Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:54 07 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mâine se decide soarta Cazinoului

ro

23 Aug, 2011 17:43 1153 Marime text

Cazinoul din Constanţa, emblemă a oraşului, ajuns în paragină în condiţiile în care nu a mai fost renovat din anii '80, este, de câteva luni, subiect de dispută după ce Radu Mazăre a anunţat că îl vinde. Mâine, consilierii locali urmează să decidă dacă obiectivul va trece în administrarea MDRT. Cazinoul, aflat pe faleză, pe bulevardul Regina Elisabeta din Constanţa, reprezintă una dintre clădirile emblemă ale oraşului.

Construcţia acestuia a început în jurul anului 1904, planurile iniţiale fiind întocmite de către arhitectul Petre Antonescu, care a proiectat o clădire al cărei stil arhitectonic se inspira din tradiţiile artei româneşti. După terminarea fundaţiilor însă, planurile au fost schimbate, Primăria încredinţând modificarea acestora unui arhitect elveţian, Daniel Renard. Obiectivul, construit în stil Art Nouveau, a fost terminat în 1910, fiind inaugurat în 1911. În acelaşi an, Primăria a autorizat organizarea jocurilor de noroc, iar Cazinoul a fost frecventat timp de mai mulţi ani de pasionaţii acestora. În timpul celui de-al doilea război mondial, Cazinoul, transformat în spital, a fost afectat de bombardamente. După instaurarea regimului comunist, Cazinoul nu a mai fost folosit pentru jocurile de noroc, care erau interzise, ci a fost transformat în restaurant. Timp de câteva decenii, el a fost unul dintre localurile de lux de pe litoral, frecventat de mai marii vremii, dar şi de turiştii străini. La jumătatea anilor '80, Cazinoul a fost închis pentru o perioadă pentru a fi supus unor lucrări de restaurare, acestea fiind ultimele operaţiuni de acest gen realizate până în prezent. După revoluţia din '89, Cazinoul a continuat să funcţioneze ca restaurant, aici fiind organizate nunţi, botezuri, banchete şcolare, dar şi diverse evenimente culturale.

Cazinoul Constanţa a trecut în administrarea Primăriei Constanţa în anul 2000, după un proces care a durat câţiva ani, el aparţinând până atunci societăţii Litoral SA. După trecerea clădirii la municipalitate, Cazinoul a găzduit o perioadă şedinţele Consiliului Local. În 2007, Primăria Constanţa a încheiat un contract cu firma Queen Investments SRL, pentru concesionarea Cazinoului pe o perioadă de 49 de ani, cu drept de prelungire, iar municipalitatea Constanţa urma să primeasca anual 140.000 de euro. Mai mult, firma respectivă anunţase că va investi aproximativ 15 milioane de euro în reabilitarea şi modernizarea Cazinoului, iar după încheierea acestor lucrări clădirea ar fi avut la parter o zonă de bar, sală de festivităţi, o terasă şi două restaurante, în timp ce la etaj ar fi fost amenajate o zonă de cabaret şi sală de jocuri. Firma Queen Investments SRL nu şi-a putut duce planul la bun sfârşit, iar în şedinţa din mai a Consiliului Municipal Constanţa s-a votat încetarea contractului de concesiune.

Primarul Radu Mazăre a spus atunci că investitorii au renunţat la acest proiect din cauza crizei economice şi a anunţat că vrea să vândă Cazinoul pentru că municipalitatea nu are bani pentru reabilitarea acestuia. Mai mult, Mazăre anunţa că este dispus să vândă Cazinoul din Constanţa, cu un leu, Ministerului Culturii şi Ministerului Turismului, pentru a fi reabilitat şi modernizat, astfel încât "să aducă turişti, să devină un obiectiv, să aducă jucători care să joace în cazino şi să cheltuiască în Constanţa".

Mai mult pe http://www.mediafax.ro/social/soarta-cazinoului-din-constanta-monument-istoric-ajuns-in-paragina-se-decide-miercuri-8645450/

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii