţiunea democrat-liberalului Adrian Gheorghiţă care cerea anularea hotărârii Consiliului Judeţean Constanţa de înfiinţare a comisiilor de specialitate din cadrul CJC.

De altfel, decizia în dosarul 4593/118/2009 este a doua hotărâre dată de instanţa constănţeană în cazul nelegalităţii comisiilor de specialitate ale CJC. Prima acţiune de anulare a fost intentată de fostul consilier PDL, Ion Popescu, căruia i s-a dat, în cele din urmă, dreptate.

Şicanele politice dintre conducerea Consiliului Judeţean Constanţa şi democrat-liberalii din CJC pare departe de a se termina. Disputele de la fiecare şedinţă CJC dintre Nicuşor Constantinescu şi consilierul pedelist Adrian Gheorghiţă continuă, de această dată, pe tema comisiilor de specialitate. Nu mai departe de acum două săptămâni, Curtea de Apel Constanţa i-a dat câştig de cauză consilierului democrat-liberal în cazul legalităţii comisiilor de specialitate, reconstituite în 2008, după ce instanţa le mai declarase o dată nelegale.

Democrat-liberalul a deschis anul trecut, la Tribunalul Constanţa, dosarul nr. 4593/118/2009, prin care se solicita dizolvarea respectivelor comisii pe motiv că acestea nu respectă proporţia legală de aleşi judeţeni, deopotrivă pesedişti, liberali sau pedelişti. „Locurile în comisiile de specialitate se repartizează conform ponderii acestora în CJC. PDL ar trebui să aibă, în funcţie de rezultatele de la alegerile din 2008, 25% din ponderea totală, adică zece mandate de consilieri judeţeni. Validate au fost doar nouă, practic noi avem un mandat lipsă", a declarat Gheorghiţă.

adrian_gheorghita_nicusor_constantinescu_01.jpgAltă hotărâre, aceeaşi componenţă

De altfel, situaţia referitoare la legalitatea comisiilor de specialitate nu este deloc nouă. Instanţa a mai anulat de două ori hotărârile CJC prin care se constituiau comisiile, toate sub acelaşi motiv.

Comisiile de specialitate s-au format prima dată în şedinţa CJC din 23 august 2008, prin hotărârea CJC nr. 211. Aceasta a fost anulată irevocabil prin sentinţa civilă nr. 1376/16.10.2008, pronunţată de Tribunalul Constanţa, modificată prin decizia civilă nr. 58/2009 a Curţii de Apel Constanţa.

Fostul democrat-liberal Ion Popescu este cel care a ajuns în instanţă cu acest dosar care viza reconstituirea comisiilor, la bază având acelaşi motiv ca şi colegul său Gheorghiţă. Acţiunea acestuia a fost admisă de instanţă, fapt pentru care CJC-ul a procedat la întocmirea unei alte hotărâri prin care comisiile au primit din nou votul consilierilor judeţeni. Numai că, surpriză: în şedinţa din 16 martie 2009, comisiile au fost din nou formate, potrivit hotărârii nr. 74, însă cu aceeaşi componenţă, fără ca decizia instanţei să fie aplicată. Practic, cele şase comisii s-au validat fără ca încă un democrat-liberal să se regăsească pe lista componenţei acestora. „Şi a doua hotărâre a fost tratată cu acelaşi dispreţ de către autoritatea judeţeană", a susţinut Gheorghiţă. Hotărârea nr. 74 a fost şi ea anulată de instanţă, în data de 3 decembrie 2009, însă CJC-ul a formulat recurs, pe 27 mai a.c., pe care, de altfel, l-a şi pierdut.

nicusor_constantinescu_02.jpg„Toate deciziile comisiilor sunt nule"

Chiar dacă la acest moment, în baza deciziei Curţii de Apel Constanţa, toate deciziile pe care comisiile de specialitate le iau, sunt nule, pe ordinea de zi a şedinţei de azi de CJC nu se regăseşte niciun proiect de hotărâre prin care acestea să se reconstituie. „Ei nu-şi dau seama de consecinţele pe care le are continuarea funcţionării acestor comisii, că practic toate deciziile care se iau sunt nule", a mai adăugat Gheorghiţă.

Întrebat dacă cei din conducerea Consiliului Judeţean ştiu despre această decizie a instanţei, Gheorghiţă ne-a declarat că a avut o discuţie cu Constantinescu care a susţinut că nu li s-a comunicat nimic în scris: „Hotărârea instanţei pe fond, de admitere a acţiunii mele, le-a fost comunicată, dar ei au depus recurs pe 27 mai. Eu nu aveam ce să le comunic".

Cât despre demersul pe care îl va întreprinde consilierul judeţean, în perioada următoare, acesta ne-a declarat că va face o adresă către conducerea CJC pentru a le comunica faptul că acum tot ceea ce adoptă comisiile este nul. „Voi vedea ce vor decide ei după ce le voi transmite această adresă", a mai adăugat Gheorghiţă.

Acţiunea democrat-liberalului este cea de-a treia încercare a partidului de a-şi obţine un loc în CJC, cerut de atât de multe ori pentru Gheorghiţă Corbu.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii