Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:07 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PDL face scut în jurul lui Calapod

ro

13 Sep, 2011 01:00 3208 Marime text
DESCHIDERE_Calapod_Doru_Calapod.jpgSecretarul general al PDL Constanţa, Tudorel Calapod, a fost trimis în judecată în dosarul depozitului de deşeuri de la Năvodari pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu şi fals intelectual, prevăzută de art. 289 din Codul penal, alături de cetăţeanul italian Roberto Vincentelli, acuzat de dare de mită. Chiar şi aşa, năvodăreanul se bucură de sprijinul colegilor de partid, care au precizat că sunt convinşi că secretarul general al organizaţiei îşi va rezolva problemele şi va întoarce deficitul de imagine în favoarea sa în foarte scurt timp.

Autosuspendarea, singura sancţiune politică

Calapod_Doru_Calapod_02.jpgCu toate că mai mulţi lideri democrat-liberali, în frunte cu Monica Macovei şi Sever Voinescu au încercat să impună în noul statul al partidului şi câteva sancţiuni care privesc integritatea morală a membrilor PDL care încalcă legea sau etica publică, majoritarii din partid au rămas de neînduplecat.
„Printre modificările la statut, cea mai importantă era cea care prevedea ca membrii PDL trimişi în judecată să fie suspendaţi de drept din partid. Din păcate, prevederea a fost respinsă în cadrul Consiliului Naţional de Coordonare, a declarat fostul preşedinte al Comisiei de Etică, Litigii, Statut şi Integritate al PDL, Marian Jean Marinescu. Astfel, s-a decis ca suspendarea din funcţiile deţinute în partid să intre în vigoare doar în cazul arestării preventive, în timp ce demiterea să survină în cazul celor condamnaţi pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie în urma unei hotărâri definitive şi irevocabile.
În această situaţie, Tudorel Calapod poate apela doar la autosuspendare din funcţii până la pronunţarea instanţei, aşa cum s-a procedat şi în cazurile Monica Iacob Ritzi sau Dan Păsat, iar dacă instanţa stabileşte că persoana respectivă e nevinovată, atunci suspendarea încetează şi îşi reia poziţia iniţială în cadrul partidului.

Chiru: „Nu cunosc infracţiunile, dar îl susţin"

Preşedintele PDL Constanţa, Christian Gigi Chiru, a precizat că nu cunoaşte în detaliu infracţiunile pentru care colegul său a fost trimis în judecată, însă consideră că în acest moment Calapod nu prejudiciază imaginea partidului. „Orice om trebuie să beneficieze de prezumţia de nevinovăţie până când se va dovedi că este vinovat. Îl susţin pe colegul meu necondiţionat. Sper să-şi dovedească nevinovăţia, iar dacă nu, fiecare trebuie să plătească pentru propriile greşeli. Nu ştiu dacă sunt motive de autosuspendare, voi studia rechizitoriul", spune Chiru. Întrebat dacă în aceste condiţii Tudorel Calapod îşi mai poate păstra statutul de candidat la Primăria Năvodari, preşedintele organizaţiei a precizat că „viitorii candidaţi se vor alege în urma unor sondaje de opinie" sau prin recomandarea organizaţiei respective.

Maxim: „În locul lui Calapod, m-aş autosuspenda"

Alexandru Maxim, preşedintele Comisiei de Statut, Etică, Litigii şi Integritate Morală de la nivel judeţean, susţine că aşteptă o reacţie a Biroului Permanent judeţean în cazul Calapod, dacă acest lucru se va impune. Maxim s-a scuzat, lăsând să se înţeleagă faptul că rolul său este mai mult decorativ, chiar dacă teoretic de vigilenţa domniei sale depinde respectarea statutului partidului la Constanţa. „Nu vreau să arunc pisica, însă BPJ are cel mai greu cuvânt în cazul Calapod. Eu pot să spun că, dacă aş fi în locul său, m-aş autosuspenda până la pronunţarea instanţei".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii