LIVE TEXT Volumele Pontica 57 și Supplementum XI sunt lansate la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (P)
LIVE TEXT: Volumele Pontica 57 și Supplementum XI sunt lansate la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie
24 Jul, 2025 12:00
ZIUA de Constanta
623
Marime text

.jpg)
.jpg)
Astăzi, 24 iulie 2025, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța găzduiește lansarea volumelor Pontica 57 și Supplementum XI: Fortresses, Towns and Settlements. Everyday life on the edge of empires (7th – 13th centuries).
Evenimentul editorial adresat iubitorilor de arheologie, numismatică și istorie începe la ora 12:00, la sediul din str. Arhiepiscopiei, nr. 7.
Volumul Pontica 57 (2024) cuprinde în sumar 21 de articole valoroase grupate în mai multe categorii tematice: Historica et Archaeologica (care cuprinde studii referitoare la perioadele preistorică, greacă, romană și medievală), Inventaria Archaeologica (o secțiune în care sunt tratate o serie de categorii de artefacte specifice epocilor preistorică, romană și medievală), Epigraphica (cu note asupra unor inscripții grecești), Nomismata (reflectând aspecte legate de istoria monetară, de perioadă greacă și otomană) și Auxiliaria (care cumulează studii în care analizele interdisciplinare vin în sprijinul arheologiei și istoriei). Acestora li se adaugă patru recenzii (ale unor volume de specialitate publicate recent în țară și străinătate) și două evocări, In Memoriam, a două mari personalități ale arheologiei și numismaticii românești, prof. dr. Virgil Mihăilescu-Bîrliba și prof. dr. Eugen Nicolae.
Ne bucurăm să anunțăm că și acest număr al revistei Pontica beneficiază de un volum suplimentar, Supplementum XI, dedicat pentru prima dată în istoria editorială a muzeului constănțean perioadei de început a Evului Mediu, secolelor VII – XIII. Conform tematicii acestuia, Cetăți, orașe și așezări. Viața cotidiană la marginea imperiilor (secolele VII – XIII), articolele de o înaltă prestanță profesională care îi compun sumarul prezintă forme specifice ale evoluției vieții de zi cu zi de la marginea unor imperii din Europa Răsăriteană și Centrală. Raidurile, conflictele, schimbările administrative, instabilitatea, ca și influența marilor puteri asupra teritoriilor de graniță, atât în interior cât și în exterior (în vecinătate), sunt doar câțiva dintre factorii care au influențat puternic evoluția comunităților de aici.
Cea mai mare parte a contribuțiilor fac referire la zonele de graniță ale Imperiului bizantin, care după 971 includeau și Dobrogea, altele aducând în atenție regiuni din Bazinul Carpatic aflate în sfera de influență a unor puteri continentale, precum Kaganatul avar, Imperiul carolingian al francilor, Moravia Mare și Regatul Ungariei. Celor 17 articole, scrise de recunoscuți specialiști ai perioadei enunțate, din țară și străinătate, li se adaugă evocarea unuia dintre precursorii arheologiei medievale dobrogene, cercetătorul dr. Petre Diaconu, de la a cărui naștere s-au împlinit, în 2024, o sută de ani.
Alături de redactorul șef al revistei Pontica, dr. habil. Gabriel Mircea Talmațchi, și editorul volumului Supplementum, dr. Cristina Paraschiv-Talmațchi, sunt invitați să vorbească despre conținutul acestora cercetătorii dr. Livia Buzoianu (Muzeul de Istoria Națională și Arheologie Constanța), dr. Oana Damian (Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan”, al Academiei Române) și dr. Emanuel Petac (Biblioteca Academiei Române).
Volumele științifice Pontica 57 și Supplementum XI (Pontica 57) au fost publicate în condiții grafice de calitate la Editura Mega, din Cluj-Napoca, urmând a fi disponibile la vânzare și online, pe site-ul revistei sau în bazele de date internaționale în care au fost incluse.
UPDATE:
Delia Cornea, manager MINAC, are cuvântul de deschidere al evenimentului.

„Evenimentul editorial încununează activitatea științifică a muzeului nostru. An de an muzeul nostru a publicat revista Pontica ce a devenit una dintre cele mai importante reviste culturale din țară”, a precizat managerul MINAC.
Gabriel Talmațchi, redactorul șef al revistei Pontica, preia cuvântul.
.jpg)
„Revista Pontica este un anuar cu o apariție neîntreruptă din anul 1968. Este o revistă de top de cercetare arheologică și istorică românească. Volumul conține aproximativ 351 de pagini. De asemenea, volumul 57 cuprinde 21 de articole deosebit de valoroase grupate în mai multe categorii. Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui volum”, a spus Gabriel Talmațchi.
Delia Cornea îl completează pe Gabriel Talmațchi și spune că Pontica este o marcă a MINAC.
Emanuel Petac apreciază că revista Pontica este un brand pentru muzeu și un brand în general pentru ce înseamnă istoria în Dobrogea.

„Vă invit pe toți să răsfoiți paginile revistei. Apare în condiții grafice deosebite”, invită Emanuel Petac cititorii.
Emanuel Petac mai adaugă că este un efort mai mult decât lăudabil că se depun toate diligențele pentru ca revista Pontica să apară în continuare la standarde înalte de calitate.
„Problema majoră devine resursa umană. Pe alocuri este o situație dramatică”, a precizat Emanuel Petac.
Unul dintre autorii care a contribuit la apariția prezentului număr este Gabriel Custurea, aflat la eveniment.
Despre volumul Supplementum, Delia Cornea spune că la inceput apariția acestuia a fost din 2 în 2 ani.
Cristina Talmațchi, editorul volumului:

„Alegerea tematicii a fost determinată de doi factori. Unul dintre ele este putțna cunoaștere a secolelor 7-13. Sunt prezentate aspecte din perspectiva izvoarelor scrise, a descoperirilor arheologice. Sunt prezentate distrugerea unor cetăți și ridicarea altora noi, încadrări și reîncadrări administrative. Supllementum XI a beneficiat de sprijinul unui comitet editorial internațional ”, a menționat Cristina Talmuțchi.

Oana Damian, cercetătoare la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” menționează că „evenimentul de astăzi este un element de continuitate, dar și o premieră”.
„Premiera este că Supplementum XI marchează o perioadă medievală. Sper să se găsească acei cititori interesați să se aplece asupra celor evocate”
Delia Cornea a specificat că Supplementum XII are că temă arheologia funerară
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța are un site nou
De asemenea, managerul anunță că MINAC are și un site nou.
„Au reușit să urce în format digital majoritatea numerelor din Pontica”, declară managerul MINAC, Delia Cornea.
Citește și
MINA Constanța Cristian Cealera lansează volumul „Comunitatea britanică din Kustendjie (1857-1882) – Portrete din trecut” (P)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii