Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:19 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă Senatul României

ro

14 Aug, 2015 10:21 1093 Marime text
În zilele de 12 şi 13 august 2015, a avut loc în Austria, la Viena, la sediul Parlamentului austriac, cea de-a 12-a Adunare Generală a Coaliţiei Parlamentare Internaţionale pentru Refugiaţii Nord-Coreeni şi Drepturile Omului (IPCNKR), la care au luat parte parlamentari din Marea Britanie, Canada, Germania, Portugalia, Georgia, Japonia, Coreea de Sud, Austria, România etc., precum şi reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale. La evenimentul de la Viena a luat parte, în calitate de invitat special, Vice-Premierul sud-coreean Hwang Woo-yea. Această reuniune se succede evenimentului organizat în august 2014, la Bucureşti, la Palatul Parlamentului, la iniţiativa senatorului Ben-Oni Ardelean, membru al IPCNKR.
Din partea Parlamentului Romaniei au participat senatorul Ben-Oni Ardelean, senatorul Adrian Anghel, deputatul Ioan Cupşa, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie România-Republica Coreea şi deputat Florica Cherecheş, membră a Grupului.  
Pe parcursul lucrărilor au fost dezbătute următoarele teme: sprijinul Uniunii Europene pentru transfugii nord-coreeni în statele europene; îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru refugiaţii nord-coreeni din Seul; eforturile comunităţii internaţionale în cazul răpirilor comise de regimul nord-coreean.
Senatorul Ardelean a luat cuvântul, în calitate de vorbitor principal, în cadrul temei dedicate sprijinului Uniunii Europene pentru transfugii nord-coreeni în statele europene. În intervenţia sa, a relevat necesitatea elaborării unui plan strategic cu privire la respectarea drepturilor omului în R.P.D. Coreeană. În acelaşi context, a arătat că încălcările flagrante şi persistente ale drepturilor omului de către autorităţile de la Phenian au nevoie de o reacţie consistentă din partea comunităţii internaţionale, în special prin creşterea gradului de conştientizare a gravităţii acestor acţiuni în rândul opiniei publice, prin includerea acestui subiect pe agenda politică a statelor democratice şi, totodată,  prin identificarea celor mai eficiente pârghii diplomatice menite să contribuie la realizarea de progrese  tangibile în acest dosar.
Reuniunea s-a încheiat cu adoptarea unei Declaraţii comune care face apel la continuarea demersurilor întreprinse la nivel global în vederea lansării unui dialog real cu factorii de decizie nord-coreeni, susceptibil să determine o ameliorare palpabilă a situaţiei drepturilor si libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor nord-coreeni. Documentul adoptat va fi transmis Secretarului general al Naţiunilor Unite.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii