Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:09 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Umbra lui Toancă la Sanatoriul Techirghiol Legături periculoase Vasilică Rusu - Janetta Toancă (document)

ro

29 Nov, 2010 00:00 7360 Marime text
deschidere.jpgConsiliul de Administraţie al Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol a hotărât să reprogrameze concursul pentru postul de director executiv pentru prima jumătate a lunii decembrie. Asta, după ce prima "rundă" a fost amânată fără prea multe explicaţii din cauza retragerii a doi examinatori. Pentru postul de director candidează patru persoane, printre care actualul manager interimar - Vasilică Rusu (UNPR), fostul manager - Indiran Logofătu (PDL) şi Fenin Semat(PSD). Al patrulea candidat, Adie Grigore, fiica unui lider democrat-liberal local ar putea renunţa la concurs, reclamând faptul că jocurile au fost deja făcute.

De numele viitorului manager al sanatoriului depinde ombilical şi viitorul fostului director coordonator adjunct financiar-contabil al Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa, Janetta Toancă, demisă în această vară din cadrul instituţiei. Toancă vizează un post similar în sanatoriu, cu susţinerea nemijlocită a partenerului său de potlogării, Vasilică Rusu, dar şi a preşedintelui PDL Constanţa, Mircea Banias, care a semnat o recomandare de susţinere a acesteia de care acum, când a izbucnit scandalul în sanatoriu, se dezice. Nota însă există şi a fost înregistrată la secretariatul organizaţiei judeţene a PDL. (n.r. o redăm în facsimil).

Toancă şi Rusu, colegi la "fabrica de diplome" a Universităţii Oradea

În timpul mandatului de ministru al Educaţiei al Ecaterinei Andronescu, Universitatea Oradea, care i-a dat Constanţei şi pe absolvenţii de studii superioare Janetta Toancă şi Vasilică Rusu, a fost protagonista unui scandal la nivel european de eliberare de diplome de studii false sub semnătura ministerului Educaţiei. Precizăm că cei doi studenţi studioşi au apelat la "serviciile" instituţiei de învăţământ superior din Oradea doar pentru desăvârşirea acestora, respectiv obţinerea licenţei, ei frecventând cursurile unor facultăţi particulare locale cu o reputaţie îndoielnică. Toancă figurează ca absolventă a Facultăţii de Ştiinte Economice - Universitatea Oradea, promoţia 2002, specializarea finanţe şi contabilitate.

"Janetta Toancă e miza postului de director al SRRT"

Atât fostul manager, Indiran Logofătu, cât şi fostul director financiar-contabil, Maria Badea, susţin într-un glas că au fost îndepărtate din sanatoriu de Vasilică Rusu pentru ca acesta s-o poată aduce pe duioasa Janetta în Sanatoriu.
"Începând cudata de 23.06.2010, de când a fost numit manager, Rusua făcut numeroase presiuni asupra mea de a renunţa la funcţia de director financiar-contabil. Încă de la numire sa mi-a comunicat că «noi nu vom colabora». De asemenea, a transmis nenumărate adrese Ministrului Sănătăţii, prin care solicita numirea ca director financiar-contabil a Janettei Toancă", susţine Maria Badea, fost director în cadrul unităţii medicale.
Şi fostul manager al sanatoriului, Indiran Logofătu, crede că miza la sanatoriu este Janetta Toancă. "Faptul că situaţia activităţii mele a fost prezentată eronat este rezultatul unei alte lupte la sanatoriu, şi anume postul de director financiar-contabil, post pentru care PDL şi-a expus intenţia de a i-l oferi Janettei Toancă. Eu cred că Janetta Toancă este miza", a comentat şi Indiran Logofatu. În prezent, Toancă este referent la Sanatoriul Techirghiol.

Toancă, demisă în 2005 din cauza unei găuri de 15 miliarde

Fostul director financiar-contabil al sanatoriului, Maria Badea, a povestit în ce împrejurări a cunoscut-o pe Toancă, în urmă cu cinci ani, când Badea ocupa un post în cadrul compartimentului de inspecţie al DGFP. "În anul 2005,când era director financiar la DSPJ Constanţa, o echipă din cadrul compartimentului de inspecţie din cadrul DGFP Constanţa, a întocmit un proces verbal la DSPJ, prin care s-a constatat existenţa unui prejudiciu de peste 15 miliarde rol, pentru care Janetta Toancă era responsabilă şi, ca urmare, a fost demisă din funcţia de director", susţine Badea.
Banii cu pricina au fost trecuţi la pierderi şi nu s-au mai recuperat niciodată, ceea ce ne poate trimite cu gândul la faptul că o parte din ei s-ar putea regăsi în declaraţia de avere a Janettei, care, din postura de lucrător la stat, a reuşit să pună deoparte bani pentru două apartamente, o maşină de lux şi patru terenuri intravilane, în condiţiile în care venitul anual încasat de la direcţie nu depăşea 27.000 de lei.

Trecutul care-i leagă

Nu mai încape tăgadă asupra faptului că Vasilică Rusu fără Janetta Toancă e debusolat şi la pungă legat. Dacă în prezent în conturile sanatoriului există vreo 80 de miliarde de lei care ar putea fi tocaţi după bunul plac al celor două personaje, trecutul este cel care îi leagă pe cei doi.
Legătură Janettei cu Techirghiolul datează de pe vremea când Epaminondas Bălinişteanu, conducea spitalul de recuperare neuro-psihiatrică din localitate. Fostul director a fost judecat mai bine de patru ani pentru abuz în serviciu. Legătura s-a numit Ianoş Gabor, căruia Bălinişteanu i-a încredinţat o lucrare de reparare a clădirii sanatoriului de neuro-psihiatrie contra unui onorariu record la acea vreme.
Potrivit rechizitoriului, din iunie până în decembrie 2000, Gabor a obţinut ilegal 3,5 miliarde de lei vechi, acţionând în calitate de administrator al AF Gabor Ianoş SRL Turda. Gabor a fost şi el arestat în acest caz deoarece a prezentat situaţii false de lucrări, însă interesant este faptul că el a fost recomandat sanatoriului de aceeaşi directoare economică a Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa din acea perioadă, Janetta Toancă. La acea vreme, s-a speculat că Toancă a scăpat de proces şi ulterior de condamnare doar datorită faptului că soţul, Liviu, era colonel în cadrul IPJ Constanţa, iar cumnatul colonel în cadrul SRI.
Timpul a trecut şi Janetta l-a cunoscut pe Vasilică Rusu, cel care avea relaţii contractuale de data aceasta cu Sanatoriul de Recuperare Balneară de la Techirghiol. Situaţia se repetă întrucâtva. Din anul 2000 şi până în 2006, Vasilică Rusu, în calitate de administrator al SC RSV Ruvastef SRL, SC Black Life SRL şi SC Silir Com SRL, a desfăşurat activităţi de furnizare de produse şi de prestare de servicii către Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol. La data de 16.10.2006, sanatoriul ar fi avut de achitat următoarele sume către firmele lui Rusu:
- 207.780,53 lei cătreSC Black Life SRL;
- 77.352 lei către SC Silir Com SRL;
- 29.074 lei către SC RSV Ruvastef SRL. toanca_-_techirghiol_sanatoriul_balnear_04.jpg
În urma verificării documentelor prezentate la plată, directorul financiar de atunci, Maria Badea, a constatat că facturile nu îndeplineau condiţiile de legalitate, regularitate şi realitate, în sensul că: nu au existat contracte încheiate între Sanatoriul Balnear Techirghiol pe de o parte şi SC Silir com SRL şi SC RSV Ruvastef SRL de cealaltă parte, în anul 2006, care să aibă ca obiect prestarea de servicii de spălătorie; facturile întocmite de către aceste societăţi nu aveau anexate documente justificative care să ateste realitatea serviciului prestat; în cazul SC Black Life SRL s-a constat că facturile conţin erori de calcul, în sensul că au fost facturate sume mai mari decât contravaloarea serviciilor prestateîn realitate, prin luarea în calcul a numărului de bucăţi de produse spălate şi nu a cantităţii produselor exprimate în kilograme, aşa cum prevedea contractul. Ca urmare, afost sesizată Direcţia Finanţelor Publice Constanţa, care a efectuat, în anul 2007,un controlfinalizat prin încheierea unui proces verbal de inspecţie din care rezultă că SC Black Life SRL a emis facturi în care a înscris cantităţi mai mari de produse destinate spălătoriei şi a constatat că, de fapt, nu sanatoriul are obligaţii de plată către SC Black Life SRL, ci societatea datora Sanatoriului suma de 32.215,63 lei.
Potrivit vrajitorul.eu, în aceeaşi perioadă, 2006, Vasilică Rusu garanta un împrumut luat de la Leumi Bank România cu presupusele creanţe pe care le avea de recuperat de la Sanatoriul Techirghiol în contul serviciilor oferite de către SC Silir ComSRL, în valoare de 400.000 lei, în condiţiile în care suma reală nu depăşea, chiar şi aşa, valoarea de 77.352 lei, după cum reiese din documentele financiar-contabile. Acelaşi Rusu s-a mai împrumutat de la Eurom Bank, în numele aceleiaşi societăţi, garantând cu aceleaşi bunuri mobile, mărfuri şi cu un contract încheiat în 23.04.2004 cu Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Constanţa, reprezentată de director financiar-contabil Janetta Toancă. Creditul luat de la Eurom Bank a fost de 100.000 de lei, fiind girat astfel de semnătura Janettei. Aşadar, aşa se explică poate recunoştinţa pe care Rusu i-o poartă acesteia şi dorinţa de a o avea alături în instrumentarea altor măgării financiare aducătoare de profit.

