Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:43 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Situaţie neprevăzută în acordarea ajutorului de încălzire Mii de persoane din Constanţa au stat degeaba la cozile birocraţiei

ro

08 Nov, 2013 00:00 9201 Marime text
Beneficiarii ajutoarelor de încălzire de la Guvern sunt nevoiţi, în acest an, să aducă un şir de acte care să dovedească veniturile şi bunurile pe care le deţin.

Printre acestea se numără adeverinţe de salarii de la locul de muncă, adeverinţe de venit de la Administraţia Finanţelor Publice, pentru cei care realizează altfel de venituri decât cele din salarii, copii legalizate după contractele de comodat ale locuinţei, copii după acte de casă, după cărţile de identitate ale locuitorilor, după actele maşinii, extrase de cont bancar pentru cei care au mai mult de 3.000 de lei în băncile comerciale, copii care să dovedească faptul că se primeşte alocaţie pentru copil. Doar că mii de constănţeni se vor trezi cu o mare problemă. După ce au stat la cozi interminabile la Agenţia Fiscală de pe strada Tulcei, constănţenii vor avea o mare surpriză la depunerea  cererii de solicitare a ajutorului de încălzire.

Dar să o luăm de la început. Cei care depun Declaraţia 200 în luna mai 2014, în care sunt declarate veniturile aferente anului 2013, au primit de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa o adeverinţă prin care atestă că „nu figurează în evidenţele fiscale cu venituri impozabile”. Dar vor figura cu venituri impozabile pentru anul 2013 abia din luna mai 2014!  Cu toate acestea, de la 1 noiembrie, sute sau poate mii de constănţeni au stat la cozi interminabile la Agenţia Fiscală de pe strada Tulcei după o adeverinţă de venit, pe care nu o pot folosi la cererea de solicitare a ajutorului de încălzire. De ce nimeni de la AJFP nu a anunţat că aceste adeverinţe de venit, deocamdată, nu atestă faptul că solicitantul ar figura cu un venit impozabil? Că venitul realizat în anul 2013 va apărea abia în luna mai 2140, când solicitanţii vor depune Declaraţia 200? În aceste condiţii, ce acte trebuie să mai adauge aceşti constănţeni la cererea de solicitarea a ajutorului de încălzire, depusă la Primăria Constanţa? La Centrul de Informare Cetăţeni, sediul primăriei Constanţa de pe strada Ecaterina Varga, un funcţionar ne-a sugerat să depunem pe lângă această adeverinţă de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice şi o copie după contractul încheiat cu angajatorul. De altfel, funcţionara de la Primăria Constanţa a recunoscut că mai multe persoane s-au „lovit” de această problemă. Cei care însă nu ştiu acest lucru, vor fi nevoiţi să mai facă un drum acasă după o copie după un contract încheiat cu un angajator.

Iată categoriile de venit care se vor regăsi în evidenţele AJFP abia în 2014

- activităţi comerciale - din fapte de comerţ, prestări de servicii, altele decât cele din profesii libere, practicarea unei meserii, inclusiv din activităţi adiacente, precum şi venituri din cedarea folosinţei bunurilor calificate în categoria venituri din activităţi independente;

- profesii libere - din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament în valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii;

- drepturi de proprietate intelectuală - brevete de invenţie, desene şi modele, mostre, mărci de fabrică şi de comerţ, procedee tehnice, know-how, drepturi de autor şi drepturi conexe dreptului de autor şi altele asemenea.

- activităţi agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real;

- transferul  titlurilor  de  valoare,  altele  decât  părţile  sociale  şi  valorile  mobiliare  în cazul societăţilor închise;

- operațiuni de vânzare‐cumpărare de valută la termen,  pe bază de contract, precum  şi  orice  alte  operaţiuni  similare, altele decât cele cu instrumente financiare tranzacţionate pe pieţe autorizate şi supravegheate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.

- persoane care au realizat venituri din activităţi independente pentru care impozitul reţinut la sursă de plătitorii de venituri reprezintă plată  anticipată  în  contul  impozitului  anual,  potrivit  Legii  nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi nu au optat pentru impozitarea finală de către plătitorul de venit.

- contribuabilii care desfăşoară o activitate impusă pe norme  de venit şi care, în cursul anului fiscal de raportare, îşi completează obiectul de activitate cu o altă activitate care nu este cuprinsă în nomenclatorul activităţilor pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit, vor fi impuşi în sistem real de la data respectivă, venitul net anual urmând să fie determinat prin însumarea fracţiunii din norma de venit aferentă perioadei de impunere pe bază de normă de venit cu venitul net rezultat din evidenţa contabilă.

- cedarea  folosinţei bunurilor mobile şi imobile, realizate în  calitate de proprietar, uzufructuar sau alt deţinător legal.

‐  venituri din cultivarea şi valorificarea florilor, legumelor  şi  zarzavaturilor, în sere şi solarii special destinate acestor scopuri şi/sau în sistem irigat;

‐ venituri din cultivarea şi valorificarea arbuştilor, plantelor decorative şi ciupercilor;

‐ venituri din exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole şi altele asemenea.

- operațiuni de vânzare‐cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, precum şi orice alte operaţiuni similare, altele decât cele cu instrumente financiare tranzacţionate pe pieţe autorizate şi supravegheate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii