Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:15 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cutremur in PSD Constanta

ro

18 Aug, 2009 02:02 4495 Marime text

deschidere.jpgPeste jumătate dintre primarii PSD dezaprobă hotărârea adoptată de Comitetul Executiv al PSD Constanţa şi semnată de Nicuşor Constantinescu, prin care li se interzice colaborarea cu ZIUA de Constanţa, sub ameninţarea sancţiunilor „statutare"

Gestul organizaţiei judeţene PSD Constanţa, pe care vi l-am relatat în ediţia de ieri, de a emite o hotărâre împotriva ziarului ZIUA de Constanţa, este dezaprobat de către mulţi dintre „aleşii locali", la care prim-vicepreşedintele filialei, Nicuşor Constantinescu, face referire.

Aşa cum am arătat ieri, documentul prin care Comitetul Executiv al PSD interzice „aleşilor locali PSD" să încheie contracte de publicitate cu ZIUA de Constanţa ne-a fost transmis de surse din interiorul organizaţiei judeţene. Practic, adresa emisă de PSD Constanţa, cu dedicaţie, împotriva ediţiei locale a cotidianului ZIUA, ne-a fost pusă la dispoziţie de către mai mulţi primari social-democraţi, cărora le vom proteja identitatea din motive lesne de înţeles. Mai exact, peste jumătate dintre „aleşii locali" ai PSD - primari din judeţul Constanţa - ne-au sunat să ne aducă la cunoştinţă primirea adresei prin care li se interzice încheierea de contracte de publicitate sau promovare cu ZIUA de Constanţa. Circulara internă a PSD Constanţa a ajuns în posesia noastră, fiindu-ne trimisă de mai mulţi dintre aceşti primari, care s-au declarat indignaţi de decizia şefilor de la judeţ.

Primarii PSD fac opinie separată

Aşadar, organizaţia judeţeană, care este reprezentată nu numai de cei care au adoptat această hotărâre, ci şi de primarii din judeţ, pare să se zguduie din temelii. Unii dintre primari au afirmat din capul locului că Nicuşor Constantinescu nu va dicta în comunităţile locale pe care ei le reprezintă şi, mai mult, că prim-vicepreşedintele Consiliului Judeţean nu are niciun drept să interzică vreo colaborare între o primărie sau un consiliu local şi un ziar, doar pentru că aşa vrea el. Acest fenomen, de dezaprobare a acţiunilor şefului Consiliului Judeţean Constanţa, arată că cei mai mulţi dintre aleşii locali ai PSD, la care secundul PSD Constanţa face referire, sunt oameni cu coloană vertebrală, care nu se supun voinţei unice a conducătorului suprem, aşa cum îşi închipuie că este Constantinescu.

nicusor_constantinescu_12.jpgO dovadă de neascultare

Practic, aducându-ne la cunoştinţă hotărârea luată împotriva ZIUA de Constanţa, care este până la urmă un instrument de cenzură, primarii au arătat că nu se tem să recunoască un abuz de putere, politică şi administrativă în acest caz, având în vedere faptul că, deşi Nicuşor Constantinescu a semnat Hotărârea nr. 9 din 31.07.2009 din poziţia de prim-vicepreşedinte al organizaţiei judeţene PSD Constanţa, el reprezintă şi conducerea Consiliului Judeţean, care alocă fonduri unităţilor administrativ-teritoriale. Însă, în condiţiile actuale, de criză, dependenţa financiară a comunelor, oraşelor şi municipiilor de Consiliul Judeţean este un mit, având în vedere faptul că banii sunt pe sponci. În plus, nici nu urmează o confruntare electorală imediată care să-l intereseze direct pe şeful CJC, astfel încât să-şi plece ochii şi asupra problemelor comunităţilor locale. Acest lucru este dovedit şi de ultimele alocări de fonduri ale CJ către comune, din care o mare parte au fost aprobate cu destinaţie specială, pentru documentaţie cadastrală.

Revenind la gestul primarilor, de a ne comunica circulara primită, acest fapt poate semnifica şi o scindare a organizaţiei PSD în judeţ. Până la urmă, să fim sinceri, este o dovadă de „neascultare" faţă de cei care se cred atotstăpânitori în judeţul Constanţa şi care cred că pot impune o voinţă unică mai multor comunităţi locale, adică unui număr de zeci de mii de persoane.

Declinul PSD Constanţa

În plus, gestul în sine, de a redacta o hotărâre împotriva unui ziar care nu îţi este pe plac, mai ales atunci când plăteşti sume impresionante din bani publici unui post TV sau unui anumit ziar, ca să îţi construiască o imagine pozitivă, denotă disperarea liderilor PSD Constanţa - a preşedintelui Radu Mazăre şi prim-vicepreşedintelui Nicuşor Constantinescu - de a astupa gura publicaţiei, care prezintă o faţă a realităţii diferită de televiziunea sau ziarul angajat. Aşadar, Mazăre şi Constantinescu sunt împotriva diversităţii de opinie, a libertăţii de exprimare, garantată de Constituţie. Practic, tandemul celor doi, care reprezintă PSD în Constanţa, vrea să reducă presa constănţeană la un singur organ de presă sau la mai multe cu opinii uniforme.     

Dar care să fie cauza acestei disperări cu care acţionează şefii PSD de la Constanţa? Totuşi, au adoptat şi semnat o hotărâre care ar putea să-i pună într-o ipostază jenantă, să-i discrediteze, în contextul în care Primăria Constanţa a oferit, în 2009, televiziunii Neptun contracte totalizând peste 800.000 euro, pentru ştiri pozitive. Să simtă oare liderii PSD Constanţa că scapă din mână partidul, că primarii sunt greu de stăpânit, că nu sunt întru totul obedienţi? Se prea poate. Oricum, primul semnal al decăderii organizaţiei judeţene PSD Constanţa a fost rezultatul slab înregistrat la alegerile europarlamentare, când a obţinut doar 31,27% din voturi, în timp ce PD-L a luat 27,59% din sufragiile alegătorilor. Distanţa mică între cele două formaţiuni, a înfuriat la momentul respectiv conducerea de la centru, primarul Mazăre fiind acuzat de atitudine non-combat. Aşadar, se pare că asistăm la o descreştere a filialei judeţene PSD Constanţa, în preferinţele alegătorilor. Urmează să vedem ce se va întâmpla la prezidenţiale.

Soti Cable Neptun „intră" în judeţ prin Cernavodă

Dar să revenim la decizia PSD Constanţa de interzicere a contractelor de publicitate între primării sau consilii locale şi ziarul ZIUA de Constanţa. Ei bine, liderii social-democraţi de la malul mării au luat această hotărâre, deşi instituţiile pe care le conduc - în special Primăria Constanţa, reprezentată de şeful filialei locale a PSD, Radu Mazăre - au dat cu două mâini contracte pe bani publici firmelor partenerilor de afaceri. Pe lângă contractele însumând peste 800.000 euro, pe care municipalitatea constănţeană le-a oferit SC Soti Cable Neptun, ediţia centrală a ziarului ZIUA din 13 august a.c. a relatat faptul că Primăria Constanţa a atribuit, în 2007 şi 2008, cinci contracte de publicitate agenţiei Telegraf Advertising SRL, patronată de Sorin Strutinsky şi Mihail Cârciog - partenerii de afaceri ai lui Mazăre şi Constantinescu. Acele contracte de publicitate, scrie ZIUA, însumează aproximativ un milion de euro. PSD Constanţa interzice unităţilor administrativ-teritoriale să se promoveze în ZIUA de Constanţa, în timp ce firma partenerilor de afaceri ai lui Mazăre şi Constantinescu începe să-şi alimenteze conturile şi din judeţ. O dovadă în acest sens este contractul încheiat de SC Soti Cable Neptun SRL cu Primăria Cernavodă, condusă de Mariana Mircea. Primăriţa a oferit televiziunii Neptun 55.432 lei fără TVA, adică peste 659 milioane lei cu TVA, pentru ştiri pozitive.  

Pentru a afla care este atitudinea liderilor PSD de la centru în legătură cu hotărârea internă a PSD Constanţa, cu privire la ZIUA de Constanţa, am solicitat un răspuns oficial printr-o adresă pe care am trimis-o conducerii centrale a partidului.

{mos_ri:ziua,psd,nicusor constantinescu}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • JocelynCAIN31 06 Jul, 2010 06:13 Make your life time easier take the credit loans and everything you want.
  • ion 04 Oct, 2009 16:18 numai marica ion este vinovat in primaria constanta el il invata pe mazare la rautati adica la ciordeli
  • alexandra 18 Aug, 2009 17:00 revenire. va sfatuiesc sa consultati noua forma republicata a legii 544/2001. http://www.urr.ro/ro/documente/oficiale/legi/legea-fpp/legea-fpp.shtml. incercati o reformulare in baza legii partidelor politice. succes.
  • alexandra 18 Aug, 2009 16:46 P.S. In legatura cu adresa pe care ati trimis-o tuturor colegilor din presa. dragi colegi, demersul vostru este nul din fasa. in calitate de jurnalisti ar fi trebuit sa stiti ca Legea 544/2001 in intemeiul careia v-ati adresat conducerii centrale a PSD nu se aplica decat in cazul institutiilor publice. Ori un partid nu este o institutie. Pcat. Slab pregatiti pentru o ofensiva.
  • ucseer 18 Aug, 2009 10:37 De ce nu ma mira? Intr-un judet condus de doi neterminati, in care nimic nu se misca de cat in interesul lor si al gastilor din care ei fac parte si in care sunt destule voturi depuse pentru ei, o sa ajungem sa citim doar Telegraf si puii lui(observator, Independentul, Romania libera a lui mazare) si sa vizionam TV Neptun, pe care il platim odata ca sa existe si odata ca sa il avem in case.
  • radu 18 Aug, 2009 09:38 bine, primarii nu se tem de nicusor, dar voi de ce dracu nu ati dat declaratiile lor??? un fas, stirea voastra!! ca si ziarul, de altfel..
  • Asterix 18 Aug, 2009 08:58 În fiecare zi de luni,lătrăii politici îşi fac simţite hămăiturile cu care ne agresează timpanele pentru a ne deturna atenţia de la realitatea social-economică care ne macină existenţa.Geoana,care şi-a pierdut şi credibilitatea de ministru de externe din perioada când PSD falimenta bancă după bancă,îndemnându-ne să dormim liniştiţi că FNI ul ne veghează (...),zic,acest Geonă,fiu de comunist pur-sânge,a devenit lătrăul nr. 1 al haitei pesediste.Scheolălăie pe lăngă dulăul Băsescu,şi se gudură pe lângă Mazăre şi javra de Vanghelie,în speranţa lui câinească ,poate,poate o fi numit şef de haită la conclavul jăvresc din noiembrie... Haita jigodiilor pesediste,nici usturoi nu a mâncat, nici bănci nu a devalizat,nici sistemele de învăţamânt,de sănătate ş.a. nu a distrus,nici boturile băloase nu le put ! Ce uşor am uitat cu toţi jaful naţional la care am fost supuşi în ultimii 20 de ani !!! Cum ne mai bucurăm la un pui aschilavic la îmbrăţişările cu care ne sufocă unii golani ajunşi nababi pe sudoarea noastră şi sângele părinţilor noştri !!!Acum,aceşti indivizi,toţi masculi şi femele alfa se împuiesc imund sub ochii noştri uluiţi de atâta neruşinare.Ne-au invadat viaţa ,iar hămăiturile lor încearcă să ne întoarcă atenţia de la adevăratele probleme. Maidanezii social-democraţi îşi arogă pedigriuri de rasă pură,când de fapt sunt nişte javre . Corcituri agramate din canişa Bucureştiului au început să emită învăţături de mare valoare şi să atace pe faţă,la drumul mare,căţeii democraţi care ,din păcate cresc mult prea greu pentru a răspunde muşcăturilor băloase ale social-democratilor... Noroc (până când ?...) cu dulăul Băsescu,rasă pură de mioritic maritim autohton...Da,recunosc,sunt democrat-liberal,nu pentru că mi-ar plăcea cum latră aceşti sărmani căţei care au pierdut instrucţiunile de utilizare ale ciolanului ( se spune că le-au furat liberalii şi ei nişte câini...),ci pentru că niciodată nu am putut suporta mirosul de javră udă,cu aromă de hienă !
  • PITICU 18 Aug, 2009 08:52 Cum este posibil ca un judet de talia jud. Constanta sa fi incaput pe mana a 2 grobieni, Mazare si Constantinescu? Cum de au putut fi alesi acestia cu zdrobitoare majoritate,cand, daca le dai sa citesca o pagina adorm? Nu e si vina presei ca i-a promovat ?Din canci in canci, vorba lui Mazare au ajuns 2 semidocti sa conduca al doilea mare centru economic al Romaniei!!!Nu cred ca opinia publica va reactiona la gestul ilegal al lui Constantinescu!De mult spiritul civic a murit in Romania!Ar trebui boicotate atat televiziunea Neptun cat si oficiosul Telegraf( apropo, Scanteia comunista ar fi invidioasa pe modul in care acest ziar inchina zilnic ode conducatorilor iubiti ai judetului ! )
  • Ovidiu Stoenescu 18 Aug, 2009 07:54 Faptele semnalate de ziarul dumneavoastra sint din punctul meu de vedere inacceptabile intr-o democratie, din partea unui partid ce se pretinde democratic si mai este si intr-o coalitie de guvernare.PSD dovedeste ca nu sa schimbat sub bagheta Geoana,practicile fiind intotdeauna inverse discursurilor si nu mai vorbesc promisiunilor.Extraordinara reactie a unor alesi psd este imbucuratoare ptr.ceea se intimpla in metalul cetatenilor acestei tari si sa dea dumnezeu sa fie un inceput care sa se extinda.Ca bucurestean urmaresc ce se intimpla in frumosul dumneavoastra oras unde clanul Mazare -Constantinescu face aproape toate jocurile.Stirile primite din partea ziarului dumneavoastra le citesc cu placere in fiecare dimineata observind insa ca nu prea aflam ce se intimpla si cu PD-L ptr.ca in mod sigur prin marea imparteala au si ei partea leului in judet si nu cred ca sint niste mielusei nevinovati care se uita cu jind la ce fac cei din psd.