Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:01 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ieri la profesori, azi la primari Salarii pentru voturi

ro

30 Nov, 2013 00:00 1890 Marime text
Vor avea primarii de oraşe salarii aproape egale cu cele ale preşedintelui ţării...
Potrivit legii aprobate, prin vot secret, de senatori, un primar de municipiu va primi aproximativ 6.000 de lei lunar (faţă de 6.895 de lei cât are preşedintele ţării), iar primarii de comune vor primi, între 4.012 lei şi 3.331 lei, în funcţie de mărimea administraţiei.
Este singurul as din mâneca guvernării useliste de a-i atrage pe primarii dezamăgiţi de partea ei, în contextul alegerilor europarlamentare şi a celor prezidenţiale de anul viitor.

Nu are însă cum să ţină o astfel de schemă, mai degrabă aceasta poate să dezbine administraţia publică locală. Dacă primarii ajung să aibă astfel de salarii şi subalternii rămân tot la remuneraţiile de 600 - 1.500 de lei, este clar că nu vorbim de o măsură pentru administraţiile locale, ci împotriva lor şi exclusiv pentru primari, în vederea mobilizării acestora la vot. Odată mobilizaţi primarii, este mobilizată şi populaţia, realizându-se mult doritul transfer al voturilor de la alegerile locale la cele europarlamentare şi prezidenţiale.
Se pune însă problema că Guvernul nu are fondurile necesare pentru a susţine acest demers pre-electoral.

Spre deosebire de parlamentari, Ministerul de Finanţe nu poate susţine proiectul legislativ. Suma de 5 milioane de lei necesară majorării salariilor de primar nu este prevazută în bugetul statului. Dacă se face majorarea, ea va afecta indicatorii macroeconomiei, avertizează cei de la Finanţe. Dar un astfel de sacrificiu, realizat doar pe durata unui singur an (aşa cum ne-am obişnuit în anii electorali), mai că nu ar deranja pe nimeni, nici pe mama macroeconomiei.

Am putea în acelaşi timp asista la un episod bine cunoscut tuturor şi, în special, profesorilor, cărora li s-au aprobat majorări salariale doar pe hârtie şi care s-au dovedit a fi temporare şi greu de obţinut, fiind onorate cu ţârâita şi doar cu mijlocirea instanţelor judecătoreşti.
Dacă deputaţii adoptă legea aprobată de senatori, primarii vor avea şi ei, cum au avut odinioară cadrele didactice, o lege de majorare a salariilor cu 30%, o lege la fel de electorală şi, dacă ne luăm după Ministerul de Finanţe, la fel de mincinoasă, ca aceea dată în cazul profesorilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii