Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:29 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Daciana Sârbu şi Cristian Buşoi cer Comisiei Europene lămuriri despre siguranţa centralei de la Cernavodă

ro

06 Apr, 2011 22:48 1020 Marime text

Strasbourg, 06.04.2011

COMUNICAT DE PRESA

Europarlamentarii Daciana Sârbu (PSD) şi Cristian Buşoi (PNL) au adresat Comisiei Europene o interpelare pe tema centralei nucleare de la Cernavodă, solicitând clarificări privitoare la standardele de siguranţă nucleară ale acesteia.

În avizul favorabil dat de Comisie în 2010 pentru viitoarele reactoare 3 şi 4 de la Cernavodă, se precizează că acestea vor corespunde unor standarde mai ridicate de siguranţă, ceea ce ridică implicit semne de întrebare în legătură cu siguranţa reactoarelor 1 şi 2, funcţionale în prezent. Astfel, în avizul CE se precizează că noile reactoare vor beneficia de îmbunătăţiri generale, inclusiv niveluri de siguranţă mai înalte, o mai bună capacitate de reacţie la accidente grave, precum şi o protecţie mai eficientă în caz de incendiu.

Această evaluare poate însemna că reactoarele 1 şi 2, aflate acum în funcţiune, prezintă standarde de siguranţă inferioare exigenţelor actuale ale CE, motiv pentru care eurodeputaţii solicită un punct de vedere oficial al Comisiei pe această temă. Mai mult, aceştia cer lămuriri din partea CE şi cu privire la verificările standardelor de siguranţă ale reactoarelor funcţionale în prezent.

În plus, executivul comunitar a fost întrebat dacă are competenţa de a solicita inspecţii la centralele nucleare în măsura în care apar preocupări legate de siguranţa acestora.

"În contextul problemelor din Japonia, presa românească ridică diferite semne de întrebare cu privire la centrala de la Cernavodă, iar oamenii sunt, pe bună dreptate, speriaţi, mai ales că autorităţile din ţară nu fac efortul de a da informaţii clare. Comisia

Europeană trebuie să ne ofere tuturor nişte răspunsuri ferme, pentru ca teama şi confuzia din prezent să dispară", a precizat Daciana Sârbu (PSD).

"Japonia este un avertisment că standardele trebuie revizuite, inclusiv în Uniunea Europeană. O monitorizare mai severă din partea forurilor europene poate fi o garanţie că statele membre controlează situaţia, din moment ce există îndoieli în privinţa capacităţii unora dintre ele de a-şi proteja cetăţenii", a subliniat Cristian Buşoi (PNL).

Daciana Sârbu activează în Comisia de Mediu, Sănătate publică şi Siguranţă alimentară a PE, iar Cristian Buşoi este membru în Comisia pentru piaţa internă şi protecţia consumatorilor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii