Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:24 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ostaşi români din Primul Război Mondial, reînhumaţi la 100 de ani de la moarte

ro

03 Nov, 2016 07:52 3236 Marime text
Rămăşiţele a 10 ostaşi români care au luptat în Primul Război Mondial au fost reînhumate recent în curtea Bisericii „Sfântul Gheorghe“ din Adamclisi - acolo unde au fost găsite, de altfel. Pentru că lăcaşul de cult abia începuse să fie ridicat, cel mai probabil soldaţii au murit, scrie adevarul.ro.
 
Osemintele lor au fost descoperite toamna trecută, în timpul săpăturilor la fundaţia cantinei sociale a parohiei. Când au văzut ce se află la mai bine de 1 metru sub pământ, la 3-4 paşi de biserică, muncitorii au oprit lucrarea. Istoricii de la Muzeul de Arheologie din Adamclisi au venit să supravegheze şantierul, constatând că acolo este mormântul celor 10 soldaţi.
 
„Ar trebui o analiză ADN a resturilor osteologice umane, pentru a vedea exact din ce perioadă sunt. În lipsa acesteia, putem doar să estimăm că acei soldaţi au luptat în Primul Război Mondial“, declară Mariana Petruţ, specialist al muzeului din Adamclisi, citată de adevarul.ro.
 
Ipoteza pare cea mai plauzibilă judecând după inventarul obiectelor găsite asupra lor: monezi româneşti de 10 bani din 1905, o monedă bulgărească de 10 stotinki din 1888, tălpi de încălţăminte, briceag, cartuşe de calibru mare şi mic, unele trase, nasturi, embleme şi alte efecte cu simboluri naţionale româneşti.
 
Ţinând cont că lăcaşul de cult a început să fie construit în 1914, fiind finalizat abia în 1925, este posibil ca ostaşii să se fi aflat lângă zidurile bisericii atunci când i-a surprins moartea, provocată poate de explozia unui obuz, poate de surparea unui mal de pământ. În zona Adamclisi-Pietreni-Deleni au avut loc în perioada septembrie-octombrie 1916 bătălii între trupele româneşti şi bulgăreşti. Oasele soldaţilor erau răvăşite în pământ, foarte puţine schelete fiind găsite intacte în poziţia de înhumare - ceea ce i-a dus pe toţi la gândul că aceştia au pierit fără vreo slujbă religioasă, fie şi sumară.
 
Citeşte materialul integral pe adevarul.ro

sursa foto: Muzeul Militar Naţional „Ferdinand I“ - Filiala Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii