Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:01 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Superstiții legate de ziua Sfinților Mucenici. Ce spun tradițiile populare despre vreme

ro

09 Mar, 2024 08:47 779 Marime text

Ziua de 9 martie aduce, an de an, în casele creștinilor ortodocși sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia.

Conform cărților sfinte, cei 40 de mucenici au fost soldați creștini ce au facut parte din armata unui voievod cumplit, pe nume Agricolae. Acest voievod i-ar fi obligat să se închine idolilor și, pentru că au refuzat, au fost supuși unor chinuri de nedescris, iar, după ce au primit cununa muceniciei de la Hristos, au fost arși pe rug și aruncați într-un râu.

Sfinții 40 de Mucenici reprezintă o sărbătoare importantă a calendarului ortodox. De asemenea, ziua de 9 martie, reprezintă o zi importantă pentru tradiția populară, deoarece aduce cu ea o multitudine de tradiții și obiceiuri.

În ziua mucenicilor, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului, astfel în mai toate zonele țării, atât la sate, cât și la orașe, gospodinele trebuie să coacă și să dea de pomnă 40 de “mucenici”, “sfinți” sau “macenici”.

“Mucenicii” sunt figurine din aluat dospit și au forma cifrei 8, cifra echilibrului cosmic, care odată scoși din cuptor se ung cu miere și se presară cu nucă.

În unele regiuni, “mucenicii” se fierb în apă cu multă nucă, miere și arome diverse (esență de lămâie, esență de rom, scorțisoară, etc.)

Un alt obicei îi privește, de această dată, pe bărbați, care trebuie să bea 40 de pahare de vin sau, daca nu este posibil, măcar să guste de 40 de ori din această licoare magică aducătoare de noroc și sănătate.

Conform tradiției populare, în ziua de 9 martie, Sfinții Mucenici se adună pentru a participa la un sobor de dezghețare a pământului și de slobozire a căldurii. În acest fel iau naștere o serie de ritualuri și practici magice menite să alunge gerul și să cheme căldura, cum ar fi: lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostirea de descântece, jocul copiilor peste foc.

În unele regiuni ale țării există obiceiul conform căruia țăranii scot plugul la arat. Acesta reprezintă, în mod simbolic, începutul anului agricol.

Ziua mucenicilor este, totodată, și un prilej de prognozare a vremii, luând naștere o serie de superstiții, dintre care:
  • Dacă plouă în ziua Sfinților Mucenici, atunci va ploua și în ziua de Paști;
  • Dacă tună de Mucenici, atunci vara va fi prielnică tuturor culturilor;
  • Dacă în noaptea dinaintea sărbătorii Sfinților Mucenici va îngheța, atunci toamna va fi lungă, etc.



Citește și:

Calendar ortodox 09 martie 2024. Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii