Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:21 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Radu Mazare. Ipocrizia mastilor victoriei

ro

01 Mar, 2010 03:50 1889 Marime text
cecilia_zarea_2.jpgMultă vreme, am crezut despre Radu Mazăre că este un om puternic. Îl vedeam cu diferite ocazii bravând pe la televizor, pe la conferinţele de presă, pe la întâlnirile cu alegătorii, auzeam despre isprăvile sale de la şedinţele de consiliu local şi mă gândeam că, cel mai probabil, asta înseamnă a fi un om puternic: a nu te lăsa intimidat de nimic, ci, mai degrabă, a-i intimida pe alţii, a şti să te impui.

În ceea ce mă priveşte, la acest moment, pot să-mi asum greşeala ce-am comis-o: Radu Mazăre nu este nicidecum un om puternic. Cel puţin, nu în viziunea mea. Un om cu adevărat puternic este stăpân pe sine în orice situaţie, în orice împrejurare, se arată oamenilor aşa cum este şi sub acest chip face în aşa fel încât să i se împlinească vrerea. Nu se ascunde, în funcţie de împrejurări, sub o mască sau alta, pentru a-şi înşela adversarii şi a-şi smulge victoria prin viclenie, prin înşelătorie. Un om cu adevărat puternic nu se înjoseşte într-o asemenea măsură încât, prin prefăcătorie, să-şi însuşească pe nedrept o victorie condamnabilă din punct de vedere uman. A fi un om puternic, în opinia mea, nu înseamnă nicidecum să scoatem masca autovictimizării din sertare, oricând este convenabil şi împrejurările o cer, iar cu ea pe chip să defilăm în perfidie spre marea victorie. Nu înseamnă să stârnim o milă şi o compasiune ce nu ne aparţin de fapt şi de drept, ci pe care urmărim să le uzurpăm pentru a ne ajuta în realizarea scopurilor nelegitime pe care le avem în vedere. Sunt dezamăgită să spun că, dată fiind o anumită conjunctură, am avut neplăcerea să constat tocmai aceste trăsături şi caracteristici la cel pe care, acum câţiva ani, îl consideram a fi unul dintre oamenii puternici. Departe de sentimentele de încredere în sine, siguranţă şi fermitate pe care le inspiră un om cu adevărat puternic, singurul sentiment pe care mi l-a inspirat primarul a fost unul de milă „siluită". În opinia mea, acesta nu este comportamentul unui om puternic. După cum văd eu lucrurile, acesta este comportamentul unui om slab, al unui om care vrea să câştige şi, mai ales, să se impună, pretinzând că este o cu totul altă persoană. Al ipocritului care, după ce-şi însuşeşte succesul, îşi leapădă cât colo diversele măşti ce i-au servit la smulgerea victoriei şi îşi arată adevărata faţă. Ceea ce înseamnă, în opinia mea, şi faptul că primarul nu este mândru să-şi poarte masca aroganţei şi a trufiei în orice context. Că primarul nu-şi asumă imaginea pe care a oferit-o constant publicului. Înseamnă, din punctul meu de vedere, că, în anumite împrejurări, primarul este ruşinat sau se teme să-şi însuşească acel comportamentul de carnaval cu care pare să ne fi obişnuit în ultima vreme. Iar ruşinea şi teama în niciun caz nu caracterizează un om puternic. Ci doar pe unul patetic.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • AsSos 01 Mar, 2010 17:33 El joaca un rol in fiecare zi. Pana acum a jucat rolul de om puternic, tu l-ai vazut umil si iti doresc sa il vezi (sau sa il stii) infrant. EL VA FI PUTERNIC NUMAI ATUNCI CAND VA "OMORI" SPIRITUL DE LUPTATOR DIN ADVERSARI. Cand mai multi luptatori (pt dreptate si adevar) se vor ridica nu isi va mai permite sa umileasca lumea, sa fie arogant si sfidator. Pana la urma nu e imposibil sa joace intr-o zi rolul de puscarias. ORICUM BRAVO! DE LA MINE.
  • NeDobiBocul 01 Mar, 2010 11:17 DoBiBoci=manelisti,otevisti,b1tevisti,capsunari,tradatori/liichele.(vezi indep. din parlament).Din cei enumerati-in care pozitie va situati. Sichitir babana.
  • OLGA 01 Mar, 2010 09:53 UN MARE GOLAN SI ATAT , NE MERITAM SOARTA NU L-AU VUTAT 70% DIN 30%????
  • redivivus 01 Mar, 2010 08:10 CU OCAZIA ZILEI DE I MARTIE UREZ DOAMNELOR SI DOMNISOARELOR DIN REDACTIE LA MULTI ANI SI SUCCESURI Regret ca intr-o astfel de zi este pomenit numele acestui golan numit Mazare.