Rusu, în continuare incompatibil

E ciudat cum directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Constantin Dina, nu a avut măcar curiozitatea să verifice datele publicate în presa locală care fac referire la trilogia lui Rusu la Techirghiol.
Şi astăzi, Rusu se află într-un proces cu instituţia pe care o conduce. Pe rolul Judecătoriei Constanţa se află un dosar cu SC Black Life SRL, prin care această firmă solicită sanatoriului suma de 415.560 lei.
SC Silir Com deţine în continuare spaţiul închiriat de la sanatoriu, iar toate aspectele au fost aduse la cunoştinţa Ministerului Sănătăţii şi a Consiliului de Administraţie. Rusu se află în stare de incompatibilitate din data de 23.06.2010, mai exact de la numirea sa în funcţia de manager şi până în prezent, fiind astfel încălcate prevederile Legii nr. 95/2006, art 180 alin. 2.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • gabi 19 May, 2011 20:25 referiror la sudiile janettei, stiti ca doi ani de scoala mestesugareasaca au fost echivalati cu doi ani de facultate?????? nu am vazut in viata mea o fiinta mai rea, proasta si razbunatoare ca ea, pe unde a trecut nu a lasat decat "gauri" in buget///urmeaza rusu- un alt excroc////
  • Dorina 29 Nov, 2010 13:39 Ce vorbe mari in comentariile astea "retea" mafiota...ba nu aveti ce face. Oricum zicala cainii latra caravana trece se potriveste de minune
  • Janetta Toncă 29 Nov, 2010 11:10 Rusu nu este membru UNPR decât de conjuctură. El este membru PDL. Cum Pdl nu o putea schimba pe Indiran din funcţie tot cu un membru PDL, s-a ales varianta de a declara ca postul a fost luat de UNPR. Este adevărat ca ospătarul Rusu a avut câteva contracte cu Sanatoriul, anterior venirii sale ca manager, şi este adevărat că se află în proces cu sanatoriul cu firma Black Life. Este incopatibil, fireşte, dar aspectul acesta îmi este mie de folos. Eu conduc sanatoriul aşa cum vreau eu, el doar execută ce îi spun eu. De când am venit aici, am creat mai multe probleme pentru care el v-a fi răspunzător. Da, este adevărat că soţul meu a fost miliţian şi cumnatul a fost securist.
  • sorina 29 Nov, 2010 09:49 pentru "vizitator" - nu ai inteles! Din articol nu rezulta ca Eoaminndos a fost sef la sanatoriul "balnear" ci reiese faptul ca Toanca in calitate de director la DSP a pus la punct o retea "mafiota" care actiona in mai multe institutii sanitare din judet. De exemplu ar trebui spus si ca Toanca a achizitionat cand era director la DSP lapte praf de la firma lui Rusu la un pret mai mare decat cel de la licitatie.
  • fara nume 29 Nov, 2010 08:24 Epaminondas Bălinişteanu, fost director al sanatoriului de tratare a bolilor neuropsihiatrice!!!!! nu al sanatoriului balnear si de recuperare Techirghiol, in vremea aia era manager dl. dr. MORARU, mai verifica odata afirmatiile!!!!